Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Üvegbe zárt friss gyümölcsök - Az északi part legjobb szörpjei

Bor & Gasztro - Cikkek

2017. augusztus 17., csütörtök — Iván Viktória

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gyerekkorunk egyik kedvenc itala, a szörp visszanyerte méltó helyét: elfelejtettük a műmálnát és a fogkrém ízű epret, a szörp a nagymamák polcáról az újhullámos éttermek és büfék itallapjára került. Bár könnyűnek tűnik, jó szörpöt főzni korántsem az. A legjobb szörpösök a régi recepteket modern, minél természetesebb technológiával újítják meg a mai fogyasztók szája íze szerint, miközben izgalmas, eredeti ízkombinációkat találnak ki. És vannak, akik a dizájnról sem feledkeztek meg.

Spájz, Keszthely

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hogy kiegészítse a fizetését, középkorú nőként cserélte az irodai munkát a konyhára. Mi már ezért a bátor lépéséért is kalapot emelünk Bálintné Ildikó előtt. Csak a borsmentából háromfélét termeszt, hogy visszaadja szörpben a menta igazi ízét. Ebben benne van minden, érződik, hogy „simogatva volt”, ahogyan mondják neki dicséretképp. Ez az ötödik szezonja a keszthelyi családi vállalkozásnak, aminek alapját a nagymamák, dédmamák feketeribizli, málna, bodzaszörp receptjei és Ildikó kreativitása, ügyessége adja. Már nem is emlékszik, hogy a receptet olvasta vagy megálmodta, mindenesetre a francia háziasszonyok nyomán megalkotta saját provence-i szörpjét levendulából, mentából, citromfűből és zsályából. Neki ez a kedvence, de a delikáteszüzletekben a hagyományos bodza, menta, levendula, málna, feketeribizli és az egzotikus ázsiai citromfű is népszerű.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amiért megjegyeztük őket: egyértelműen az uborkaszörp tehet róla, ugyanis A másik bolt Balaton tulajdonosa, Willmann Fábián kóstoltatta velünk életünkben először a friss és izgalmas mentás szörpöt, ami egy meleg napon életet ment, este nyolc után vodkával keverve pedig megadja az alaphangulatot.

Ár: 1500–2150 Ft / 0,75 l

Ahol találkozhatsz vele: Budapesten a Sarki Fűszeres, A Másik Bolt, a Bortársaság, a Marangona, az Italom és a Monarchia Borkereskedés üzletében, a Balatonnál A Másik Bolt Balatonban és a Cekker Bevásárló Közösségben.

Csupaszörp, Tapolca

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A grafikus és borkereskedő házaspárt, Pész Zsófit és Hajsz Pétert néha viccesen Csupáéknak is becézik. Miután megkóstolták egy híres vidéki étterem málnaszörpjét, úgy döntöttek, ők is belevágnak. Kóstoltak, tanultak, főztek és kiöntötték, ami nem jó. A csupa gyümölcs szörpöket Tapolcán főzik 2014 óta Zsófiék területein és a közeli termelőktől beszerzett gyümölcsökből, gyógynövényekből. Az első szörpöket még a szomszédtól kölcsönkért lábasban főzték, azóta folyamatosan növekednek. Péter borszakérteleme és kóstolásokon fejlesztett ízlelése jól jön az ízek finomításánál, párosításánál, így a szederszörpbe csillagánizs, a meggybe pedig kardamom kerül. A bodza, levendula, menta, gyömbér és citromfű mellett olyan izgalmas kombókat kínálnak, mint eper-bazsalikom, málna-rózsa, a különféle gyógyfüvekből főzött detox, a karácsonyi fűszerezésű, vegyes gyümölcsökből készülő ünnepi szörp.


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amiért levesszük a polcról: a szörp sűrű, mint egy rostos gyümölcslé, és a jellegzetes kapcsos üveget után tudjuk tölteni.

Ár: 1990 Ft / 0,5 l

Ahol találkozhatsz vele: Budapesten és környékén, Szegeden, Győrben és Gödöllőn a boltokban, és Tapolcán a Pura Vida Dine étteremben.

Rákos Margit, Vöröstó

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A polgármester asszonyt nemcsak ízletes kecskesajtjai miatt keresik a káptalantóti és a tihanyi Piac Placcra látogatók, hanem egyszerű üvegbe palackozott gyógynövényes szörpjei miatt is. Nincs titkos receptje, se titkos hozzávalója, a levendula-, bodza-, bodzabogyó-, menta-, citromfű- és csipkebogyó ízű szörpök mégis olyanok, vagy még finomabbak, mint maga a friss bogyó vagy levél. Olyannyira meggyőző, hogy a kólahívőket is áttéríti a szörpre, ahogy ezt a Szőlősi Kocsmában saját szemünkkel láthattuk.


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amiért több pohárral is iszunk belőle: Margittal beszélgetni önmagában is üdítő és inspiráló, a szörpjeinek az íze is olyan mély és összetett, mint egy vele töltött fél óra.

Ár: 1000–1500 Ft / 0,75 l

Ahol találkozhatsz vele: a káptalantóti Liliomkert Piacon, a tihanyi Piac Placcon és a Szőlősi Kocsmában.

Kapolcsi Szörpölde

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hogy mire képes egy üvegcsiszoló és vegyészettel foglalkozó felesége, ha egyszer fakanalat fognak a kezükbe? Szabó János megfőzi, amit Ágota megálmodik. Így született például a grépfrútos-gyömbéres vagy a tárkonyos-borsmentás szörp. Örömmel csinálják, de komolyan veszik. Például az akácszörp készítése előtt János kifigyelte a méhek mozgását, hogy a legjobban mézelő virágot szedje le. Jánosnak a konyha is kész labor, most kísérletezik a citromsav elhagyásán és a természetes tartósítás változatos módjain, amikor éppen nem gyümölcsöt, gyógynövényeket gyűjtögetnek, szörpöt főznek, címkéznek vagy kóstoltatnak. A választék attól függően változik, hogy mit szednek. Csak bodzából ötfélét főznek, önmagában és más ízekkel kombinálva, és finom még a citromfű, a citromfüves bodza, a menta, a gyömbéres bodza és a homoktövis is.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Amiért megjegyeztük őket: Egyértelműen az eszméletlenül finom, szokatlan ízpárosítások miatt.

Ár: 1500 Ft / 1 l

Ahol találkozhatsz vele: A Facebook-on keresztül elérhetők, amúgy a Neked Főztem strandbüfében és a tihanyi Malackrumpliban.

Tamás Pince, Csopak

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tamás Pince

8229 Csopak, Arany János utca 1.
Tamás Pince a facebookon
Részletek

Tamás Ervin és családja a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején kezdett bele a szörpkészítésbe, amikor a szörp egyenlő volt a mesterséges színezékkel, mesterséges aromákból kevert kombóval. Édesanyja levendulaszörpjét már nemcsak a kóstolókon felbukkanó sofőrök és gyerekek kérték, hanem palackszám vitték. A levendula még most is a legnépszerűbb, de azóta lett otelló, citromfű, zölddió, akác, bodza, gyömbér, menta, pitypang, málna, feketeszeder, feketeribizli, meggy, és  a 35 gyógynövényből készült, alkoholmentes gyomorkeserű, az Elixir No. 35. Folyamatosan finomítanak és kísérleteznek, gyakran séfbarátaik benyomásai alapján fejlesztik a recepteket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amit mindenképp választanánk: Az aranysárga, méz illatú Csopaki nyár nevűt, amit a nyár elején virágzó, aromás, mézelő virágokból főznek, mindig más arányban, így az íz hol fűszeresebb, hol lágyabb.

Ár: 1900 Ft / 0,75 l

Ahol találkozhatsz vele: csopaki boltjukban, a balatonfüredi Kredencben és több fővárosi delikátesz üzletben.

Zsusska, Veszprém

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lang Zsuzsát az élet egy váratlan fordulattal állította a szörpös pályára, miután elveszítette az állását. Nem ijedt meg, mivel édesanyjától már elleste a befőzés, lekvár- és szörpfőzés fogásait, és gyerekkorától fogva járt erdőt-mezőt, ahol bogyókat, gyógynövényeket gyűjtöttek. A gyűjtögetésben most is édesapja segít neki, és olyan különlegességek is a kosarukba, majd a fazékba kerülnek, mint a som, a galagonya, a homoktövis vagy a kökény, a gyümölcsöket, gyógynövényeket pedig kertjükben termelik meg. Dizájnos üveget és címkét terveztetett, amibe a hagyományos ízek (bodza, eper, alma, feketeribizli) mellett olyan ínyencszörpöket tölt, mint az ibolya-, az akác-, a kakukkfű, a zsálya-, az ibolya-, a fenyőrügy- vagy a fügefalevélszörp.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amiért különösen szimpatikus: Mert még most is egyedül főz, palackoz, címkéz, postáz ugyanabból a kis veszprémi konyhából, ahonnan elindult, és ezért megbocsátható, hogy nem mindig kapható nála minden termék, mivel mindig azt a gyümölcsöt, dolgozza fel, ami éppen érik.

Ár: 1100 Ft / 0,5 l

Ahol találkozhatsz vele: káptalantóti Liliomkert Piacon és a tihanyi Piac Placcon, a veszprémi vásárcsarnokban, delikáteszüzletekben és a webshopban.

