Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Mit tud egy nagyra nőtt gasztrotérkép?

Bor & Gasztro - Cikkek

2017. április 29., szombat — Tucsni László

Fotó: Szabó Miklós

Két évvel ezelőtt északi parti összefogásból készült el az első gasztrotérkép. Tizenhat hely szerepelt rajta, és a kampány célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az őszi és a téli Balatonra. Még mindig térképről van szó, de nem nehéz észrevenni, hogy két év alatt szépen kinőtte magát a projekt. Most, amikor bemutatták az idei kiadást, a sajtóeseményen egy mini gourmet fesztivál közepén találtuk magunkat Tihanyban, ahol meglepően kevés négyzetméteren kaptunk bőséges adagot abból, mit tud 2017-ben a balatoni vendéglátás felsőháza.

Április vége van, a meteorológia két nappal korábban Yvette-ciklonnal, esővel, de legalább sok-sok kilométeres széllel riogatott mindenkit, helyette süt a nap és a Tihanyi PIAC Placc (meglepő módon csütörtökön) tele van emberekkel. Ide szervezték ugyanis a Balatoni Gasztrotérkép 2017-es kiadásának sajtóbemutatóját. Az alapítók (Szauer Judit és Budavári Dóra) nem elégedtek meg egy gyors koccintással és sok tál pogácsával. Ha már lehívtak egy busznyi újságírót Tihanyba, összeszerveztek egy kisebb balatoni gourmet fesztivált, amit a kitelepülők legalább annyira komolyan vettek, mint mi a kóstolást.

Fotó: Szabó Miklós

Zenghetnénk ódákat a Kővirág fehérrépa krémmel, rebarbarával és pattogatott quinoával tálalt kacsamelléről, a Villa Gréta még mindig elég komoly házi desszertjeiről, vagy Jásdiék 2013-as rizlingjéről, amit erre az alkalomra tartogattak, de mindezt megtettük már korábban.

Ami pedig a Balaton szempontjából fontos, hogy a Balatoni Gasztrotérkép növekedése pont jól illusztrálja a régióban történő változásokat is.

Több példány, nagyobb térkép

Nincs értelme kerülgetni a lényeget: az új térkép nagy lett. Most először kerültek rá helyek az északi és a déli partról egyaránt, az első kiadás tízezres példányszáma és az indulásnál szereplő 16 hely után most több mint 200 ezer példányban készült el az egész régiót lefedő térkép, amelyen:

  • szerepel 66 elég jó vendéglátóhely
  • a design is kifejezetten igényes
  • hasonlóan erős összefogás van mögötte, mint a BalatonBor esetében
  • és az alapítók idén már együttműködnek a MOL Nagyon Balaton fesztiválsorozattal

Ez a térkép nem szeretne teljes képet mutatni a Balatonról. Attól még, hogy elkészült, az irreálisan drága és silány minőségű sült kolbász ugyanúgy nem tűnik el teljesen a partról, mint az azonosíthatatlan fajtájú halból készülő halászlé, de a Gasztrotérkép és az összefogásban részt vevő vendéglátósok ezt nem is állítják.

Pusztán szeretnék megmutatni, hogy a régi, negatív sztereotípiák már évek óta egyáltalán nem igazak a teljes balatoni vendéglátásra.

Fotó: Szabó Miklós

A térkép nyomtatott formában ugyanazt a célt szolgálja, mint amit a We Love Balaton online: ha rászánod az időt és van türelmed felkutatni azokat, akik minőséget adnak, akkor egyáltalán nem nehéz eljutni olyan helyekre, ahol nem azt érzed, hogy kirabolt egy csapat bandita, akik még főzni sem tudnak.

Abból a szempontból sem teljes a térkép, hogy számos remek hely nem került fel rá, de ez nem a térkép kritikája, sokkal inkább a régió fejlődésének dicsérete. Hiszen még egy ennyire nagy kiadvány sem tudja lefedni teljesen, hogy mennyire sok jó hely nyílt a Balatonnál az utóbbi években.

A térképet már le lehet tölteni a honlapjukról, de nyomtatott formában sem lesz nehéz rátalálni, mert a térképen szereplő vendéglátóhelyek mellett az összes MOL Nagyon Balaton fesztiválon megtaláljátok, a sorozathoz készülő magazinban.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!