Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Úti tipp: Keszthely, a múzeumváros

Szerzők

  • We Love Balaton

2013. 06. 18. 2:00

Láttál már múzeumban kiállított sült hekket és búzatáblát? Jártál már barokk kastélyban és reneszánsz szexpanoptikumban? Tudtad, hogy a magyar parlamentet megépítették csigaházakból? Ha nem, akkor ezeket mind megtalálod a Balaton partján, Keszthelyen. Ajánlatok múzeummániásoknak és múzeumoktól rettegőknek.

„Az emlékházban bűz van, mert ott régen nem lakik senki, csak az emlék” – mondta Hajós András, és az agresszív teremőr nénis osztálykirándulási emlékek miatt ma is sokan azt gondolják, hogy a múzeumnál unalmasabb dolog a földön nem létezik. Ha ezt tényleg így lenne, akkor Keszthely le is húzhatná a rolót. Keszthely ugyanis nem a hatalmas homokos strandjairól ismert, ellenben több múzeuma van, mint a Balaton összes többi településének, valószínűleg együttvéve is. Ha tehát Keszthelyen jársz, és programot keresel, strandolnál, de beüt az esőnap, akkor adja magát, hogy elmenj valamelyik múzeumba a sok közül. Keszthely látványosság-nagyágyúja a barokk Festetics-kastély, Magyarország egyik legnagyobb kastélya.

Ide valószínűleg minden magyar gyereket elcipeltek már egyszer a szülei vagy a tanárai. Ha csak az ódon bútorokra és a kötelezően felveendő, béna nemezpapucsokra emlékszel, akkor érdemes tenned egy újabb próbát. A kastélyban működő Helikon Kastélymúzeum hagyományos festményes-bútoros-kincses kiállításán túl a folyamatosan (vissza)bővülő kastélyparkban látható pálmaház, hintómúzeum, egy óriási méretű, működő vasúti terepasztal, valamint vadászati kiállítás is. A kastély pincéjében lévő Balatoni Borok Házában pedig kóstolni és venni is lehet, kisebb és kevésbé ismert pincészetek boraiból is. A kastély új vezetése szeretné nyitottabbá tenni az épületet: fel lehet menni a remek panorámával rendelkező toronyba, a kastélykert nyitva, ha csak sétálnál és leheverednél a fűbe. Akinek mázlija van, az pedig magát az igazgatót is elcsípheti, amint elektromos robogóján furikázik a hatalmas park helyszínei közt.

Fotó: Helikon Kastélymúzeum

A Balatoni Múzeum a Balaton „hivatalos” múzeuma, legnagyobb attrakciója egy állandó kiállítás, ki nem találnád, a Balaton történetéről. A kiállítás megpróbál mindent bemutatni, ami a Balaton utóbbi párezer évében történt, a kitömött búbos vöcsöktől a török háborúk fegyverein át a sült hekkig minden van. A pár éve felújított tárlat igyekszik megfelelni a kor igényeinek: interaktív kütyük teszik érdekesebbé az ősi fegyvereket és ősi gumimatracokat. A Balatoni Múzeum elsősorban azokat a fiatal apukákat és anyukákat célozza, akik nem akarják az utolsó percüket is feláldozni a gyereknevelés oltárán. Olyan programokat kínálnak, ahol úgy lehet meginni együtt egy kávét a múzeum aulájában, hogy közben a gyerekedet is nyugodtan elhagyhatod, mert épp egy kempingbringán próbálja körbebicajozni a virtuális Balatont, vagy egy képzett múzeumpedagógus szórakoztatja ismeretterjesztő játékokkal.

Fotó: Balatoni Múzeum

A múzeum és a mezőgazdaság különösen szerencsétlen kombónak hangzik, mert vitrinbe tett aranypénzeket nézegetni még mindig izgalmasabb, mint kapákat. Keszthely ugyanakkor a magyar mezőgazdász-képzés bölcsője, így adja magát, hogy az egykori tanoda, a Georgikon ősi falai között kiállítás működjön. A Georgikonban működő majormúzeumban is igyekszenek az idők szavára hallgatni.
A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely 2013-ban élménygazdasággal bővült: ha állatsimogatásra, zakatoló gőzgépekre, bejárható, kipróbálható élményekre vágysz, akkor azt itt megtalálod. Állatokat máshol is simogathatsz: Keszthely és Gyenesdiás határában, a Festetics Imre Állatparkban számos Magyarországon őshonos háziállat várja, hogy egy kis füvet vess eléjük. Keszthelyen a nagy múzeumok mellett egy sor kisebb is működik. Van Babamúzeum, Reneszánsz Szexpanoptikum, Nosztalgia és Giccs Múzeum, Horrorárium és Kínzómúzeum, Történeti panoptikum, Játékmúzeum és egy Csigaparlament névre hallgató egység is.

Fotó: Georgikon Élménygazdaság

Mielőtt azt hinnénk, hogy a keszthelyi belváros az új Museumsquartier, a trükk az, hogy ezek mind egy helyen, egy érdekeltségben lévő mini kiállítóhelyek, amelyek Keszthely sétálóutcájáról érhetőek el, csakúgy, mint a közelükben lévő két másik magángyűjtemény, a Rádió és Televízió Múzeum, valamint a Cadillac Múzeum, ahol az ország egyik legelszántabb oldtimer-autógyűjtőjének, Garamvölgyi Gyulának az autóit láthatod, sőt ki is bérelheted. Ha pedig édességre vágysz, akkor szintén a kastély közelében találod a Marcipán Múzeum és Cukrászdát, ami múzeum is meg cukrászda is. Ha ennyi múzeum mind nem elég, akkor a főtér sarkán áll a Balaton Színház, ami befogadó színházként és kiállítóhelyként is működik, kortárs képzőművészeti, fotóművészeti kiállításokkal. Ha a klasszikus emlékház-feelingre vágynál, akkor a Keszthelyhez tartozó Szendrey-majorban találod Petőfi Sándor feleségének, Szendrey Júliának az emlékházát, a Petőfi Irodalmi Múzeum minitárlatával. Ha pedig csak légifotókról értelmezhető ősi romok közt szeretsz bóklászni, akkor a szintén Keszthelyhez tartozó, remek nevű Fenékpuszta a jó választás. Itt egy hajdani római erőd romjait találod, továbbá egy madárgyűrűző állomást, aminek betekinthetsz a munkájába.

Hasonló tartalmak

Admin mode