Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

éjszakai élet

szerkesztés

Balaton Sound - Első napi ajánló

Szerzők

  • Gottschling Gyula

2013. 07. 10. 2:00

Hova menjünk, mit és hol együnk, kiket karikázzunk be a programfüzetben, és hol van a legjobb fröccs? Kövesd a MasterCard Balaton Soundos cikkeket, mert most leírjuk, kik azok, akiknek a szettje alatt "én itt vagyok a színpadnál, te hol vagy?" SMS helyett inkább önfeledten tombolunk és tomboltok majd, egészen hajnalig.

A MasterCard Balaton Sound mindenkire gondol: a reggelire elfogyasztott hekk és kisfröccs fitness-ciklust letudva még bőven van idő, hogy az ütemek előtt egy jól kivitelezett fejessel megmártózzunk a tó vizében. Tizenegytől azonban beindul az élet: a Sziget Lounge-ban a Budapest Groove szirénénekei mellett a Telekom Teraszon is kezdetét veszi a fesztivál a Crossninetroll, Andras Toth és Andre + Duel hármas segítségével.

Zoohacker kellemesen jazzes, downtempós ütemei az erőpróba helyett inkább a következő kör hűsítő kirendelésére ösztönözhetnek minket. A vízen ringó Sziget Lounge tökéletes háttérzenéje a Fábián Juli segítségével a rádiókat is meghódító Palásti Kovács Zoltán szettje.

A MasterCard Nagyszínpad első fellépője az Atari-nemzedék viharos kapcsolatainak megéneklője, a kanadai Crystal Castles. A két játéktermi freak, Ethan Kahl és a riot grrrl Alice Glass ágyúlöveg erősségű elektrozajpopja a Szigetet már térdre (és a táncparkettre) kényszerítette, és valószínű, hogy nem a hullámzó Balaton fogja meglágyítani a szívüket. Analóg szintetizátorok, chiptune, trash-es elektronika, dance-punk, lo-fi, fogós dallamok, a Skins-generáció himnuszai.

Aki a kanadaiak helyett már kora délután is a Wu-Tang Clanra hangolna, az állítsa a tűt és a bakelitet az OTP Bank színpad felé: négytől Ganxsta Zolee És A Kartel, utána pedig a hip-hopot és a költészetet („akkezdetben a két k a kortárs költészet”) ötvöző Akkezdet Phiai gördíti az ütemeket és a jobbnál jobb rímeket.

A nagyszínpad pedig a Crystal Castles után sem áll meg: Ghostface Killah, RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Inspectah Deck és U-God, azaz a Wu-Tang Clan, a hip-hop egyik legfontosabb csapata mutatja meg, milyen az igazán jó hip-hop. A csapat egyik ütőkártyája, hogy a szólóban is remekelő tagok albumairól is bármi elhangozhat: így valószínűleg lesz Ice Cream Raekwon remek Only Built 4 Cuban Linxéről, a GZA klasszikus Liquid Swords, de Method Man Ticaljáról is felcsendül majd a Bring The Pain. A másik ütőkártya pedig az, hogy a klán minden tagja remek rapper, a dühösen lármázó Raekwonon át a reszelős hangú, betépett Method Manen át a karmester RZA-ig.

A Wu-Tang után ideje bakelitet cserélni és átállni az elektronikára. A Telekom Teraszon olyanok váltják majd egymást, mint a Hyperdub főnök Scuba, aki a kétezres évek második felének egyik leginnovatívabb dubstep-producere volt és Todd Terje, aki a morajló, basszusnehéz zenék után egy könnyebb, diszkósabb álomhajó fedélzetére csábít majd mindenkit. A nyár egyik legnagyobb slágere, a „Strandbar (Disko)” már nevében is jelzi, mire számíthatunk: it’s disco, baby.
Kereszt. Daft Punk. Bőrdzseki és hard-rock pólók. Stadionokba illő metálriffek és francia house. Michael Jackson. Az Arénában a francia house második hullámának legfontosabb duója, a Justice fog DJ-zni, akiknek keresztes logója legalább annyira ikonikus, mint a nagy előd robotmaszkjai. Ráadásul annyira igazságosak, hogy kiszolgálják a Metallica, a Cassius és a The Chemical Brothers rajongókat is, a rágógumi-popot, metált és house-t vegyítő (stílus)mixükkel.

Ha pedig nem mozognánk sokat, Avicii ereket szétrobbantó szettje nem csak tartalmazni fogja az összes nagy slágerét a Levelstől az Aloe Blacc-kal közös ID (Wake Me Up)-ig, hanem igazi, hangfalrengető, a trance és a house arany középútján egyensúlyozó, táncparkettrobbantó csemege lesz azoknak (is), akik szerint az igazi fesztivál este kilenctől indul csak be igazán. Akiknél pedig Avicii automatikusra állította a lábpumpát, azoknak az OTP Bank színpad levezetőjét ajánljuk, a Monkey6-el, és a reszelős dubstep-metál habarccsal támadó Robotrockkal.

Hasonló tartalmak

Admin mode