Dörgicsei Levendula Major

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Dörgicsei Levendula Major (Levendarium)

Részletek

Demján Ildikó meglátta egy levendulaültetvény képét, és itt nagyjából minden el is dőlt. Már a porta születésekor, 2012-ben elkészült az első levendulaszörp és levendulasüti, hogy ezáltal népszerűsítsék a gyógynövényt, amit azelőtt legfeljebb a molyok távoltartására aggattak a szekrénybe a gondos nagymamák. A cukros és nyírfacukros változatban készülő szörp nemcsak finom, de gyógyhatású is – nyugtató, emélsztésjavító –, de mi már csak az ízéért is nagyon szeretjük. Az ültetvényen termett levendula angustifoliából, vagyis orvosi levendulából készül, így lesz virágos, gyümölcsös ízű, ezáltal elkerülik a keserű, szappanos mellékízt, amit a hibrid levendula ad. Ildikó szerint a jó levendulaszörp hidegen, összetört mentalevéllel és citrommal készül.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Amiért megjegyeztük őket: A szörp színe az évszakok és így a gyártás időpontjának függvényében változik, ami számunkra hitelesíti, hogy valóban levendulából főzték.

Ár: 1400 Ft / 0,5 l

Ahol találkozhatsz velea dörgicsei helyszínen és a webshopjukban.

Kapolcsikum

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha a málnaszörpjük nem nyerte volna meg az I. Nemzeti Szörpversenyt, mi magunk nyomtunk volna egy aranyszívószál díjat Farkas Ivett és Leitold Attila kezébe. Mintha friss gyümölcslevet kortyolnánk. Ivett és Attila a nehezebbik műfajt, a gyümölcsszörpöket választotta, de a rend kedvéért van bodzaszörpjük is. Több hektáron terem náluk málna, szeder, cseresznye, meggy, eper, piros és feketeribizli Kapolcson, olyan idilli környezetben, hogy az minimum operettbe kívánkozik. Alig húszévesen kezdték, de már a legjobbak közé tartoznak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amiért itt különösen gyümölcsös végeredményt kapunk: Egy liter málnaszörphöz 1 kiló málnát adnak, ez azért sok mindent elárul.

Ár: 1500 Ft / 0,75 l

Ahol találkozhatsz vele: Balaton környéki üzletekben (Balatonfüred, Balatonakali, Veszprém, Sümeg, Ajka és Kapolcs) és balatoni éttermekben.

Folly Arborétum

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
Folly Arborétum és Borászat a facebookon
Részletek

Nem tipikus kezdés volt, hogy először  fenyőrügy szörpöt főztek az Arborétumban lévő kis konyhában. Először Erdélyben kóstolta Folly Réka, és egyből bevillant, hogy ilyen nekik is kell. Egyből sikert aratott, és követte a citromfű-menta, a levendula, a bodza, a pitypang és a fügefalevél, ami egyszerre édes, gyümölcsös és fás, „zöld” ízű. A gyömbér kivételével minden hozzávaló az arborétumból jön. A szörpöt ott helyben főzik, a fenyőrügyeket több fáról szerzik be – fekete-, erdei- és duglászfenyőről, aminek narancsos illatúak a friss hajtásvégei –, és mielőtt felszisszennek a növényvédők, Rékáék úgy vágják április-májusban az illatos zsenge rügyeket, hogy a fára vigyáznak közben. A rügy újra ki tud hajtani, és ki tudja nőni a metszést. Elvégre arborétumban vagyunk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Amiért megjegyeztük a nevét: Mert nemcsak az üvege elegáns, de az ízvilága is, úgyhogy ajándékba is szívesen vinnénk, még annak is, aki azt sem tudja, hogy néz ki egy fügefa.

Ár: 1800 Ft / 0,5 l

Ahol találkozhatsz vele
:
náluk az arborétumban, vagy a webshopjukon keresztül.

Levendula Porta, Kékkút

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Levendula Porta

8254 Kékkút, Fő utca 18.
Levendula Porta a facebookon
Részletek

Keszthelyi Eníd és férje, Keszthelyi Tibor a Káli-medence egyik legkedvesebb, egy utcás falujában, Kékkúton gazdálkodnak. Itt készülnek a tejtermékek, lekvárok és zselék mellett a szörpök. Van pitypang, menta, rózsa, citromfüves gyömbér, rozmaring, levendula és mentás levendula – utóbbi ideális egy forró nyári napon, illetve azoknak, akik még most ismerkednek a levendulával. A levendulaszörp intenzív, friss, aromás, mintha frissen szedett levendulacsokorba dugnánk az orrunkat. Ők a francia levendula hívei, mert az jobb, mint az amúgy több illóolajat adó angol. Eníd amúgy csodákra képes a levendulával: teljes tejből készült, sűrű natúrjoghurttal és levendulazselével kézült desszertje is híres, a levendulás kalácsának receptje pedig kézről-kézre jár.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Amiért emlékezetes: A porta a vidéki élet non plus ultrája: tehenek, ló, csirkék, kutya, kert, idilli ház, hatalmas udvar, istálló. Aki vidéki nagymamás fílingre vágyik, az garantáltan megkapja, még akkor is, ha valójában fiatalok főzik a szörpöt.

Ára: 1300–1600 Ft/ 0,5 l

Ahol találkozhatsz vele:
náluk, a kékkúti Levendula Portán és a tihanyi apátságban.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben