Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Könnyed rizling a pohárban, jazz a színpadon – 10 bor, amit kóstoljunk a Rozé, Rizling és Jazz Napok alatt

Bor & Gasztro - Cikkek

2019. július 7., vasárnap — Burai László

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Már megszokhattuk, hogy ha elkezdődik július, akkor sorban egymás után jönnek a jobbnál jobb fesztiválok Veszprémben. Közülük pénteken elsőként elindult a Rozé, Rizling és Jazz Napok, ami annyit jelent, hogy jövő vasárnapig 30 borászat legjobb borait kóstolhatjuk végig, miközben minden este szól majd a jazz az Óváros téren. Kiválasztottunk tíz balatoni bort a kínálatból, amelyekkel biztosan nem nyúlhattok mellé.

Rozé, Rizling és Jazz Napok 2019

Ingyenes
2019. július 10., szerda 18:00:00
2019. július 14., vasárnap 0:00:00

@ Óváros tér
8200 Veszprém, Óváros tér

A nyár egyik legjobb része, hogy a szabad ég alatt, jó zene mellett, kellemes környezetben borozhatunk, a pénteken elkezdődött Rozé, Rizling és Jazz Napok pedig tíz napon keresztül pont ezt hozza el a veszprémi Óváros térre. Összesen harminc kiállító pincészet érkezett a különböző hazai borvidékekről, péntek este a Veszprémfesten fellépő UB40 koncertje után bármelyiküknél beválthatjuk az egy pohár vörösborra szóló kupont.

Zsandár Tamás
, a Rozé, Rizling és Jazz Napok szervezője mesélte, hogy komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a balatoni borászok hangsúlyosan jelenjenek meg a rendezvényen. Ráadásul nem csak az ismert pincéket hívnak meg, hanem kisebbeket is, idén először pedig a BalatonBor is önálló standot kapott, ahol 6-8 termelő borát tudjátok megkóstolni. Minden évben, a VeszprémFest fesztiváligazgatójával, Mészáros Zoltánnal közösen választják ki a fesztiválborokat, a három fajtával megpróbálják a Balaton-felvidék borait bemutatni, ezért minden évben egy rozét, egy rizlinget és egy vörösbort választanak ki.

Idén a Guden Kisbirtok 2018-as Olaszrizling Hegybora, a Homola Pincészet 2018-as rozéja és a Figula Pince 2015-ös Balatonszőlősi Öreghegy Cabernet Sauvignonja kapott kiemelt szerepet.

Megkóstoltuk a kiállító pincészetek kínálatát, mutatunk is tíz olyan bort, amelyet érdemes megkóstolni a következő egy hétben.

Guden Kisbirtok Olaszrizling Hegybor 2018

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Guden Vitéz hagyatéka a birtok, ami mai napig a paloznaki plébánia tulajdona és amit akár Jásdi-spinoff-ként is aposztrofálhatnánk, hiszen a borokat Molnár Szabolcs, Jásdiék borásza készíti. A Slikker dűlőből származó reduktív fehérbor friss és feszes savainak köszönhetően életteli. Ízében mezei virágok, fehérhúsú gyümölcsök köszönnek vissza, ilyen egy klasszikus csopaki rizling. Mi inkább hagynánk a szódát, és tisztán innánk.

Homola Pincészet Rosé 2018

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Homola Pincészet

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)
Homola Pincészet a facebookon
Részletek

paloznaki pince tihanyi területeiről készítette ezt a kékfrankos alapú rosét, némi syrahval fűszerezve. Illatában és ízében is robban a gyümölcs, eper, málna, fiatalos savakkal bolondítva. Ilyen egy vérbeli nyári bor a Balaton partjáról. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy valakit nem vidít fel ez a bor.

Figula Pincészet Cabernet Sauvignon 2015

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Figula Pincészet

8230 Balatonfüred, Csárda utca 26.
Figula Pincészet a facebookon
Részletek

Többek közt Figuláéknak köszönhető az, hogy ma már senki sem kérdez vissza, ha északi parti vörössel kerül szembe. A balatonszőlősi Öreghegyről szüretelték az alapanyagot, ami acéltartályban erjedt, hogy megőrizzék a gyümölcsösséget, majd hordóban érlelték. Mély illatában a szeder, fekete cseresznye, mellette finom fűszeresség. Kerek korty, puha tanninok, a cabernet sauvignon barátságos arcát ismerhetjük meg, komoly bor, mégis jól érthető.

Skrabski Rajnai Rizling 2018

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Skrabski Borászat

8242 Balatonudvari-Fövenyes, 1206. hrsz.
Skrabski Borászat a facebookon
Részletek

A Balatonudvari központú pince egyetlen olyan bora, ami nem Kárpát-medencei kötődésű fajtából készül. Saját tapasztalatunk alapján nehéz ezzel a borral mellényúlni, ügyesen egyensúlyoz a komolyság és népszerűség határán. Illatban és ízben csupa gyümölcs, határozott savait némi maradék cukor kerekíti. Igyuk akkor, amikor a komolyabb borok kóstolásárara térünk át a fesztiválon.

Skizo Sauvignon Blanc 2018

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Skizo Borház

8263 Badacsonytördemic, Szent István utca 24.
Skizo Borház a facebookon
Részletek

A klímát és a talajadottságokat ismerve azt gondolhatnánk, hogy a sauvignon blanc könnyen kapufa lehet Badacsonyban, azonban Sike Balázs megmutatja, hogy miként képzeli ő a fajtát. Intenzív illatú bor, citrusokkal, bodzával, egressel, barackkal, a kortyban már megjelenik az a finom zöldfűszeres karakter, ami miatt világszerte népszerű a fajta. Az egyik swinges koncert mellé tökéletes lesz!

Káli Kövek Rizling 2018

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Káli Kövek Borászat

8274 Köveskál, Fő utca 11.
Káli Kövek Borászat a facebookon
Részletek

Egyik fele olasz, másik fele rajnai, Szabó Gyula borában teljes barátságban vannak. A Tagyon-hegyről és Hegyestűről szüretelték, hordót nem látott, ennek köszönheti frissességét, szép savait. Mindkét rizling hozzáadja legjobb tulajdonságait a házasításhoz, virágok, fehérhúsú barack, zöld alma, finom mandulás lecsengés, némi ásványos karakter. Laza kis bor, a kötetlen jazz műfajhoz jól csúszik.

Gilvesy Bohém 2017

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Gilvesy Pincészet

8265 Hegymagas, Szent György-hegy
Gilvesy Pincészet a facebookon
Részletek

Szent György-hegyi pince birtokbora, ami saját fesztivállal is büszkélkedhet. Olaszrizling, szürkebarát, sauvignon blanc, rajnai rizling, 2017-ben egy kis furminttal kiegészítve, amitől még feszesebb lett, mint megszokhattuk. Ahogy a neve is sugallja, nem kell komolykodni, igazi nyári kalandról van szó. Színes bor, lédús gyümölcsökkel, finom ásványossággal. Étel mellé, önállóan és még fröccsként is szeretjük. Igazi jolly joker.

Petrányi Sárgamuskotály 2017

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Petrányi Pince

8229 Csopak, Homokbánya út 31.
Petrányi Pince a facebookon
Részletek

Az illatos fajtáknak komoly rajongótábora van, de mások is értékelik majd a csopaki pince borát. Remek évjáratban készült, pont olyan lett, amilyennek a nagykönyvben megírták. Mintha érett szőlővel teli kosárba szagolnánk, mezei virágok, ízléses muskotályosság. Az évjáratnak köszönhető szép savai lendületessé teszik a kortyot. Nem kockáztatunk sokat, ha azt mondjuk, fesztiválkedvenc lesz.

Konyári Rosé 2018

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Konyári Pincészet

8638 Balatonlelle, Kishegy, 0113/7. hrsz.
Konyári Pincészet a facebookon
Részletek

Betonbiztos választás, hosszú évek óta a magyar rozé-mezőny kiemelkedő szereplője. A lellei pince csendben dolgozik, készíti a jobbnál-jobb borait a Kishegyen. Illatban főként cseresznye és őszibarack, kis zöldfűszerrel. Kerek korty, ropogós savak, lédús gyümölcsök jellemzik. Frissítő, mértéktartó rozé, az a fajta, ami önmagában is élményt nyújt, szóda nélkül is elég élénk. Válasszátok egy akusztikus koncert mellé.

Pálffy Birtokbor vörös 2016

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Pálffy Borterasz

8274 Köveskál, Fő út 40.
Pálffy Borterasz a facebookon
Részletek

köveskáli pince izgalmas borokat készít, legyen szó fehérről vagy vörösről, sőt akkor is érdemes őket választani, ha pezsgőt innánk. A bor egy klasszikus bordói házasítás, ahol cabernet sauvignon az alap. Spontán erjedt, majd használt hordóban érlelték, a végeredmény pedig egy könnyedre hangolt bor lett. Finom fűszeresség illatban, rengeteg gyümölcs a kortyban, finom cseresség, igazán könnyű szeretni!

A We Love Balaton a Rozé, Rizling és Jazz Napok médiapartnere.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben