Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

„Mintha egy új galaxist hoznánk létre”

Bor & Gasztro - Cikkek

2017. augusztus 30., szerda — Iván Viktória

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy székesfehérvári ház udvarán készült hobbiból az első sör, onnantól pedig nem volt megállás és megszületett a B17. Bríz, Manőver Dingi és Kormorán: a vizet és a vitorlázást idézik a sörök nevei, amikkel a Balaton mellett négy helyen is találkozhatunk.

„Hobbinak indult 2011-ben” – kezd bele a cég történetébe Kocsaslijszki Gábor, a B17 motorja. „Kísérleteztünk, hogy lehet-e otthon is jó sört főzni, ami nem romlik meg. A lényeg az volt, hogy semmit nem veszünk hozzá, próbáljuk ki otthoni eszközökkel. Székesfehérváron, ahol lakunk, kivittük az udvarra a villanyrezsót, rá a húsz literes üst, bele az alapanyagok. Kevergettük, pelenkával szűrögettük, de végül is a nagypárnahuzat vált be.”

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az eredmény egy pilseni sör lett és nem is akármilyen: olyan savanyúságos vödörben erjesztették, aminek a tetejében még megmaradt a bogyiszlói paprika illata. „Csináltunk egy bogyi sört, ami tök jó pacal mellé” – meséli Gábor, hogy születnek véletlenekből jó dolgok.

Az ipa nyitotta ki előtte a dimenziókat, mutatta meg, milyen mélységei vannak a sörnek és mi mindent lehet kihozni belőle. Gábor úgy képzelte, hogy majd egyszer, évek múlva elvégzi a sörfőző tanfolyamot, hogy idős napjaiban valahol a Balaton-felvidéken nem túl nagyban sört fog főzni. Így lesz miért felkelni és napközben ténykedni. A tanfolyamot nem most, hanem már évekkel ezelőtt elvégezte, mellé még sörbíráló tanfolyamot is végzett és idén tavasszal már ki is jöttek az első B17-palackok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sör egyelőre budapesti bérfőzésben készül, de már megvan a balatonalmádi ingatlan, ahol Gábor reményei szerint jövő nyáron már üzem lesz. Itt havi 15 ezer liternyi sör készülhetne. Tervei között van, hogy komlót ültetnek és helyi mézből mézsört fognak főzni. Figyeli a sörszakmát is, és ahogy egyre több sörfőzde tűnik fel a Balaton mellett, eltűnődik azon, hogy a borok mintájára akár balatoni sörvidék is kialakulhat. A Balaton17-sörök a 10 budapesti hely után máris 4 balatoni helyen kaphatók, a Szőlősi Kocsmában, A Másik bolt Balatonban, az Első Füredi Sörházban és a Kenese Bistróban lehet megkóstolni őket (990 Ft / palack).

A B17 nevében a Balaton rejlik. A név megtalálása nehéz szülés volt: „Napokig gondolkodtunk rajta, érzelmi és tudományos alapon, mindenhogy. Volt egy kulcskérdés, amire a válasz a Balaton volt. Engem és a páromat a Balaton motivál, inspirál. Itt szeretnénk lakni, arra törekszünk, hogy legyen itt a munkahelyünk. A 17 pedig az idei évre utal.”

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szokatlan stílusú, művészi címkéket Gábor egy fényfestő barátja alkotta. Mivel arra törekednek, minél rendhagyóbb legyen, minél jobban kitűnjön a többi sörmárka címkéi közül, lesz olyan is, amin nem is lesz felirat, csak egy kép és a papírnak a boroscímkékhez hasonló textúrája.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gábor a munkában a kreatív részt szereti a legjobban. A sörfőzésben számos paramétert menet közben kell megváltoztatni, ha csak kis változást akarunk elérni. „Izgalmas, hogy valamit elkezdesz és nap végére már látod, hogy dolgozik az élesztő, új életet indítottál be. Egy kis türelem és pár hét múlva a kezedbe foghatod a saját sörödet. Azt szoktam nézni, hogy amikor lehűtjük a sört, keveredik és hab fodrozódik a tetején, akkor olyan, mintha egy új galaxist hoznánk létre.”

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben