Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Közülük kerülhet ki 2018 legjobb strandétele

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. augusztus 9., csütörtök — Molnár Zoltán

Fotó: We Love Balaton

A hagyományos magyar fogások és a strandételek újragondolása került a középpontba az idei Év Strandétele versenyen, amit a szokásnak megfelelően a Balatoni KÖR és a We Love Balaton közösen hirdetett meg. Érkezett nevezés tócsnival és velős pirítóssal, volt aki a klasszikus lángost tálalta máshogyan, mint megszoktuk, de olyan is akadt, aki tokhalból készült kolbászos hot doggal indult. Bemutatjuk az öt nevezőből álló csúcsmezőnyt.

Velős pirítós - Tiki Beach

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Tiki Beach Bisztró

8621 Zamárdi, Margó Ede sétány
Tiki Beach Bisztró a facebookon
Részletek

Nemrég írtunk a zamárdi hawaii bisztróról, a Tikiről, amely a beach food versengésbe egy első tekintetre meglepő étellel szállt be. Az elsőre "súlyos" nevű, bár a szemközti Füreden, a Hatlépcsősben már befutott agyvelős pirítóssal próbálnak maradandót alkotni, és meg is felelnek a verseny kritériumainak. Hagymás-vörösboros alapban párolják a velőt, erre megy a konfitált koktélparadicsom, a lilahagyma és némi zöld 1640-ért. Kompakt, laktató, ízletes.

Gofcsi - A Konyhám

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

A Konyhám

8646 Balatonfenyves, Balatonpart utca
A Konyhám a facebookon
Részletek

Ez a strandétel a gofri és a tócsni ütközéséből született meg Balatonfenyvesen. Helyi ételt akart a Konyhám újraformázni, Szikra Gabi szerint az elkészült étel - ha nem is külsőre -, de hasonlít a somogyi dödöllére. 1290 forintba kerül a két szelet krumplis gofriszerűség, melyen a patronból rálőtt tejfölhab az egyik legjobb dolog, de kerül rá szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt (ráolvasztva), pirított vöröshagyma és lilahagyma is. Tervben van, hogy kacsapörcöt is lehet rá majd kérni plusz feltétként.

Lángos nuggets - Fröccsterasz és Strandgrill Erika

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Szerintünk az idei évben látszik már igazán, hogy az igényes strandétel üzenete egyre több helyen kezdi elérni a partokat, hiszen egyre több helyen látjuk azt, hogy a helyek újítanak a kínálaton. Ennek iskolapéldája egy balatonmáriafürdői hely, ahol egyáltalán nem ma kezdték a műfajt, de az étlapjukon már ír angus húsból készült burger is található.

Tengerdi Győző 28 éve foglalkozik vendéglátással, a központi strandon található büféjét Strandgrill Erikának hívják, amely 2005-től nőtte ki magát a jelenlegi nagyméretű gyorsétteremmé. Nagy mennyiségben akarnak minőséget nyújtani, ennek egyik szimbóluma az 1090 forintos lángos nuggetsük. Klasszikus lángostésztát nyújtanak ki, majd sütés előtt csíkokra cafatozzák és külön darabokban sütik ki. Szerencsére a végeredmény finom lángostészta, ami egyáltalán nem tocsog olajban, mellé pedig házi tzatziki szószt és reszelt füstölt sajtot adnak.

Marhajoó - Mangó Beach

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Mangó Beach Balatongyörök

8313 Balatongyörök, Strand utca
Mangó Beach Balatongyörök a facebookon
Részletek

Nem fukarkodott a névválasztással a balatongyöröki Mangó sem, ahol a pastramit gondolták újra, szintén könyörtelen nevet adva a beach foodosra fazonírozott fogásnak. Az 1990 forintos tétel alapja egy 30 centis bagett, melybe omaha marhaszegyet tesznek. Ez utóbbit lassan, majdnem 6 órán át sütik ki, kis barnasörrel és rummal vadítják, még némi só, olívaolaj és kész is. Mézes mustár megy bele szósznak, ellenpontozásként kovászos uborka szeletei is megjelennek a római saláta mellett. Az étel nagy előnye, hogy ha a hús kész van, maga a szendvics percek alatt összeállítható, és már lehet is vinni a partra élvezni az umamit. A stabil minőség egyetlen hátulütője, hogy az alapanyagokat egyelőre nem tudják helyben beszerezni.

Tokdog - Port Burger

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tavaly még egy önkiszolgáló éttermet üzemeltetett itt a máriafürdői Port, most ők is felugrottak a street és beach food vonatára, amelyen nincs fék. Kitalálták ugyanis a hotdog és a keszthelyi tokhalnevelde szerelemgyerekét, a tokdogot. A tokhalkolbászt készen kapják, utólag azért fűszerezik, de ami a legkülönlegesebb benne, az a körtés-kéksajtos szósz, amely övezi a halkolbászt. Az egész a Rácz Pékség molnárkájába megy bele. Az ételhez köret is kérhető, amely azért szükséges, mert a 990 forintos, pár falatos tétel beach foodnak kiváló, főételnek kevés.

A zsűrizés

A Balatoni Kör zsűrije a következő napokban kóstolja végig a döntőbe került ételeket, hamarosan jelentkezünk majd a végeredménnyel. (Érdemes tudni, hogy olyan korábban sikeres büfék, mint a Kalóz vagy a Paletta továbbra is elkötelezettek az innovatív strandételekkel kapcsolatban, erről idén is írtunk itt és itt. Idén azért nem nevezhettek a versenyre, mert vezetőik érintettek a zsűrizésben.)

Emlékeztetőül, itt vannak a fő kritériumok: egészséges, minőségi alapanyagokból készüljön az étel, legyen könnyen elkészíthető, legyen kreativ, újító, legyen lehetőség elvitelre is. És végül álljon itt az eddigi nyertesek névsora:

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben