Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Vörösborok télre a Balaton mindkét partjáról – II. rész

Bor & Gasztro - Cikkek

2017. február 11., szombat — Németh Richárd

Fotó: Csobánci Bormanufaktúra

Vörösborajánlónkba ezúttal is nyolc tétel került, könnyedebbek és testesebbek egyaránt. A Balaton északi és déli partjáról is szemezgettünk, illetve egészen Somlóig elmentünk, a Balatoni Borrégió hatodik tagjáig, amely Magyarország legkisebb történelmi borvidéke.

Gellavilla – Kékfrankos-Merlot 2013

Fotó: Gellavilla

A Gellavilla ajtaján hiába dörömböl bárki is, kóstolót ugyanis itt, helyben nem mérnek. A balatonszőlősi pince tulajdonosa Magyarország egyik vezető borkereskedésének első embere, de a borok a Béla és Bandi borászat közreműködésével készülnek. A pince filozófiája, hogy jól iható, mégis tartalmas borokat készítsen, úgyszólván a mindennapokra. Ez a kékfrankos-merlot házasítás is épp ilyen: könnyed, mégsem felszínes, erdei gyümölcsösen fanyar és egyszerre édesfűszeres. Tannin többlete okán ételért kiált, például egy jó vadsültért. 

Ára: 3300 Ft
Rendelhető: Bortársaság

Légli Ottó – Pinot Noir 2015

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Légli Szőlőbirtok és Borászat

8630 Balatonboglár, Árpád utca 47.
Légli Szőlőbirtok és Borászat a facebookon
Részletek

A Dél-Balaton egyik legismertebb borászatát Légli Ottó vezeti, akit a Magyar Bor Akadémia 2010-ben az Év bortermelőjének választott meg. A borász eredetileg nem is akart vörösbort, legalábbis pinot noirból. Pezsgőalapanyagnak ültette, de az eredeti koncepciót végül elvetve vörösborként látta meg benne a fantáziát, szerencsénkre. A borban megjelennek a fajtára általánosan jellemző földes, cseresznyés, borsos jegyek. Élénk, szinte vibráló savérzetű tétel, fogyasztása egész évben javallott.

Ára: 2790 Ft
Rendelhető: Bortársaság 

Kreinbacher Birtok – Syrah 2013

Fotó: Kreinbacher Birtok

Kreinbacher Birtok

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.
Kreinbacher Birtok a facebookon
Részletek

A Somló – mindig el kell mondanunk – bortermelési értelemben a Balaton szerves része. A fehérborokat szokhattuk meg innét, s ha a hegy neve szóba jön, az ember már sorolja is: juhfark, tramini, hárslevelű, olaszrizling... És bizony ezentúl: syrah. Noha, ezt a francia szőlőfajtát jobbára még csak a Kreinbacher telepíti és készíti el bornak, ám a modern épületegyüttessel rendelkező pincészet talán ebben is úttörő lehet a borvidéken, nemcsak a pezsgőkészítést illetően. Finom tanninérzetű, a közepesnél teltebb, fekete bogyós gyümölcsök jegyeit villantó bor. Az ország legizgalmasabb syrah-ja, kétség nem is fér hozzá!

Ára: 10 500 Ft
Rendelhető: Bortársaság

Csobánci Bormanufaktúra – Pinot Grande Köveshegyi-dűlő 2012

Fotó: Csobánci Bormanufaktúra

A dűlőnevet azért is emelte ki a borász a címkén, mert Pinot Grande fantázianév alatt készít másik terület pinot noir-alapanyagából is bort. Mindenesetre erre a változatra mondta már magyar borszakértő, hogy ez a legjobb hazai pinot, éppen azért, mert a szőlőfajta primordiális hazájának, Burgundiának a stílusát egy az egyben képes reprezentálni. Nagyon magas beltartalmi értékekkel rendelkezik, fogyasztásához tényleg nem árt valami különleges alkalmat találni.

Ára: 9599 Ft
Rendelhető: Terroir Club

2HA Szőlőbirtok – Tabunello 2013

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

8284 Kisapáti, Szent György-hegy
2HA Szőlőbirtok és Pincészet a facebookon
Részletek

Nem szabad mindenkire, akiket itt felsorolunk, azt mondanunk, hogy a kedvenc borászunk, mert a végén elkopik a jelző és súlytalanná válik a borajánló szava. De mit tegyünk, ha sokak mellett Török Csabával és 2HA nevű szőlőbirtokával kapcsolatban is így érzünk. Csaba sangiovese grossóból készült Tabunellója valóban volt már az ország egyik legjobb vörösbora komoly ranglistán, nagy neveket maga mögé utasítva. Az eredetileg itáliai származású szőlőfajta telepítése nem támogatott a magyar bortörvény szerint, így a Tabunello borvidéki borként nem is hozható forgalomba. Sokrétű, roppant ízgazdag, szinte selymes tanninérzetű ez a bor, ami a hazai topmezőnyt nézve, messze megelőzte korát.

Ára: 15 000 FT
Rendelhető: A Borbolt

Liszkay Pincészet – Giulia 2013

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Liszkay Borkúria

8273 Monoszló, 48/2. hrsz.
Liszkay Borkúria a facebookon
Részletek

Ha budapesti boros rendezvényen járunk, és azt halljuk, hogy a háttérben valaki túláradó derűvel zongorázik, az a legtöbb esetben Liszkay Mihály szokott lenni. Pincéjének zászlós bora cabernet franc-ból készült, amely szőlőfajta a birtok monoszlói területein pont olyan jól érzi magát, mint Mihály a zongora mögött, csodaszép hölgyek koszorújában, örökzöldeket játszva. A Giulia jól beleillik ebbe képbe: egy valódi örömbor – gyümölcsössége, lendületessége, kellemes érzetű tanninjai erről árulkodnak.

Ára: 3590 Ft
Rendelhető: Pincekulcs

Kislaki Szőlőbirtok – Jánoshegyi Merlot 2013

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kislaki Bormanufaktúra

8691 Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.
Kislaki Bormanufaktúra a facebookon
Részletek

A Dél-Balaton másik Léglije, Géza, azt mondja magáról, ha mindenki kézműves bort akar csinálni, én lábművest fogok”. Az irónia mögött az a finom kritika húzódik meg, hogy fölösleges a borkultúrát ködösíteni, misztifikálni. Kell egy palack jó bor, ami mellett két ember vagy több ember akár órákig is beszélgethet. Ebből a Jánoshegyi Merlot-ból viszont több óráig biztos nem húzná ki egy kettőnél többfős társaság, a bor ugyanis rendkívüli módon itatja magát. Málnás, áfonyás, édesfűszeres tétel, ami kacsasültek mellett is méltó módon helyt áll.

Ára: 2540 Ft
Rendelhető: Holnap ott a bor

Garamvári Szőlőbirtok – Esti-Kék 2012

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Garamvári Szőlőbirtok

8638 Balatonlelle, Kishegyi út 42.
Garamvári Szőlőbirtok a facebookon
Részletek

Vörösborajánlónk első részében utaltunk rá: cabernet sauvignon és merlot házasításából sok balatoni pincészet készít bort. Nem véletlenül, az erőt, a tartást, a vibráló savérzetet és a fűszerességet ugyanis a cabernet, míg a szelídséget, a finomságot, a gyümölcsösséget a merlot hivatott a receptúra alapján készített borokban megidézni. Garamvári Vencel az utóbbi időkben pezsgőit emelte pincészete termékpalettájának csúcsára, Esti-Kék nevű vörösbora azonban a legnagyobb hasonlóan készített tételek mellett is komoly vetélytársnak számít

Ára: 3400 Ft
Rendelhető: Garamvári Szőlőbirtok Webshop

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben