Az egész egy dühöngő, 24 fejű sárkánnyal és egy szerelmes legénnyel kezdődött, akit Balatonnak hívtak. A történet ma már legenda, mi pedig infografika formájában meséljük el nektek, hogyan is történt a Balaton keletkezése hajdanán. Sárkányos, mesés, varázsos balatoni legenda-sorozatunk első része következik.

Élt réges-régen egy hatalmas, 24 fejű sárkány. A sárkány minden nap 24 gyönyörű lányt követelt, hogy éhségét csillapítsa. Egy napon aztán a környék legerősebb legényének, Balatonnak a mátkájára került a sor, aki azonban ellenállt, és nem adta kedvesét.

A sárkány a 13. napon már a földet kaparta mérgében, nyomában hatalmas meder keletkezett, amelyet egyből feltöltött egy forrás. A szörnyeteg tovább követelőzött, így Balaton elbúcsúzott mátkájától, csónakba ült, hogy megküzdjön vele, és az élete árán is megvédje kedvesét.

Hatalmas küzdelem vette kezdetét, hulltak a sárkányfejek, égették az ifjú hős testét a lángok, de az utolsó fejjel ő is a vízbe zuhant. A leány is kedvese után ugrott bánatában. Most is a tó mélyén fekszenek csendesen, örök nyugalomban.
Az emberek pedig megmentőjük tiszteletére elnevezték a tavat Balatonnak.