Homola Szabolcs nem vallja magát borásznak. Még. Az biztos, hogy jó tanárt választott: a Homola Pincészet borait jelenleg az a Homonna Attila készíti Szabolcs asszisztálásával, akinek tokaji kézműves fehérboraira szintén érdemes odafigyelni. Névzavar? Helyre tesszük.

Mit tegyél, ha odavagy a borokért, van lehetőséged befektetni, de az időd kevés? Fogadj fel egy jó borászt, vegyél szőlőket balatoni panorámával, és közben tanulj te is, csak nyugodtan, lépésről lépésre. Így tesz a Homola Pincészet tulajdonosa, Homola Szabolcs, aki Homonna Attila főborász mellett próbálja kihozni a paloznaki területből a legjobbat.

„Beleszerettem a paloznaki Hajnóczy-dűlőbe. Szerintem Paloznaknak egyedi varázsa és energiája van” – meséli Szabolcs, aki a paloznaki házhoz, pincéhez és szőlőhöz az építési engedélyezés miatt kezdett el először még több területet vásárolni. „Aztán beleéltem magam, lett 8, aztán 10, ha valamit akarok, azt teljes gőzzel csinálom” – mondja. „Másik csapattal indultunk, de mióta megtaláltam Attilát, érzem, hogy jó irányba haladunk. Hogy miért ő? Megnéztem, melyik borász neve hasonlít a legjobban az enyémhez. Na jó, csak vicc volt! De egyszer régebben tényleg kaptam a barátaimtól egy üveg Homonna bort a két N betűt áthúzva. Ez az első rendes borod, mondták viccből.”

„A Homola borokat teljesen magaménak érzem. Van beleszólásom, mennyiségekbe, stílusba, művelődési módba is. De igazából itt az Attila az agy. Ő egy végtelenül jó srác, nagyon ért a szőlőhöz és a borkészítéshez, és iszonyú jó stílusa van, jó barátok lettünk, pedig nagyon keveset találkozunk. Én pedig, ahogy az időm engedi, tanulok tőle. Az a cél, hogy 10 év múlva, 52 évesen értsek a borkészítéshez.” A sok szakcikkben napjaink egyik legnagyobb hatású borászaként emlegetett Homonna Attila volt az, aki a birtokon áttért kézműves borkészítésre, ezt mutatja a hordós Homola-sorozat. Emellett kialakította a 100% borcsaládot (100% Balaton, 100% Rizling és 100% Habzó Rozé), ami egy könnyű, reduktív vonal, igazi balatoni életérzést közvetít.

A Homola birtok négy terület szőlőiből áll össze, van szőlő Paloznakon, a birtokközpont körül, Csopakon és a tihanyi Belső-tónál is. A fürtök jó része irigylendő panorámában gyönyörködik egész nap, nem csoda, hogy jól érzik magukat. A Homola Pince egyébként ma már több olyan panorámás birtok szőlőinek művelését is átvette a környéken, ahol a ház építése volt az alapvető cél. „A panorámás szőlők hektárjának ára 10-15-szöröse is lehet egy újratelepítendő területének. Amennyiből ez a birtok van, annyiért Toszkánában lehetne egy 300 éves birtokom, csak hát az jóval messzebb van. Meg hát itt közel a Balaton és a vitorlázás, a másik szenvedély”- mondja Szabolcs.

Homonna Attila főborász egyébként nem kicsit vállalt: Tokaj melletti, erdőbényei birtokáról gyakorlatilag az ország másik végére utazik, nagy éves átlagban kéthetente két napot, hogy felügyelje a munkát. Homola Szabolcsnak is megvan a maga időbeosztása: az üzletembernek főleg Budapesten és külföldön vannak érdekeltségei. Azt mondja, hogy a lent, a természetben töltött évi 100-150 napot kellene feltornászni 200-ra, a külföldi utakat pedig jó 100-ra, a maradékot meg, hát a fővárosban tölteni. Ki lehet számolni! De ez csak álom!
Így esett, hogy az idei szüret volt azon ritka alkalmak egyike az évben, amikor kettőjükkel egyszerre lehetett találkozni a kóstolóteremben, és várni, mikor érkezik este 10 felé a szőlő bogyózásra.