Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Vártuk már, mint a karácsonyt: Sütis Móni cukrászdát nyitott

Bor & Gasztro - Cikkek

2018. július 10., kedd — Chilembu Krisztina

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Balaton egyik legismertebb tortakészítője végre megnyitotta Mónisüti nevű cukrászdáját Gyenesdiáson. Elmesélte, miért várt ilyen sokáig, és mi kellett ahhoz, hogy mégis bevállalja ezt a hatalmas változást.

„Sütis” Móninak, azaz Kövérné Kalmár Móninak valószínűleg az elmúlt évben több ezerszer kellett válaszolnia arra a kérdésre, hogy mikor nyílik meg a cukrászdája. Aztán egyszer csak eljött a nagy nap, és itt ülünk Mónival Gyenesdiáson, a vasútállomás közelében megnyílt Mónisütiben egy kávéval, egy hűvös nyári reggelen. Pörög a csapat, dolgozik a kávégép, már 9 órakor fogynak a sütik is.

Bejön egy nagymama, aki elfelejtette az egyik unoka szülinapját. Délután itt lesz a család, de a nagyi nem esik kétségbe, tudja, hogy Móni megoldja ezt is. Még úgy is, ha túl nehéz választani a gyümölcsös, csokis, mákos süticsodák közül. Végül egy sokszínű, vegyes torta az eredmény, és a tudat, hogy a szülinap tökéletes lesz.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Ha benne vagyunk a legjobb 10-ben, akkor csináljuk meg azt a cukrászdát”

Sütis Móni történetét - aki négygyerekes anya, gasztroblogger, volt már újságíró, teológus, közgazdász, lakberendező és járt kultúrtörténész szakra is - egy korábbi cikkben megírtuk. Évek óta a fél Balaton az ő sütijeit eszi, egy ideig mégsem akart saját cukrászdát.

„Egy kicsit »fék« voltam az üzletnyitásban, arra gondoltam, sokkal egyszerűbb a helyzet, ha megrendelésre szállítunk” - meséli Móni. „Egy saját üzlet kockázatos dolog. Szolgáltatást is kell a sütik mögé tenni, és nem szabad a megszerzett jó hírünket elrontani egy rossz pillanattal”. Tavaly jött egy lehetőség, megkereste őket egy házaspár, eladásra kínáltak egy ingatlant, amelyben korábban kávézó, konyha és apartmanok működtek. Belementek a részletfizetésbe is, Móniék pedig tavaly ideköltöztették az üzemet. De nem nyitották meg az üzletet.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Idén februárban jelent meg a Dining Guide Top 100 kiadványa, és minket úgy választottak be a legjobb 10 vidéki cukrászda közé, hogy nem is volt cukrászdánk. Ennek hatására döntöttünk - ha így is benne vagyunk a legjobb tízben, akkor csináljuk meg azt a cukrászdát. Mert ezek szerint van rá igény, itt helyben is” - meséli Móni.

Néhány hónap alatt kellett mindent megoldani, június végén pedig megnyílt a Mónisüti. Nem a szokásos „cukrászdadizájn” fogadja a vendégeket, hideg pasztellszínek dominálnak a tágas térben. „Lefestettük sötétkékre az egyik falat, mert nekünk az tetszett nagyon, és megtaláltuk a hozzá illő színeket, a vaníliát, a mentát, a nyírt” - mondja Móni. „Nem akartuk követni az indusztriális trendet. Nagyon tetszik, de már annyi ilyen van”.

A helyiség még egyáltalán nincs készen, érkeznek a függönyök, lesz egy gyereksarok és egy bárpult is. Megható, hogy mennyien ajánlottak segítséget, amikor Móni a blogján az üzletnyitási terveiről írt. Az egyik olvasója, egy laminált padlókat árusító cég tulajdonosa felajánlotta, hogy féláron hozza a padlót, és le is rakják. Egy másik vendég ajándékba hozta a mosdókra kerülő piktogrammokat.

„Nem cukrászfejjel gondolkozom”

A kínálatban több mint 60-féle torta szerepel, ebből minden nap 15-féle készül az üzemben. Ezek közül választhat az a közel 20 kávézó, ahová szállít, a tortát rendelők és a cukrászda vendégei is. Alapvetően a szezonális gyümölcsök határozzák meg a felhozatalt - most például a málnás brownie megy nagyon - , de Móni figyel arra, hogy minden nap legyen túrós, csokis, mascarponés, vaníliás és paleo süti is.

A kínálat törzstagja az egyik padtársáról elnevezett Friedmann-torta (zabkekszes alap, vékony csokis ganache réteg, krémsajtos tejszínes töltelék és gyümölcsök). Slágernek számít a gesztenyepüré-revolúció torta is (vékony piskóta, csoki mousse, gesztenye, tejszínhab), és még Móni is csodálkozik azon, hogy egy „téli” torta, a habos mákos is nagyon fogy.

Nem „cukrászfejjel” gondolkozik, itt hiába keresünk klasszikusokat, vagy francia krémeseket. A receptek 90%-a saját, vagy egy másik recept átdolgozása. „Ha látok, vagy kóstolok valamit, ami megindítja a fantáziámat, megpróbálom elkészíteni az én elképzelésem szerint” - mesél az ihletről Móni. „Néha inspirációs körutakra megyek, egyedül vagy társasággal. Elég kritikus vagyok. Próbálok objektív lenni, de nagyon sok rossz tapasztalatom van”. Móni szerint sokan ragaszkodnak a beidegződésekhez, az iskolában tanultakhoz, a margarinhoz és a növényi tejszínhez, pedig ha ezeket vajra vagy állati tejszínre cserélnék, ugrásszerűen javíthatnának a minőségen.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„A gyümölcsöket környékbeli őstermelőktől szerzem be, hát nem egyszerű. Az a kedvencem, amikor felhívom a beszállítót, hogy mikor hozza a málnát, pedig már meg kellett volna érkeznie. Ja, ma nem megyek ki, mert beteg vagyok, mondja a telefonban” - avat be Móni a hétköznapok kihívásaiba. Ilyenkor azonnal meg kell oldani a dolgot, felhívni a zalaegerszegi piacon az ismerős árust, stb. Móni az egyik alapítótagja a Cekker nevű bevásárlóközösségnek, az itt megismert őstermelőktől is rendel, főleg túrót és joghurtot.

A süti legyen élmény

Móni minden nap 6-kor kel. Ez már nagyon kényelmes a tavalyi 5-ös napindítás helyett. Az első dolga az üzletben, hogy bekapcsolja a kávégépet. 7-re jönnek dolgozni a többiek, fontos, hogy ők is tudjanak kávézni egyet. „Most nem tudok az üzemben lenni annyit, mint eddig, de annyira szuper a csapat, nélkülem is úgy elkészítik a tortákat, ahogy én kérem. Nem győzöm őket eleget dicsérni” - mosolyog Móni. Egyelőre a „kitapogatós” fázisban vannak, még nem biztos, hogy marad ez a korai nyitás, a legtöbben csak kávéért jönnek a reggeli órákban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ami persze érthető, a Pazar Coffee által forgalmazott olasz Morganti bio változatát tartják. „Misi - a kávézólánc főnöke - tőlünk veszi a sütit, mi pedig tőle a kávét” - teszi hozzá Móni. „A lényeg az, hogy a süti és a kávé élmény legyen. Azt gondolom, az emberek hajlandóak áldozni minőségre, de akkor az a termék tényleg legyen jó. Nincs annál rosszabb, amikor kifizetsz valamennyi pénzt, és csalódottan távozol”.

A tervek között a fagyi is szerepel – annak ellenére, hogy itt van a közelben a Bringatanya. Nagyon jó fejek, ők segítenek a cukrászdát kereső, eltévedt vendégeknek idetalálni. Persze nem lesz nagy a választék, de az fontos, hogy a nyáron jegeskávét tudjanak adni, illetve, ha egy család egyik tagja épp nem sütire, hanem egy gombóc fagyira vágyik, őt is ki tudják szolgálni. 

Móni téli nyitva tartást tervez. „Elég lehangoló, hogy minden bezár, ezért is szeretnénk nyitva tartani, hogy aki erre téved, legyen egy hely, ahol tud inni egy kávét, enni egy sütit” - mondja. Újabb érv egy téli balatoni kiránduláshoz.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben