Ilyenkor érezhetően kevesebb a program, de nem kell aggódnia, aki a Balatonnál akar kulturálódni, vagy csak bulizni a füredi kapitányság legkeményebb rendőrével.

Bácskai Juli Pszichoszínháza, Hévíz

Könnyednek nem mernénk nevezni, de mindenképp érdekes lehet pénteken este Hévízen, a Városháza dísztermében Bácskai Juli író-pszichológus Pszichoszínházának előadása. Miért is? Mert mindenkit érintő problémákat boncolgat száraz könyveknél sokkal érdekesebb színpadi prezentációban, továbbá szerepel benne Szabó Simon a Moszkva térből. És még belépőt sem kell fizetni.

Év Bortermelője 2013 - Borest a Borakadémián, Budapest

A badacsonyi Borbély Családi Pincészet nem annyira ismert, mint mondjuk a pár kanyarral odébb lévő Szeremley Birtok. De ez könnyen lehet, hogy megváltozik, mivel a pincészet borászát, a Badacsonyi Körbe idén bevett Borbély Tamást jelölték a a 2013-as Év Bortermelőjének címére. A balatoni borvidék képviseletében olyan nevekkel mérkőzik, mint Bolyki János az egri borvidékről, vagy Heimann Zoltán szekszárdról. Ha meg akarnád ismerni, akkor most még a Balatonig sem kell elmenni. Borbély Tamás és a többi jelölt borász a budapesti Vajdahunyad várban mutatkozik be a hétvégén, nem meglepően igen sok jó bor társaságában.

Gyalogtúra Külső-Somogyban

A népszerű tévképzet szerint a déli parton csak unalmas lapályok vannak. Ennek a legjobb ellenszere lehet egy 20 kilométeres gyaloglás a somogyi dombok között, Somogytúrtól Balatonlelléig. Ez garantáltan nem olyan turistalátványosság, aminek minden kanyarját végigfényképezte már az összes útikönyv. A Szent Kristóf Természetjáró Egyesület szervezésében induló kiránduláson viszont az eltévedéstől sem kell félni, 20 kilométer gyaloglás a Balatonlelle és Balatonboglár környéki szőlőhegyek, erdők és mini kápolnák között pedig még senkinek nem ártott meg.

Pogany Madonna-parti a Kredencben, Balatonfüred

Janikovszky Éva emlékkiállítás, Veszprém

Nyáron Balatonalmádiban rendeztek kiállítást az írónő emlékére, amiről ezt írtuk: „Janikovszky Évát mindenki szereti, aki volt gyerek. Az írónő érdemeit az sem kisebbíti, hogy Réber László miatt szeretik olyan sokan, aki a műveinek mókás illusztrációit rajzolta. Ha Janikovszky Éva neked is a virtuális nagynénid volt, aki melléd állt a többi undok felnőttel szemben, akkor ha Balatonalmádiban jársz, nézd meg az emlékkiállítását. Aztán vegyél magadnak vagy a gyerekednek egy akkora adag fagyit az Amarettóban, amekkorát a szüleid a cukorra, a fogakra, meg mindenféle nevetséges kifogásra hivatkozva sosem voltak hajlandóak megvenni neked, hiába hisztiztél az egész cukrászda szeme láttára.” Nos, mindez most is áll, csak Balatonalmádi helyett a veszprémi Március 15. úti könyvtárral. Az Amaretto helyett pedig bármelyik tetszőleges cuki választható.

Az arc epifániája - Maga-mutogatás, Keszthely