Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Két balatoni alapanyagról fog szólni a december

Bor & Gasztro - Cikkek

2017. december 1., péntek — We Love Balaton

Fotó: Szindbád az utazó

Egész hónapban keszthelyi tokhalból és töreki babból készülő ételeket kóstolhattok jó éttermekben a Balaton körül.

Egyre több szó esik arról, hogy az igényes gasztronómia a minőségi alapanyagoknál kezdődik, ezért 2017-ben is megválasztották az év balatoni alapanyagait: idén ezek a keszthelyi tokhal és a töreki bab lettek.

Szauer Judit és Budavári Dóra, a Balatoni Gasztrotérkép alapítóinak kezdeményezésére először 2016-ban ültek össze balatoni szakemberek abból a célból, hogy közösen válasszák ki azokat az alapanyagokat, amelyek a figyelemreméltóak a régió gasztronómiájában – akkor a fenyvesi angus marha és a vászolyi sajt került ki győztesen.

Az alapanyagok termelőit tavalyhoz hasonlóan idén is megnevezték, így a Halház Kft. keszthelyi tokhalát és Fodor „Csicsókás Lajos (ő szerepel a cover fotón) töreki babját ajánlják. „Szeretnénk segítséget nyújtani mind a termelőknek, mind a vendéglátóhelyeknek azzal, hogy összekötjük őket egy ilyen kampány segítségével, aminek a végeredményét pedig a vendégek élvezhetik” – írják közleményükben.

Fotó: Balatoni Gasztrotérkép

A folyamat első szakaszában a szervezők a Gasztrotérképen szereplő helyeket megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat.

A tizenkét fős zsűri tagjai szinte kivétel nélkül javasolták a keszthelyi tokhalat. „A tokhal a magyar gasztronómia egyik fontos alapanyaga, hússzerkezete miatt könnyen lehet vele dolgozni. Száraz fehér borok, rozék és balatoni vörösborok mellé is kiváló, ráadásul sokszínűen felhasználható” – mondta a Gundel Károly-életműdíjas Jakabffy László, a Balatoni Gasztrotérkép szakmai tanácsadója.

A töreki Zalán-babot a Kistücsök tulajdonosa, Csapody Balázs ajánlotta, a zsűritagok pedig egyhangúlag egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevésbé ismert termelőt és egy zöldséget, mivel egyre nagyobb az igény a húsmentes ételekre is.

A keszthelyi tokhalból és a töreki babból készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek decemberben, ugyanis ezekből az alapanyagokból készülnek majd a táblás ajánlatok az alábbi éttermekben.

A kiválasztást végző idei csapat tagjai: Bezerics Dániel (Paletta), Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Endrédi Zoltán és Varga Roland (MÁRGA Bisztró), Martonosi Zsolt (GUSTO13, Baricska Csárda), Laposa Bence (Laposa Birtok), Zakar Kata (Kővirág), Czövek Róbert (Mala Garden), Jakabffy László, Szauer Judit és Budavári Dóra.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!