Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Valami készül Csopakon - Márga Bisztró

Bor & Gasztro - Cikkek

2015. március 31., kedd — Tucsni László

Fotó: Miklós Szabó / MÁRGA Bistro

A borokon kívül minden változik a csopaki Szent Donátban. A fővárosi MÁK Bistróból érkező házigazda laza szellemiséget szeretne profi konyhával és újhullámosan magyaros ételekkel. Ha valamire, erre nagyon kíváncsiak leszünk nyáron.

Szent Donát Borkúria

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.
+36 20 928 1181

Már néhány hete figyeljük, hogy egy csopaki étterem olyan nyálcsorgató képeket oszt meg Facebookon, ami a létező összes pavlovi reflexet beindítja. Az új hely neve Márga Bisztró lesz, de valójában nem egy teljesen új étteremről van szó. Az egész Balaton egyik legjobb kilátását bitorló Szent Donát Étterem kap egy új irányt.

Fotó: Szabó Miklós/Márga Bisztró

Megkérdeztük őket a részletekről, és kiderült, hogy ezt a bizonyos irányt Deli János szabja meg, aki korábban dolgozott már Heston Blumenthal egyik angliai éttermében is. Blumenthal úrról most itt elég annyit tudni, hogy van három-, két- és egy Michelin-csillagos étterme is a szigetországban. Deli János a budapesti MÁK bistrótól igazolt át most Csopakra, és azt ígéri, az étteremben hozza magával a jól megszokott laza, a konyhában pedig vérprofi stílust.

Fotó: Miklós Szabó / MÁRGA Bistro

Kaptunk a Márgásoktól néhányat a már említett nyálcsorgató képek közül, és az is kiderült, hogy leginkább a helyi termelők alapanyagait akarják majd használni a fogásokhoz. Így kerülhet majd az étlapra tökmagos nyúlterrine narancsos répasalátával (1. kép), vagy medvehagyma krémleves tanyasi tojással (2. kép). A főételek közül a vaddisznószűzről mutattak képet, amit laskagombával és puliszkával (3. kép) tálalnak, ránézésre pedig kicsit olyan, mintha a Badacsony köszönne vissza a körülötte lévő tanúhegyekkel. Az is kiderült, hogy az irányváltás áremeléssel nem jár együtt: főételekért ugyanúgy 2-5000 Ft körüli összeget kérnek el, mint korábban a Szent Donátban.

Fotó: Szabó Miklós/Márga Bisztró

A márga valójában egy kőzet, ami a csopaki talajban található bőven, így adta magát, hogy valami olyan nevet választanak, ami kicsit átvitt értelemben összefüggésben van a borral. Mert hasonlóan a vérhez, itt a bor sem válik vízzé: a borlapon továbbra is a Szent Donát birtok borai szerepelnek majd kiegészülve néhány más komoly csopaki versenyzővel.

Fotó: Szabó Miklós/Márga Bisztró

Az étterem áprilisban már bőven próbaüzemel minden pénteken, szombaton és vasárnap, májustól pedig a tervek szerint teljes meghajtásra kapcsolnak.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben