Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Több mint piac - Tihanyi Piac Placc

Bor & Gasztro - Cikkek

2014. július 17., csütörtök — Bagi László

Fotó: Bagi László

Akinek van annyi lélekjelenléte, hogy a szombat reggeli dugóban nem a siófoki gyors csobbanás felé veszi az irányt, hanem kitart az északi part mellett, legyűri Almádit meg Füredet, az menthetetlenül éhes lesz Tihanyhoz érve. Megéri itt pihenőt tartani és megkeresni a révnél a Piac Placcot: jobbnál jobb ételek, hűsítő limonádé és békebeli nyugalom várja a zsibbadt lábú autósokat és természetesen a helyieket is egyaránt.

Akkor is, ha fagy

A tihanyi piac történetének real time elbeszélésétől megkímélünk mindenkit - maradjunk annyiban, hogy kezdetben volt egy budai galériás srác, aki minden nyáron a Balatonon vitorlázott, aztán valaki csettintett egyet és lettek egységes arculatot hordozó bézs és fehér sátrak, antikvitás, szépen felújított állandó épület és egy jobbra mutató nyíl az út mellett: "Tihanyi Piac Placc itt". A történet persze nem ennyire egyszerű, kellett hozzá Peleskey Ákos kitartása és a szándék: legyen itt étel-ital-művészet egy helyen, télen és nyáron is. Közben  a káptalantóti piaccal is egészséges a viszony: a vasárnap az övék, szombaton viszont itt érdemes megállni.

Fotó: László Bagi

Nem csak éhesen

Fotó: László Bagi

A termékek mellett a piac egyértelmű erőssége az a felismerés, hogy lehet több a piacozás annál, hogy anyu és apu egymásba karolva végigsétál a sorok között és a szokásos két nénitől megveszi a sajtot meg a gombát. Tihanyban olyan szolgáltatásokat tesznek a piacozás élménye mellé, amiért jó egy kicsit itt maradni, leülni vagy akkor is benézni, ha éppen tele a kamra. A piac épületében állandó jelleggel bisztró üzemel, ahol könnyű ételeket, limonádét fogyaszthatunk. Gondoltak a kisebbekre is, így játszótéren vezetheti le a feszültséget az a kisméretű piacozó, akit nem hoz lázba három percnél tovább, hogy milyen illatos a papa szerint egy makói fokhagyma.

Fotó: László Bagi

A szerda – péntek - szombat háromszög

Fotó: László Bagi

A legtöbb látogató kosarában biztosan kiköt egy-egy helyi szörp, lekvár, kecskesajt, egy kis cserepes bazsalikom még akkor is, ha csak nézelődni indult. Az „otthagytuk, pedig nagyon tetszett” lista így is elég hosszú: van rajta újrafestett kerti széktől gördeszkáig minden, amit csak el tudunk képzelni. A lista sokszínűségének ellenére ez az egyik legigényesebb piac a Balaton mellett: egységes arculat, művészeti programok és válogatott árusok jellemzik.

Fotó: László Bagi

Tihanyi PIAC placc

8237 Tihany, rév (kompállomás)
+36 20 466 5568

A piac egyik előnye, hogy szellős és jól szervezett: a látogató nem csak letudja a vásárlást, hanem lehet egy kicsit „létezni” is. Az árusok kínálata között olyan különlegességeket is találunk, mint ibolya- vagy pitypangszörp, fügemustár, velős pirítós, de annak is ajánljuk, aki klasszikus termékeket, oldalast, házi burgonyachipset, befőttet, kecskesajtot vagy kalácsot venne. A piac nyáron szerdán és pénteken is nyitva tart délután négytől lámpaoltásig.

Fotó: László Bagi
Fotó: László Bagi

ARTplacc

ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál

0 - 10000 Ft
2014. július 16., szerda
2014. július 20., vasárnap

8237, Tihany, Rév utca 1.

Amikor először halljuk, hogy kortárs művészet költözik egy elég hosszú hétvégére Tihanyba, arra gondolunk, hogy ketten majd a fa alatt árulják a leporolt festményeiket, de például a weboldalra kattintva látszik, hogy közel sem erről van szó - nagyon ütős programot állítottak össze a szervezők: van itt kortárs kiállítás, főzőtanfolyam, érkeznek olyan nagyágyúk a fővárosból, mint a Robert Capa Fotográfiai Központ, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Mai Manó Ház, lesz vízi mozi, workshopok és koncertek mindenféle műfaj kedvelőinek. Aki csak tud, látogasson el ezen a hétvégén Tihanyba és csalódjon egy nagyot a sztereotípiáiban. Lehet, hogy többségében valóban a budapesti művészekkel találkozunk, - csak fürdőruhában - de közben süt a balatoni nap és két kortárs között lehet egy nagyot is csobbanni a tóban.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben