Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Vörösborok télire a Balaton mindkét partjáról – I. rész

Bor & Gasztro - Cikkek

2017. január 27., péntek — Németh Richárd

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Idei első borajánlónkban a vörösekre fókuszálnánk, két okból is. Egyrészt talán szívesebben iszik az ember vörösbort télen, mint üde rozéfröccsöt, filigrán Irsai Olivért vagy cserszegi fűszerest. Másrészt az utóbbi időkben szigorú mércével mérve is nagyszerű vörösborok készülnek a balatoni borászatokban, érdemes tehát megismerni ezeket, és beszerezni belőlük egy-egy palackot otthonra.

Homola Pincészet – Kékfrankos 2015

Fotó: Homola Pincészet

Homola Pincészet

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)
Homola Pincészet a facebookon
Részletek

A Paloznaki Jazz Piknikkel és a Sáfránkert Vendéglővel szorosan egybefonódó Homola Pincészet készíti a Balaton egyik legjobb kékfrankosát, ezt mi már többszörösen ellenőriztük. A Lapi-dűlő 30 éves tőkéiről válogatott alapanyag természetes módon, úgymond spontán erjedve vált borrá, és érlelődött 500 literes hordókban 10 hónapig. Aromatikájában a prímet az erdei bogyós jelleg viszi, de ha szellőztetjük egy ideig, további, fűszeres jegyeket fedezhetünk fel illatában. Nagyon kellemes, csupán közepesen telt testű, élénk savérzetű bor.

Ára: 3550 Ft
Rendelhető: Bortársaság

Konyári Pincészet – Sessio 2012

Fotó: Sebestyén Blanka

Konyári Pincészet

8638 Balatonlelle, Kishegy, 0113/7. hrsz.
Konyári Pincészet a facebookon
Részletek

A dél-balatoni borászat szortimentjéből nehéz egyetlen vörösbort kiemelni, a 2008-ban „Év Bortermelője Magyarországon” címet elnyert Konyári János ugyanis olyan emblematikus borokat adott a világnak, mint a cabernet szőlőfajtákból összeálló Páva, vagy az úgynevezett bordeaux-i házasítással készült Loliense. A Sessio nem kisebb márka, ebből a 2012-es évjáratú a fiatalabb Konyárinak, Daninak egyenesen a kedvence. Merlot és cabernet sauvignon adta az alapanyagot, illata és íze pedig a fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Komplex bor, nem mindennapi élmény fogyasztani.

Ára: 6950 Ft
Rendelhető: Bortársaság

Szent Donát Birtok – Magma Kékfrankos 2015

Fotó: Szent Donát Birtok

Szent Donát Birtok

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.
Szent Donát Birtok a facebookon
Részletek

A Magmáról már a 2016 decemberében közreadott borajánlónkban is megemlékeztünk, mint aminek az ünnepi asztalon kimondottan érdemes helyet szorítani. Persze az év bármely szakában öröm inni ezt a bort, tekintve, hogy a könnyedség, a frissesség, a hűs, kék bogyós gyümölcsösség a legfőbb jellemzői. Milyen szerencse, hogy a Kovács család nem érte be annak idején annyival, hogy pusztán saját magának termeljen bort, amit a mandulafa alatt nyáron elkortyolgathat. A Szent Donát-borok ma már a hazai és a külföldi Michelin-csillagos éttermek borlapján is megtalálhatók.

Ára: 4600 Ft 
Rendelhető: Borban Utazunk

Kristinus Borbirtok – Sas 2013

Fotó: Kristinus Borbirtok

Kristinus Borbirtok

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.
Kristinus Borbirtok a facebookon
Részletek

A kéthelyi birtokközponttal rendelkező Kristinus nem kevesebb, mint 500 000 megtermelendő palackot irányoz elő magának, és bocsát kereskedelembe évente. A Balaton egyik legnagyobb bortermelőjét a vendéglátásban is a maximalizmus vezérli: négycsillagos színvonalon üzemeltetett hotelrészleggel, emellett egyedülálló bormozival és az egyik legjobb balatoni konyhával várja vendégeit. 2013-as évjáratú, Sas fantázianévvel ellátott bordeaux-i blendjük (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot) kifejezetten délies stílusú, tüzes, fűszeres. Nagy testű bor, ami komoly steakek mellett fogja a legtöbbet adni fogyasztójának.

Ára: 3490 Ft
Rendelhető: Kristinus Webshop

Petrányi Pince – Csopaki Derű 2015

Fotó: Petrányi Pince

Petrányi Pince

8229 Csopak, Homokbánya út 31.
Petrányi Pince a facebookon
Részletek

Ha van borterasz a Balaton-felvidéken, amelyet az ember örökre eltitkolna a világ elől, legszívesebben megtartana magának, majd a nyári szezonban, ha tehetné, pofátlanul odaköltözne, és egy könyvvel az ölében meg egy pohár borral a kezében alkonyattájt hosszasan elnézné a víz türkiz felszínét – hát az a borterasz kétségkívül a Petrányié lenne. Romantikus kis búvóhely ez –ami nyáron és télen egyaránt nyitva van –, ahol házias konyhával várnak bennünket, és ahonnan vétek távozni anélkül, hogy a Csopaki Derűt meg ne kóstolnánk. A bor alapja cabernet sauvignon, ami mellé Petrányiék merlot-t és kékfrankost házasítottak. Finom tanninú, robbanóan gyümölcsös, édes fűszeres színezetű bor, ami relatíve alacsony alkoholtartalmának (12,5%) köszönhetően akár étel nélkül, baráti beszélgetés közben is észrevétlenül elpárolog.

Ára: 3250 Ft 
Rendelhető: Petrányi Webshop

Figula Pincészet – Merlot-Cabernet Sauvignon 2013

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Figula Pincészet

8230 Balatonfüred, Csárda utca 26.
Figula Pincészet a facebookon
Részletek

A merlot és cabernet sauvignon házasításával több balatoni borászat is készít bort. Az egyik legkifejezőbbet ezek közül minden bizonnyal Figuláék jegyzik. Nem kell robusztus, nagy borra gondolni. Ennek a tételnek éppen az az erénye, hogy „szerkezete” modern építésű (élénk sav, közepesen telt test, sima tannin), gyümölcsaromatikája (fekete ribiszke, áfonya) intenzív, fűszerei (őrölt fűszerpaprika, szárított mentalevél) megnyerőek.

Ára: 3250 Ft 
Rendelhető: Bortársaság

Villa Tolnay – Magnus Merlot 2012

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Tolnay Borház

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.
Villa Tolnay Borház a facebookon
Részletek

A Csobánc-hegyen található Villa Tolnay Magnus nevű merlot-ját karácsonykor szintén ajánlottuk már, de akkor a 2011-es évjáratról esett szó. Most a 2012-es verzióra szeretnénk a figyelmet felhívni, amely, ha lehet mondani, elődjénél sokkal nagyobb szofisztikáltságot mutat. 44 hónapon keresztül érlelődött hordóban, aromatikáját mégsem a hordófűszeres jegyek uralják, noha kapunk belőlük bőséggel. Fekete bogyós gyümölcsöket fedezhetünk fel benne, és a badacsonyi borvidékre olyannyira jellemző bazaltos, tűzköves jegyeket. Nagy, vastag testű ital, amit nehezebb sültek fogyasztásakor is nyugodtan előkaphatunk.

Ára: 3750 Ft 
Rendelhető: Bortársaság

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben