Ha azt gondoltad, hogy a Balatonnál bringázni sok szervezést igénylő, komoly fizikai kihívás, akkor ezt felejtsd el. Helyette tedd fel a bicajt a vonatra, és indulj! Mi pedig elmondjuk, merre menj, és mire figyelj, ha a Balatoni Bringakörúton tekersz.

2012. nyár elején, az egyik munkanap végén hazamentem, fogtam a bringám, eltekertem a Déli pályaudvarra, és felültem a balatoni vonatra. Fél tíz körül érkeztem Balatonfüredre, ahonnan elindultam a bringaúton Zamárdi irányába. Útközben megálltam Balatonakarattyán a strandon, zenét hallgatva végigtekertem az aligai magasparton, ahonnan látszottak az északi part fényei, aztán begurultam Siófokra, ahol a Petőfi sétányon bulizó arcok között ettem egy hot dogot. Innen átbringáztam Zamárdiba, a bénán kitáblázott bringaút miatti kisebb kitérővel. Zamárdiban fürödtem a szabadstrandon, majd kitekertem az állomásra és felszálltam a hajnali pesti vonatra. Nyolckor már ágyban voltam. Ez volt eddig a sok közül az egyik legszebb balatoni élményem. Tűnjön bármennyire extrémnek a fenti mutatvány, mégis minden benne van, amiért nem érdemes kihagyni a balatoni bringázást, akár teljesítményre vágyó sportember vagy, akár strandtól pincéig tekerő, hedonista élménybringás, akár családos konvojjal vágsz neki.

Nem csak vasembereknek

Ha azt hitted, hogy a balatoni bringázás egy Tour de France-méretű logisztikát igénylő, kemény fizikai kihívás, akkor tévedsz. A Balatoni Bringakörút összesen kb. 230 kilométer és teljesen körbeéri a Balatont. Az út jelentős része szeparált bicikliút, lakott terület és sík terep. Ahol nem kiépített bringaút van, ott is bicajozásra alkalmas mellékutakon tekerhetsz.

Nagyobb emelkedők még az északi parton sincsenek, mivel a bringaút szinte mindenhol a parti sávon megy. A Balatonaliga és a Balatonkenese közötti magaspartra fel kell ugyan tekerni, de a zseniális látvány és a másik oldalon való gurulás kárpótol. Az északi parton pedig Balatonszepezdnél és a Badacsony-hegy oldalában van komolyabb emelkedő. Meglepő lehet, de a kiépített bicikliút lakott területeken néha problémás, ha forgalmas helyeken visz keresztül, ahol a gyalogosok járdának használják a kijelölt biciklisávot. Itt nem árt figyelni, csengetni és türelmesebbnek lenni azoknál, akik nem értik, miért csengetsz rájuk. Ilyen Siófokon a Petőfi-sétány, Balatonfüreden a Tagore sétány, vagy Révfülöpön a Császtai strand és a hajóállomás közötti szakasz, amelynek a készítői egy alig egy méter széles, fák és kerítések közé beszorított járdára terelték a bicikliseket és a matracokkal, babakocsival strandra igyekvőket.

Nem kell szervizkocsi, de még bringa sem

Ha nincs bringaszállító furgonod, akkor is könnyen el tudsz jutni a Balatonhoz: a vasúti fővonalakon a tó irányába közlekedő vonatokon szezonban szinte mindig van kerékpáros vagon, ezeket a menetrendi információban előre meg tudod nézni. A kerékpáros vagonok fapadosok, (szerencsére) sokszor zsúfoltak, és nincs rajtuk rámpa a bringák felrakásához. Cserébe mindig van legalább egy lelkes utastárs, aki önként is segít a pakolásban. A bicajok szállításához külön kerékpárjegyet kell venni az alapjegy mellé, de a Balatonhoz váltható kerékpáros túrajeggyel az induló- és célállomás között akárhányszor le- és felszállhatsz a vonatról anélkül, hogy újabb kerékpáros jegyet kellene venned.

A bringakörút keresztülvág a parti települések központjain, néhol egészen a vízparton, strandok, büfék között. Ez amennyire jó, annyira praktikus is: egészen rövid távokra, két szomszédos strand közé is betervezhetsz egy bringázást. Bár messze vagyunk attól, hogy 10 kilométerenként legyen egy szerviz, de egyre több a kerékpáros betérő, és legfeljebb pár kilométer távolságban, de mindig van elérhető közelben valami bolt, büfé, benzinkút vagy vasútállomás, ha elromlik valamid, elfáradtál és vonatra szállnál, vagy csak megállnál egy italra vagy lángosra. A nagyobb településeken szervizek, sőt bringakölcsönzők is vannak. A Balatoni Bringakörút mellett nyaranta a MOL is több helyen üzemeltet Bringapontokat, ahol ingyen segítenek egyszerűbb szervizelési problémákban, és hűsítőkhöz is hozzá lehet jutni.

Térkép sem kell, csak tekerj

A Balatoni Bringakörúton nem nagyon lehet eltévedni. Az út végig táblákkal és felfestésekkel jelölt. Sajnos a németes precizitást itt is csak a bringaútra parkoló BMW-k képviselik: a táblázás néhol elég rendetlen, növények takarják el őket, vagy néha nem egyértelmű, két utca közül melyiken kell továbbmenni olyan esetekben, ha nem kiépített bicikliúton halad a bringaút. Ha lakott területek utcáin haladsz, éppen ezért nem árt figyelni, de ha rossz utcába kanyarodsz, az hamar fel fog tűnni. Ha Badacsony felől kelet felé mész az északi parton, akkor a település szélén lévő körforgalomnál figyelj nagyon: itt a táblák a Balaton-part helyett a bringakörút régi nyomvonalára, a Káli-medence felé terelhetnek el.

A Balatoni Bringakörúton azért sem nagyon lehet eltévedni, mert nincsenek nagyon leágazásai és fakultatív útvonalai. Leágazást találsz Tihanynál, Szigligetnél vagy Siófokon, a Sió mentén. Ezeken kívül legfeljebb bicajos túrázásra ajánlott országutak vannak, amelyeken a Balaton partjától letérve bejárhatod a somogyi dombokat, a Káli-medencét, vagy a Kis-Balaton mocsárvilágát. Ehhez már érdemes beszerezni az interneten is megtalálható Balaton Kerékpáros Térképet. (A 2011-es verzió megtalálható itt.) Az élmény a lényeg. Lefárasztottak a biciklisvagon önjelölt rakodómesterei, bosszankodtál az idiótán kihelyezett táblákon és a mértani pontossággal a bicikliútra telepített kolbászfesztiválon, a szél szembe fúj, a nap tűz, a hátad izzad és nyom a nyereg. Viszont egy percig sem unatkozol. Egyszer nádasok és fasorok között tekersz, pár perc múlva már naptej- és lángosillatban, bikinis-fürdőgatyás arcok között, aztán megint szőlősorok, nyaralók, nyárfasorok. Közben a szemed sarkából szinte mindig látod a Balatont. Hétvégi bringásként, átlagos bringával is élvezheted mindezt, a büfék és strandok karnyújtásnyira, csak menj, és állj meg, ahol épp kedved tartja.

A legjobb helyek

Van pár hely, amit semmiképp nem érdemes kihagyni, ha a Balaton körül bringázol. A Balatonvilágos és Balatonkenese közötti magaspartnak a peremén visz végig a bringaút, Balatonvilágoson pihenőhelyet is találsz, ahonnét gyönyörködhetsz a látványban. Szintén nem véletlenül hívják Szépkilátónak a Balaton túlsó végén, Balatongyörök mellett lévő pihenőhelyet. Ide még az emelkedővel sem kell nagyon küzdeni, cserébe ugyanolyan pazar a látvány. Gyere Szigliget felől, pihenj a Szépkilátónál, aztán gurulj le a bringaúton, ami a vízparton visz tovább Keszthely felé. Érdemes kipróbálni a Balatoni Bringakörút régi nyomvonalát is, ami Badacsony és Zánka között átvág a Káli-medencén. Ha azt élvezed, hogy széles és nyílegyenes utcákon, végtelen hosszúságú üdülő- és nyárfasorok között tekersz, akkor válaszd Balatonboglár és Balatonlelle környékét vagy a Zamárdi-Széplak-alsó-felső-Siófok tengelyt. Ha pedig igazán változatos utat keresel, akkor az északi partot, Tihanytól a Badacsonyig bárhol. Hegyek, víz, kanyarok, kis falvak, minden, ami kell.

Amit ne hagyj otthon, ha bringázni mész