Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Változtasd meg életed, nyiss egy pékséget Füreden

Bor & Gasztro - Cikkek

2017. szeptember 27., szerda — Iván Viktória

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hamarosan kézműves pékség nyílik Balatonfüreden, a Sparhelt szomszédságában. A Péklánynál, Zeliska Orsinál jártunk, aki az első babkák felett, néhány héttel a nyitás előtt mesélt arról, hogyan lett belőle Péklány, mire hasonlítottak az első teljes kiőrlésű kenyerei, mi a hasonlóság a kenyérsütés és a gyereknevelés között, de azt is elárulta, mit keres a sámli a pult mellett.

Péklány Kézműves Pékség

8230 Balatonfüred, Szent István tér 5-7.

Mondhatjuk, hogy a dolgok közepébe csöppentek: önkormányzat, iskola, óvoda és a Bistro Sparhelt veszi körül őket Balatonfüred központjában, amerre a helyiek nap mint nap sűrűn megfordulnak. Már most, nyitás előtt is benéznek, nyitva van-e már a pékség, hiszen finom illatok szállnak előtte.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A kemencében sül a rozskenyér, a kakaós babka, a narancsos-fahéjas csiga, felkészül a női áldás, a lenmagos, teljes kiőrlésű tönkölykenyér – ez a kenyér Orsi nagy büszkesége, ez volt az első, amit 100 százalékig frissen őrölt lisztből sütött.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Orsi és a péklány szerep három éve kezdődött, amikor Csaba (a férje) születésnapjára egy köves házimalommal lepte meg. Addig kenyérsütő-gépben sütött, majd a szekrény tetejére rakta és inkább kézzel formálta a vekniket. Megismerkedett a gabonafajtákkal, hogy miből mit lehet sütni, és az őrlés fortélyaival. Igaz, először a friss, teljes kiőrlésű kenyerek helyett inkább téglákra hasonlító kőkemény nehezékek készültek a sütőjében. Idővel azonban annyira belejött, hogy saját kovászt készített – a pékségben is ebből készülnek a kenyerek –, és néhány hónappal később már a Kenyérlelke fesztiválra is benevezett.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Orsi lelkesen mesél a többségében férfiakból álló pékszakmáról, ahol egymást támogatják, arról is, hogy Balatonfüreden már az első naptól kezdve otthon érezték magukat, de szóba kerül az is, hogy most már mennyire más dolgok miatt izgul: nem a határidők és a „kampánykreatívok” foglalkoztatják, hanem az, mennyi kakaó kell a babkába vagy mitől lesz még szebb a magos kenyér bele.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Orsi ugyanis közel tíz évig egy közismert márka senior marketing menedzsere volt. Szerette a munkáját, vagyis nála szó sincs kiégésről, nem ábrándult ki belőle, egyszerűen annyira beleszeretett a kenyérsütésbe, hogy úgy érezte, pályát, ezzel együtt pedig lakóhelyet, életet szeretne váltani. A váltás árnyoldalát egyelőre nem érzi, azt is viccesen jegyzi meg, hogy a pékszakma miatt nem festheti a körmét. Cserébe átszellemülten beszél a frissen őrölt gabona illatáról, langymelegéről, lágyságáról. És azt sem bánja, hogy mostantól korán kell kelnie.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A műhelyben egy mesterpék, Péter van a segítségére és a pult mögött álló Bence. A kenyerek és péksütemények mellett kapható lesz majd többféle szendvics, smoothie, müzli, gyümölcssaláta és az édesszájúaknak egyszerű torták, emellett helyi termelőktől származó lekvárok, szörpök és mézek. Orsiékat máris megkeresték boltok és éttermek, hogy szállítanának-e nekik. Sőt, valaki azt jósolta, hogy tavaszra úgyis kinövik az üzlethelyiséget, jobb, ha elgondolkoznak a bővítésen, de egyelőre csak annyi munkát szeretnének vállalni, amennyit jó szívvel, jó kedvvel tudnak elvégezni.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

„Ez amúgy is egy «törpepékség»” – magyarázza nevetve Orsi. Az ő 156 centis magasságához mindent úgy alakítottak ki, hogy kényelmesen dolgozhasson, minden másra ott van a sámli. Az elszántságán és szenvedélyén mindenesetre már most látszik, hogy minden, csak nem törpe.

Péklány kézműves pékség
8230 Balatonfüred
Szent István tér 5-7.
Nyitás: hamarosan

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!