Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Kitűnő évjáratnak jósolják a 2017-es bortermést

Bor & Gasztro - Cikkek

2017. szeptember 19., kedd — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A tavalyihoz hasonló mennyiséget, de kiemelkedő minőséget várnak az idei évjárattól.

A neves hazai borvidékeken – így a Balaton-környéki szőlőültetvényeken is – az MTI által megkérdezett borászok az eddigi szüreti tapasztalataik alapján megerősítették, hogy a 2017-es termés nagyon jónak tűnik. „A száraz, meleg nyári és őszi időjárásnak köszönhetően az idei évjárat kiemelkedőnek ígérkezik, a szőlő a szokásosnál két héttel korábban érett.” – nyilatkozta az MTI-nek Radovits Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke. A Somlónál, a Badacsonyban, a Balatonfüred és Csopak környékén a termés mennyisége jónak mondható, a termésátlag hektáronként 7 tonna, de az időjárás még befolyásolhatja ezt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Az árak nem tükrözik a jó minőséget, a gazdák átlagosan 20 százalékkal magasabb árral lennének elégedettek. A szőlő átlagos felvásárlási ára 98-100 forint kilogrammonként, a legjobb áron, 127-140 forintért a furmintot lehet értékesíteni. Az olaszrizling ára a tavalyi szinten van, az illatos fajtáké valamivel magasabb a tavalyinál” – tette hozzá Radovits.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A tavalyi 2,8 millió hektoliterhez hasonló mennyiségű, de kiemelkedő minőségű bortermés várható az idén. Az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére és lehet, hogy a jövő évit is befolyásolja. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet.” – mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa korábban az MTI-nek.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben