Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Mangalicával a hideg ellen: 10 magyaros étterem a Balatonnál az őszre

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. október 17., szerda — Chilembu Krisztina

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Mennénk a Balatonra, de hol fogunk enni?” – merül fel a kérdés, amikor felfedeznénk a tó őszi és téli arcát. Aggodalomra idén már tényleg semmi okunk, egyre több színvonalas hely vállalja, hogy nem húzza le a rolót, és nyitva tart legalább a hétvégén. Elkezdtük összeszedni, kiknél kopogtathatunk ilyenkor nyitott ajtókon, kezdésnek tíz magyaros ízeket kínáló helyet gyűjtöttünk össze. Jöjjenek a piros lábasok a nagyi receptjeivel, amelyek mellett ugyanúgy megférnek a friss ötletek és az újragondolt fogások is.

Petrányi Pince és Borterasz (Csopak)

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Petrányi Pince

8229 Csopak, Homokbánya út 31.
Petrányi Pince a facebookon
Részletek

Ha fontos, hogy az őszi és a téli balatoni kiruccanás változatos gasztronómiai élményeket is nyújtson, Csopak és a környéke az egyik biztos pont, hiszen több borteraszt és éttermet is nyitva találunk itt. A Petrányi Pincét mindenképp érdemes útba ejteni, házias, egyszerű, de magas színvonalú ételeket kínálnak, a hozzávalók egy része a saját konyhakertjükben terem. A hideg ellen pedig a testes vörös boraikat és saját pálinkáikat ajánlják. A csopaki Szitahegyről elénk táruló panoráma pedig ősszel is gyönyörű. Csütörtökön 13-21 óráig, pénteken és szombaton 12-21 óráig, vasárnap 12-19 óráig vannak nyitva.

Vígmolnár Csárda (Csopak)

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Vígmolnár Csárda

8229 Csopak, Kőkorsó utca 1.
Vígmolnár Csárda a facebookon
Részletek

Az egykori malom épületében újjászületett csárda merészen bevállalta a megfontolt újítást: a hagyományos fogások színvonalas, egy fokkal modernebb felfogásban készülnek. Újragondolt, a tányér közepére helyezett kanálnyi falatok nincsenek, mangalicapofa, tokhalfilé, lassan sült sertéstarja viszont van. Olyan ételekkel is találkozhatunk, amelyek nem minden csárdában kerülnek fel az étlapra, valószínűleg kevesen ettek már báránypaprikást, ősszel, a 71-es út mentén. Szerdán, csütörtökön és vasárnap 12-21 óráig, pénteken és szombaton 12-22 óráig találod nyitva a helyet.

Szőlősi Kocsma (Balatonszőlős)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szőlősi Kocsma

8233 Balatonszőlős, Fő utca 10.
Szőlősi Kocsma a facebookon
Részletek

Balatonszőlős kocsmája 2017 tavaszán született újjá, miután Tálos Attila, a környéken borászkodó Bortársaság alapító-tulajdonos megnyitotta, hogy legyen egy közösségi hely az apró faluban, ahol a helyiek és a nyaralók is otthon érezhetik magukat. A bisztróvá nyilvánítástól óvakodik a vendéglátó egység, itt fasírtot, tócsnis csirkecombot, töltött paprikát adnak petrezselymes krumplival, Dobos Szilárdné Katika, a szőlősi szakácsnő a nyitott konyhában, a saját tyúkjaiból főzi a húslevest, és csak szőlősi borokat kínálnak. Októberben csütörtöktől szombatig 11:30-22 óráig, vasárnap 11:30-17 óráig lehet itt megtapasztalni a szőlősi életérzést.

Zománc Bisztrócska (Vászoly)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zománc Bisztrócska

8245 Vászoly, Vazul utca 8.
Zománc Bisztrócska a facebookon
Részletek

Ha nincs Balaton-felvidéki nagymamánk, aki időnként házias vasárnapi ebéddel vár minket, akkor marad nekünk a vászolyi étterem a kredencekkel, a piros lábasokkal, a profin elkészített, pénztárcabarát magyaros ételekkel. Decemberig hétvégén tartanak nyitva, pénteken és szombaton 12 órától 21 óráig, vasárnap pedig 19 óráig, aztán márciusig téli álmot alszik a hely.

Mi a kő - Káli-medencei Borok Háza (Köveskál)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mi a kő – Káli-medencei Borok Háza

Részletek

Az egykori Fekete-hegyi Betérő nevű kocsma helyén ma Trombitás Tamás képzőművész és borász kínálja a saját és a környék borait, illetve a Káli-medencében termett alapanyagokból készült, házias ételeket. A teraszt hidegben sajnos hanyagolni kell, de a benti enteriőr is izgalmas: amíg a fácánlevessel, a marhalábszár pörkölttel vagy a rozé kacsamellel kényezteted magad, a képzőművész alkotásaiban gyönyörködhetsz. Hétköznap is nyitva vannak, 12-21 óráig, hétvégén pedig 10-21 óráig.

Bakos Attila Vendéglője (Szigliget)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bakos Attila Családi Vendéglője

8264 Szigliget, Iharos utca 4.
Bakos Attila Családi Vendéglője a facebookon
Részletek

Ha egy kiadós töltött káposztára, gulyásra vagy nagy adag húsételre vágytok egy hideg napon, innen nem jöttök ki csalódottan, kivéve, ha nem esztek olyan dolgokat, amiknek tekintete és lába van. Az étlap évente kétszer változik, az évszakhoz illeszkedő szezonális ajánlat pedig hetente. Már az étterem enteriőrje is megér egy látogatást, a falak zsúfolásig tele vannak híres törzsvendégekkel készült fotókkal és a környékbeli művészek festményeivel. Ha ráér, a tulajdonos szívesen mesél a lassan negyed százados vendéglő híresebbnél híresebb törzsvendégeiről, de készülj fel, hogy minden egyes érkező vendégnél felpattan, hogy személyesen üdvözölje. Szerdán és csütörtökön vacsoraidőben, 17-30-22 óráig tart nyitva a vendéglő, péntektől vasárnapig pedig 12-22 óráig.

Csóka Fészek (Balatongyörök)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csóka Fészek

8313 Balatongyörök, Eötvös Károly utca 153.
Csóka Fészek a facebookon
Részletek

Tavaly télen már szájról szájra terjedt a hír, hogy itt lehet jó mangalicát és isteni házi sütiket enni. Az étterem új tulajdonosai 2017 tavaszától viszik a helyet, és alapjaiban újították meg a kínálatot, ehhez a minőségi magyar alapanyagok felkutatásának guruja, Kerekes Sándor kreatív séf adott segítséget. A hely úgy váltott prémium kategóriára, hogy közben maradt néhány „menekülő útvonal”, felturbózott klasszikus az étlapon, mint pl. borjúpaprikás, a rántott karaj vagy a szuvidolt mangalicatarja grillezett polentával és lecsóval. És ha mindez nem lenne elég, az ország egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg hidegben is a hatalmas üvegfalak mögül. 11.30-tól este 8-ig vannak nyitva, kedd és szerda kivételével.

Farm Inn Fogadó (Zalacsány)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Farm Inn Fogadó

8782 Zalacsány, Örvényeshegy 20.
Farm Inn Fogadó a facebookon
Részletek

A zalai dombok között megbújó étterem dizájnja egy átlagos csárdát sejtet, de a helyzet az, hogy a konyhából az átlagot jóval felülmúló, igazi magyaros és nemzetközi fogások kerülnek ki. Az étlapot a szezon írja, a magyaros és nemzetközi fogások alapanyagai, mint, pl. a bivalyhús, a szürke marha vagy a mangalica, a környékről érkeznek. El kell hagyni a helyért a Balatont, de kárpótolni fog a kakasleves, a mangalicakaraj, vagy ami éppen aznap szerepel a táblán. A hétvégéken tartanak nyitva: pénteken 17-22 óráig, szombaton 12-22 óráig, vasárnap 12-20 óráig.

Vitorlás Étterem (Balatonlelle)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Vitorlás Étterem

8638 Balatonlelle, Köztársaság út 14.
Vitorlás Étterem a facebookon
Részletek

A balatonlellei étterem éppen úgy néz ki, és éppen olyan nevet visel, mint sok más étterem a parton, de az gyorsan kiderül, hogy itt az átlagnál jóval magasabb színvonalú gasztroélményt kapunk. A mostani kínálat egy átmenet, nyitnak a modernebb, újhullámos ételek felé, de nem akarnak hirtelen váltást. Így egymás mellett szerepelnek az étlapon az egészen modern és a „tipikus” vendéglátós ételek, van brassói és a kacsamáj mousse, marhapofa és a quinoa saláta, a borjú bécsi és az Angus marhaburger, amelynek minden eleme az étteremben készül, beleértve a bucit is. Minden nap nyitva találod a helyet, 11.30-22 óráig.

Majthényi Présház (Balatonlelle-Kishegy)

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Majthényi Présház

8638 Balatonlelle, Kishegy-telep, Panoráma utca (Szent Donát Kápolna mellett)
Majthényi Présház a facebookon
Részletek

A kishegyi Szent Donát kápolna mellett található évszázados épületben a borairól ismert Konyári család működtet éttermet. Főleg klasszikus, kisvendéglőkre jellemző ételeket kínálnak, de nem kell aggódni, itt nem kapsz rossz minőséget, sőt. A kötelező magyaros ételek mellett bárány és fürj is szerepel az étlapon, és egy-két olyan modern fogást is belecsempésztek a széles kínálatba, mint a tápiókapuding, vagy a fogas vöröslencsés csírasalátával. 12-20 óráig tartanak nyitva, hétfő és kedd szünnap.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben