Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Tíz balatoni olaszrizling, nem csak nyárra

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. július 23., hétfő — Burai László

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az olaszrizling igazi jolly joker, rengeteg lehetőséget kínál a borászok számára: készülhet belőle friss, ropogós fröccsbor, tartalmasabb, a termőterületet kifejező bor, és akár még édes változat is. Szerintünk a fajta a Balaton körül van otthon leginkább, mutatunk is 10 bort ennek alátámasztására.

Káli Balázs – Olaszrizling 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szentbékkállán él és dolgozik Káli Balázs, aki az egyszerű dolgokban hisz: minél természetesebb, annál jobb. Ez az olaszrizling pedig megfelel ennek, minden a helyén van benne: sav, test és gyümölcsök – öröm minden kortya. Egyszerű bor, de a rizling sem bonyolult fajta; igyuk tisztán és fröccsnek is!

Ára: 1690 Ft

Sabar – Olaszrizling 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sabar-dűlő Borház

8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 2.
Sabar-dűlő Borház a facebookon
Részletek

Lehet, hogy nem a Sabar a legismertebb tanúhegy Badacsony környékén, de a pince mindent megtesz, hogy ez megváltozzon. Bemutatkozásuk óta tiszta és remek ár/érték arányú borokat készítenek. Ez a rizling a könnyed vonalat képviseli a balatoni mezőnyben, mezei virágokat idéző illata és visszafogott gyümölcsössége tökéletes mindennapok borává teszi.

Ára: 1790 Ft

Villa Tolnay – Olaszrizling Tavasz 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Tolnay Borház

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.
Villa Tolnay Borház a facebookon
Részletek

Tolnay Klári egykori villájában alakította ki borászatát a svájci tulajdonos-főborász Philipp Oser. Nagy László birtokigazgatóval az olaszrizlingre tekintenek fő fajtaként, ezen keresztül szeretnék bemutatni a csobánci termőhely egyedi karakterét. Ez a bor a pince reduktív olaszrizlingje, egyfajta kiindulópont. A magunk részéről a továbblépést sem sürgetjük, annyira a helyén van minden: feszes savak, finom gyümölcsök, tartalom, ásványos karakter. Bárhol megállja a helyét.

Ára: 1890 Ft

Bujdosó – Torony Olaszrizling 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Bujdosó Pincészet

8638 Balatonlelle, Várszói út
Bujdosó Pincészet a facebookon
Részletek

A déli parton is találunk jó olaszrizlinget. Bujdosóék szeretik a fajtát, több borukban is főszerepet kap. A pince reduktív olasza igazi nyári sláger: könnyed stílus, üde savak, alma, körte, zöldcitrom. Kóstoltuk zöldséges rizottóval és túrós tésztával is, mindkettővel nagyon csúszik, érdemes próbát tenni vele!

Ára: 1200 Ft

Hertzka – Olaszrizling 2017

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A balatoncsicsói pince rozéját nemrég kóstoltuk, ezért nem lepődtünk meg, hogy ez a bor is pont ugyanolyan vidám karakterű. Visszafogott illatában alma és fűszeresség, a jókedvet azonban fürge savai adják, ez frissességgel tölti meg a kortyot. Pisztrángpástétom, grillezett zöldségek vagy gomolya a piacról – mind-mind tökéletes társra lel ebben a borban.

Ára: 2350 Ft

Dobosi – Háromszög Olaszrizling 2016

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Dobosi Pincészet

8272 Szentantalfa, Fő utca 81.
Dobosi Pincészet a facebookon
Részletek

A Szentantalfán található pince már jó pár éve letette voksát a biogazdálkodás mellett, ami szerintük mindig egy kicsivel gazdagabb, gyümölcsösebb borokat eredményez. Ma már 25 hektár terméséből készítik. Egyedi karakterű ez a rizlingjük, érett jegyeket mutat az illat barackkompóttal, mézességgel, és a korty is továbbviszi ezt a vonalat. Komolyabb beltartalom, hosszú utóíz, érettség – emlékezetes bor.

Ára: 2390 Ft

Homola – Black Olaszrizling 2016

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Homola Pincészet

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)
Homola Pincészet a facebookon
Részletek

A Borterasznak és a Paloznaki Jazzpikniknek köszönhetően rengeteg ember megfordul Homoláéknál, de valószínűleg legtöbben a 100% borcsaládot kóstolják meg a pincétől. Pedig ez az olaszrizling nagyobb figyelmet érdemel, jóval többet mutat meg a pince elképzeléseiből. Illatában fűszeres, vajas jegyeket érzünk a gyümölcs mellett, ami kortyban is visszatér. Komplex, izgalmas bor, elmélyülésre vágyóknak ajánljuk, a szódát pedig ez esetben legfeljebb mellé innánk.

Ára: 2689 Ft

Figula – Erdőszéle Olaszrizling 2016

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Figula Pincészet

8230 Balatonfüred, Csárda utca 26.
Figula Pincészet a facebookon
Részletek

Egy balatoni rizlingsor elképzelhetetlen Figuláék nélkül, nem véletlenül. A füredi pince komolyan foglalkozik a fajtával, a belépő kategórián túl minden évjáratban találunk a kínálatukban akár több dűlős olaszrizlinget is. Ez a bor is a dűlőről mesél, ami újfent alátámasztja, hogy az olaszrizling jó ebben. Koncentrált, mély, komoly sóssággal, elegáns hordóhasználattal – fekete öves olaszrizling-rajongóknak kötelező olvasmány!

Jásdi – Siralomvágó Olaszrizling 2015

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Jásdi Borterasz

8229 Csopak, Arany János utca 2.
Jásdi Borterasz a facebookon
Részletek

A pince tulajdonosa, Jásdi István rengeteget tesz azért, hogy a fajta az őt megillető helyre kerüljön. Az egykori diplomata csopaki pincéjének egyik legkomolyabb bora ez, a köves Siralomvágó-dűlőből. Koncentrált és túlzásoktól mentes, finom eleganciával. Önmagában is sokat ad, de egy jól elkészített fogas mellett még jobban kiteljesedhet. Ilyen az olaszrizling, ha nagy. Öröm kóstolni, hosszan mesél Csopakról és a Balatonról.

Ára: 9750 Ft

Szent Donát Birtok - Szent Donát Parcella 2016

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Donát Birtok

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.
Szent Donát Birtok a facebookon
Részletek

Csopak másik olaszrizling-élharcosának szűretlen tétele. Nagypályás bor a löszös-márgás szitahegyi Szent Donát-dűlőből. Sokaknak ennyi elég lenne ahhoz, hogy izgalmasnak találják, azonban több meglepetést is tartogat. Izgalmas fűszeresség és grépfrút illatban, élénk savakkal operáló korty, melyben a fűszeresség viszi a prímet. Sokáig élvezhető, idővel újabb rétegeket mutat meg.

Ára: 6000 Ft

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben