Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

"Ti tényleg szuvidoltok a strandon?" - Kalóz Strandbisztró, Badacsonytomaj

Bor & Gasztro - Cikkek

2016. július 19., kedd — Molnár Zoltán

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tavaly a Kalóz harcsa-krumplija letarolta a strandételek versenyét, úgyhogy nem meglepő a fejlemény, hogy terjeszkedésbe kezdtek. Az új badacsonyi büféjükben új ételeket is kínálnak. Kóstoltunk könnyfakasztó hajdúsági chilit, iránymutató balatonkenesei sült kolbászt és padlizsánkrémet, amit egy Erdélyből elszármazott termelő készít.

Kalóz – Badacsonytomaj

8258 Badacsonytomaj, 71-es út mellett (strand)
+36 30 967 3888

Tavaly már világraszólót gurított a fövenyesi Kalóz azzal, hogy övék lett a legjobb strandétel a Balatoni Kör által létrehozott versenyen. Szerencsére itt még nem álltak meg: az idei szezont azzal kezdték, hogy nyitottak egy új büfét a badacsonytomaji strandon. A badacsonyiak keresték meg azzal, hogy idetelepülhetnének egy új egységgel. Jöttek is, hozták a Fövenyesről megismert arculatot, hozzáállást, és a vendégeknek tetszik az irányvonal. Szándékosan látványkonyhát építettek, hogy semmi se maradjon titokban az ételek elkészítése során.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szuvidálnak is, a vákuumos eljárás pedig - strandbüfé ide vagy oda - nem bohóckodás, megmarad a tápanyag az ételben, ami itt is fontos. És itt jön be a képbe az új séf, aki nem más, mint a fővárosi Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépben is oktató Szabó Zoltán (ottjártunkkor is épp meglátogatta két tanítványa). Az ő három évvel ezelőtti leigazolása is jól jelzi a Kalózt csináló Nagy-Golyán házaspár eltökéltségét, hogy végre felrázzák a tohonya szendergésből a balatoni strandbüféket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szabó is osztja a Kalóz alapgondolatát, miszerint a szokásos hekkes-lángosos-olajos-fritőzös vonalat sarokba kéne vágni és megújítani a strandbüfézés műfaját. És itt jön be az a probléma, amivel minden balatoni vendéglátóhelyen találkozunk: fenékhálóval se tudnak munkaerőt fogni a Balaton környékén. Ezt a nehézséget úgy békítik össze az ambícióikkal, hogy újszerű, de alapvetően a tapasztalatlanabb személyzet által is elkészíthető ételeket vesznek föl az étlapra. Fövenyesen végzik el Szabó vezetésével az összetettebb munkafolyamatokat (pl. itt készül a hamburger húspogácsája), majd Tomajra is visznek ebből. A többi munkára már bárki betanítható.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A tomaji helyen is maradt a Hedon mint alapsör, ráadásul itt már csapolva is lehet kapni a Balatonvilágosit vagy épp a Helmutot. A badacsonyi borok jelenléte nem hűhafaktor Badacsonytomajon, kóla viszont nincs, Mohai Ágnes víz van. Az ételben is ragaszkodnak a hasonló minőséghez, szigetszentmiklósi lisztből készül pl. a gírosz pitája, a hamburger buciját pedig idén már egy nagyvázsonyi pékség süti a Kalóz saját receptje alapján.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Többféle burgerrel is készülnek a szezonra, az 1990 forintos chiliburgerük már most félelmetes. Egy hajdúsági chilitermesztővel ápolnak szoros viszonyt, tőle veszik a bikaerős szószt, ami fotós kollégánkat is elnémította pár percre (mélyen beletunkolt egy steakburgonyát, nem kellett volna).


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A burgerük még harcsás töltelékkel is verhetetlen, de érdekes módon Badacsonytomajban a lepényeik mennek jobban. A beach food díjat elnyert balatoni fish&chipsük (azaz harcsa és krumpli, 1890 Ft) itt is kapható, de valamiért a fövenyesi közönség a lepényre jobban vevő. Az egyik lepényes ételükhöz zakuszkát is adnak 1290 Ft-ért, amit egy Erdélyből elszármazott termelő készít, de a padlizsánkrém is az ő keze műve. És kiemelnénk még a sült kolbászt, amihez a balatonkenesei Pörcből érkezik az alapanyag. Ehhez szintén jár zakuszka, fontos űrt pótoltak az étlapra vételével (1490-ért).

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben