Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Most már jöhet a vörös, a fehér és a pálinka! - 8+1 ünnepi ital

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. december 22., csütörtök — Németh Richárd

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Az őszi időszakban sem tétlenkedtünk borfronton: megkóstoltuk a Márton-napi újborokat, szemléztük a Vörös Balaton nevű rendezvényt, bevetettük magunkat a csopaki, a badacsonyi és a Káli-medencei pincékbe, sőt, még a Somlóra is eljutottunk. Ebből állt össze a karácsonyi borválogatásunk, amelyben ugyanúgy helyet kapott az újborok best buy opciója, mint a Kreinbacher ünnepi alkalmakra tartogatott luxusbora.

Nagy & Nagy Borászat - Irsai Olivér 2016

Fotó: Nagy & Nagy Borászat

Kezdjük a sort egy újborral a Balaton-felvidékről. A Nagy&Nagy Borászat Irsai Olivérje már csak azért is elfér az ünnepi asztalon, mert a húsleves és a szárnyas sültek ilyenkor sem vonulnak száműzetésbe. Ezek mellé pedig a kizárólag kóracél tartályban, reduktív körülmények között erjesztett, mindig illatos, intenzív ízű Irsai remek választás lehet. Könnyű, friss bor, amibe szódát sem vétek engedni - már aki karácsonykor is a fröccsre esküszik. A szőlőtermesztéssel és bortermeléssel 17 éve foglalkozó Nagy család ezzel a borával nyerte el idén a Magyarország Legjobb Újbora 2016 kitüntetést. Az árát nézve igazi best buy bajnokkal van dolgunk!

Ára: 800 Ft
Rendelhető: a 
pince webshopjából
 (Itt még a 2015-ös Irsai van feltüntetve, de szállítani már ezt a 2016-osat fogják!)

Dobosi Pincészet - Bio Olaszrizling 2015

Fotó: Csongor Kiripolszky

Dobosi Pincészet

8272 Szentantalfa, Fő utca 81.
Dobosi Pincészet a facebookon
Részletek

A Balatonfüred-Csopaki borvidékhez tartozó Nivegy-völggyel szemben régi tartozásunkat kell lerónunk, idejét sem tudjuk ugyanis, hogy mikor ajánlottunk innen bort utoljára. A mintegy három évszázada borászkodó Dobosi család olaszrizlingjére ezúttal nem csak azért esett a választás, mert bioszemléletükkel messzemenően szimpatizálunk. Citrusos jellegű, közepesen telt testű, nem túl erőteljes savérzetű olaszrizlingjük hasznos kellék ünnepekkor, tekintve, hogy nem kell feltétlenül libamájat ennünk, ez a bor egy jó malackocsonya mellé is remekül illik.

Ára: 1400 Ft
Rendelhető: a 
pince webshopjából

Légli - Gesztenyés Rajnai Rizling 2015

Fotó: Légli Szőlőbirtok és Borászat

Légli Szőlőbirtok és Borászat

8630 Balatonboglár, Árpád utca 47.
Légli Szőlőbirtok és Borászat a facebookon
Részletek

A könnyedebb versenyzők után jöjjön egy teltebb, testesebb bor. A boglári illetőségű Légli Ottó - akit a szakma 2010-ben választott az év borászává - a Balaton egyik legjobb rajnai rizlingjével büszkélkedhet. Az aranyszínű ital lehengerlően barackos és virágos jellegének, koncentráltságának, alapvetően pfalzi stílusának köszönheti sikerét. A halételek mellett - amilyen például egy mandulás pisztráng, egy fogassült, de akár egy rántott ponty - remekül megállja a helyét.

Ára: 3950 Ft
Rendelhető: 
Bortársaság

Somlói Apátsági Pincészet - Hilla 2013

Fotó: Somlói Apátsági Pince

A Balatoni Borrégió által összefogott borvidékek hatodik tagjáról, Somlóról egy cuvée-t választottunk, hogy a sertéssülteket is legyen lehetőség méltó módon kísérni. A Somlói Apátsági Pincészet Hillája nem készül minden évben, csak ha az évjárat is úgy akarja. Hagyományosan furmintból, hárslevelűből és juhfarkból áll össze, és jó darabig hordóban érlelődik. Egyszerre aszalt gyümölcsös és intenzíven ásványos. Nagy testű, maradékcukrot is tartalmazó bor, emiatt a sertésételeken túl érlelt, kemény állagú, markáns ízű sajtok mellett is jól működik.

