Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

szerkesztés

Úti tipp: Sajkod, a titkos strandszekta

Szerzők

  • Kiss Ádám

2013. 06. 18. 2:00

Akik ismerik, szenvedélyesen rajonganak Sajkodért. A Tihanyi-félsziget nyugati csücskének öblében, minden tömegközlekedéstől távol megbúvó nyaralótelepet, a zsebkendőnyi, az erdőben eldugott legendás teázót és a látványos ösvényeken kanyargó túra utakat járd be egy délután alatt, és meg fogod érteni a rajongást.

Sajkod nem egy hely, inkább egy szektás vallás: Az emberek nagy része elkerüli, a maroknyi kevesek viszont fanatikusan hisznek benne, révült tekintettel áradoznak róla, és akár Csopakról vagy Füredről is oda zarándokolnak strandolni.

Fotó: Nyugalom A Csúcs-hegy Lábánál / Bordács Krisztina - We Love Balaton

Sajkod a Tihanyi-félsziget nyugati csücskében található, de a félsziget másik oldalán lévő Tihanyhoz tartozik. Ezzel is a Sajkod-szekta járt jól: a turisztikai magazinok címlapfiúja, Tihany visz mindent: népszerűséget, tömeget, hírnevet, közben a hátsó udvarban Sajkod csöndesen elbújik a kíváncsi szemek elől.

Fotó: Egy Felnőtt Jegy 250 Ft / Bordács Krisztina - WLB

Ha megállsz a nadrágszíj méretű strandon, vagy a vécé előtti lépcsőn ülve bámulod a szélben felcsapó hullámokat, akkor megérthetsz valamit a Sajkod-szekta fanatizmusából. Előtted egy nagy öböl, amit egyik oldalról a déli, másikról az északi part ölel körbe, a hátadra pedig szó szerint rádől a Csúcs-hegy dzsungellel borított oldala. A Xyladecor-barna strandbüfék itt is olyanok, mint bárhol máshol, csak éppen ...itt úgy érzed magad, mintha egy óceáni vulkánsziget titkos strandján lennél, ahová csak a kiválasztottak juthatnak el. Sajkodra tényleg csak egy totálisan jellegtelen, lepukkant bekötőút vezet, egy érdektelen lapályon át. Ha Tihany felől, az északi parton haladva mész a 71-es úton, semmi nem fog feltűnni. Máskülönben csak a Tihanyi-félsziget túraösvényein át lehet Sajkodra eljutni.

Fotó: Az Apáti Templom Melletti Bekötőúton Pont Eléred A Strandot / Bordács Krisztina - WLB

Gyere bringával, Tihany központja felől. Ha feltekertél a faluba, csömört kaptál a paprikafüzéres házaktól meg a tolatgató turistabuszoktól, akkor Tihany határától először egy őrületes lejtő következik, jegenyesorokkal és levendulamezőkkel, míg végül kiérsz az országútra. Ott fordulj balra a bicikliúton Aszófő felé, tekerj pár száz métert, haladj el az apáti templom mellett, és már ott is vagy a bekötőútnál. Az aszfalt egyenesen a strandig visz a sajkodi nyaralótulajdonosok házikói között. Ide valószínűleg nehezebb bekerülni, mint a brit királyi családba. A strandnál le lehet tenni a kocsit is némi pénzért, amit utólag kell fizetni, bár a helyi kapitalizmus belazultságára jellemző, hogy mikor kocsival jöttünk, visszafelé már bezárt a pénztár, és senki nem fizettetett.

Az aszfalt azonban nem áll meg a strandnál, tovább kanyarog a hegyoldal és a víz közötti, pont egy útnyi széles sávon, még vagy 2 kilométeren át. A végénél a szektások újabb szentélye vár, a Teázó az erdő mélyén. Ez csak hétvégente van nyitva, de a teáiról és sütijeiről szintén révülettel beszélnek azok, Akik Már Jártak Ott. Innen még visszafordulhatsz, de ne tedd, inkább menj tovább a turistajelekkel jelölt erdei ösvényeken.

Fotó: "Teázó Az Erdő Mélyén" / Bordács Krisztina - WLB

Válaszd a sárga ösvényt, ami a tihanyi révhez vezet. A táv kb. 3 kilométer, közepesen nehéz terep tele kaptatókkal és olykor kidőlt fákkal, de nem kell Bear Gryllsnek lenni a teljesítéséhez. Cserébe az út a hegy peremén halad, jobb kéz felől újra meg újra felbukkan alattad a Balaton, a táj, a fenyők pedig durvább mediterrán hangulatot árasztanak, mint egy Fiesta-koncert. A terület tájvédelmi körzet, szóval ne itt dobáld el a cigicsikket, vagy a használt hűtőd, cserébe szerencsés esetben összefuthatsz a Miller-vízicickánnyal, kevésbé szerencsésben egy vaddisznóval. A turistaút végét egy újabb templom, az újlaki templomrom zárja.  Aztán a hegyi kanyargás után hirtelen ott terem az orrod előtt a Club Tihany bazi nagy tömbje, amelynek udvarán keresztülvágva kijuthatsz a révhez. A kommersz Tihany visszaveszi a pályát, a Sajkod-hívek pedig feltűnés nélkül elvegyülnek a német turisták és iskoláscsoportok között.

Hasonló tartalmak

Admin mode