Ára: 4090 Ft
Rendelhető: Pinceáron 

Szent Donát Birtok - Magma Kékfrankos 2015

Fotó: Szent Donát Birtok

Szent Donát Birtok

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.
Részletek

A Magyarország Legszebb Kisbirtoka 2016 címet elnyert Szent Donát Birtoknak ez az első vöröse. A tihanyi szőlők terméséből készült bor nagyszerűre sikerült, túlzás nélkül az év egyik legjobb kékfrankosa! Tanninérzete alacsony, így a párolt lila káposztával körített kacsasülthöz bátran adható. De ha az étkezésen a család túljutott, és beszélgetéshez, társasjátékozáshoz, Bud Spencer-klasszikusokhoz keresne valami kellemes, önmagában is jól fogyasztható vöröset, akkor is ennél a tételnél érdemes megállni.

Ára: 4800 Ft
Rendelhető: Radovin

Kreinbacher Birtok - Syrah 2013

Fotó: Kreinbacher Birtok Somló

Kreinbacher Birtok

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.
Kreinbacher Birtok a facebookon
Részletek

Somlóról a gazdag ízű, telt fehérborokat szokhattuk meg, ám vannak már néhányan, akik vörösboros szőlőfajtákkal is próbálkoznak. A borvidék vezető pincészetétől, a Kreinbachertől nem tűnhet szokatlannak, hogy borászai e téren is komoly elkötelezettséggel vágtak bele pár évvel ezelőtt indult kísérletükbe. A syrah szőlőfajta jól érlelhető tölgyfa hordóban, ugyanakkor lepalackozott formában, késztermékként, állandó hűvös hőmérsékletű, napfénytől, rázkódástól védett helyen is sokáig eltartható. Most viszont senkit sem a tárolásra szeretnénk biztatni: borsos, füstös karaktere grillezett bárányhússal varázslatos élményt jelent. Az ára kiemelkedik a mezőnyből, de ha a család ezúttal gourmet-vonalra váltana, csalódni biztosan nem fog ebben a syrah-ban.

Ára: 10 500 Ft
Rendelhető: 
Bortársaság

Villa Tolnay - Magnus Merlot 2011

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Tolnay Borház

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.
Villa Tolnay Borház a facebookon
Részletek

Ha bordeaux-i fajtákról van szó, a Balaton környékén a merlot-t ezerszer jobban preferáljuk, mint például a cabernet sauvignont. Ennek egyszerű a magyarázata: a merlot többször képes ezen a klímán megfelelően beérni, s így igazán jó bort adni. A dél-balatoniak szortimentjében a fajta alapnak számít, azonban a Villa Tolnay is bizonyítja évről évre, hogy a Badacsonyi borvidéken, közelebbről a Csobánc-hegyen sem tévedés merlot-val babrálni. A vörösek terén a bourgogne-i stílust előnyben részesítő pincészet a Magnus formájában erdei bogyós gyümölcsös, fűszeres, barátságos tanninérzetű bort zárt palackba. Gasztronómiai értelemben jolly joker, szárnyassal, sertéssel, marhával egyaránt remekül társítható.

Ára: 3750 Ft
Rendelhető: 
Bortársaság

Borbély Családi Pincészet - Jégbor 2015

Fotó: Gyöngy Péter

Borbély Családi Pincészet

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.
Borbély Családi Pincészet a facebookon
Részletek

Nem telhet el úgy karácsony, hogy diós vagy mákos bejgli, illetve zserbó ne kerülne a magyar ember asztalára. Régi klasszikusok, gyerekként lehetséges, hogy a világból is ki lehetett volna velük kergetni bennünket. Ma már viszont felnőttünk, és ihatunk melléjük alkoholt, s ha ezt megtehetjük, máris jobban szeretjük őket, kivált, ha Borbélyék mindig zseniális jégborát pukkantjuk kísérőnek. A bor mézes, aszalt gyümölcsös ízét, letagadhatatlanul vulkanikus mineralitását nem fogjuk könnyen feledni. Borbély Tamás idén ötödjére került be az ország legjobb öt borásza közé - kell ennél jobb ajánlólevél?

Ára: 9999 Ft
Rendelhető: Borissimo

+ 1 Zimek - Hordóban érlelt szőlőpálinka

Zimek Pálinka Manufaktúra

8621 Zamárdi, 061/24. hrsz. (Endrédi út)
Zimek Pálinka Manufaktúra a facebookon
Részletek

A Zamárdiban található pálinkafőzde 2005 óta működik manufakturális formában. Hordóban érlelt szőlőpálinkájukat királyleánykából készítették, amely kellemes muskotályos illattal örvendeztet meg. Az eperfa hordós érlelés harmonikus lágyságot kölcsönöz a pálinkának úgy, hogy közben a szőlőre jellemző karakterét maximálisan megőrzi. Kiszerelés: 0,35 liter; alkoholtartalom: 40 %. Fogyasszuk digestifként, tehát az étkezés legvégén.

Ára: 5900 Ft
Rendelhető: 
a főzde webshopjából

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!