Ősi újságírószabály, hogy a legjobb arcokba és sztorikba akkor fut bele az ember, amikor a legkevésbé számít rá. Így esett, hogy a keszthelyi Festetics-kastély alagsorában található Balatoni Borok Házában észak-balatoni utunk legérdekesebb random beszélgetését folytattuk Szabó Zolival, aki amellett, hogy igazi borszakértő, Magyarország első számú szaunamestere is.

A keszthelyi Festetics-kastély alagsorában egyrészről található egy hatalmas borospince és borbolt, a Balatoni Borok Háza, másrészről egy hatalmas, thrillerbe illő pincehelyiség. Az előbbi házigazdája Szabó Zoli, akivel eredetileg borokról és a környék legjobb helyeiről akartunk beszélgetni. Aztán amikor kellő exhibicionizmussal és öniróniával elkezdte előadni a sztorijait, akkor kezdett a dolog igazán érdekessé válni. Próbáltuk elképzelni, ahogy izzadó német nyugdíjasok között táncol egy szauna-szeánszon, kelta jelmezben, mézsört locsolva, igyekeztünk lépést tartani az „akkora pizzát adnak, mint a hátam” kaliberű tuti helyek felsorolásával, és örültünk a vakszerencsének.

Zoli halmozza az élvezeteket

Zoli igazi játékos, aki szereti halmozni az élvezeteket: elszántan keresi és kutatja a legjobb borokat és kajákat a Balaton körül, önfeláldozó módon saját ízlelőbimbóit használva tesztalanynak. Ha pedig újdonságra vágyik, felugrik Pestre, ahol belvárosi bárokban bulizza végig az éjszakát. Azt mondja, neki megéri a 200 kilométer, hogy benézzen a Trafiq-ba vagy igyon egyet a Doblóban, ám a legtöbben elvetemültnek tartják emiatt. „Múltkor a barátaim nem-embernek neveztek, nem értik, hogy bírom 5-ig a bárokat járni Pesten úgy, hogy 10-kor rendben nyitok másnap a munkahelyemen”. Zoli a munkahelyeket is halmozza, egyszerre három névjegykártyája van, három különböző foglalkozásról. A Balatoni Borok Háza mellett masszőrként és szaunamesterként dolgozik, azt mondja, nem szeret unatkozni. És aki azt hiszi, hogy a szaunamester dolga a szauna felfűtése, az hatalmasat téved!

Whiskey-s vadnyugati szauna-szeánsz? Tessék?

Mikor rákérdeztünk, mit is jelent a szaunamesterség, azt hittük improvizál: „Beöltözök különböző jelmezekbe, és zenére koreografált élményprogramokat adok a vendégeknek, bent a 100 fokban. Képzeld el a szituációt, bent ülsz a szaunában, beindul az ír kocsmazene és egyszer csak megjelenik egy nem túl szálkás fiatalember halálfejes meg lóherével nyomott cuccokban, bőr alkarvédőkkel, és mézes sörkoktélt osztogat, utána fog két óriási szarvasbőrt, amivel elkezdi tekerni a 100 fokos levegőt.” Aki szeretné mindezt mozgóképben is látni, itt megnézheti. Zoli egyébként ezzel a műsorral megnyerte a III. Szauna Szeánsz Oscart 2012-ben, merthogy ilyen is van.

„Pár éve a szaunázás időtöltés volt, most már kiajánlható wellness animáció. Ebben a témában én írtam az első szakdolgozatot Magyarországon. Ez egy szakma, a szaunamester egyrészt elkalauzolja az embereket a szauna világában, másrészt 15-20 perces blokkokban úgynevezett „szeánszokat” tart, amiket interaktívan vezet le. Én zenés-jelmezes élményszeánszokat tartok a vendégeknek. Mindegyiknek önálló koreográfiája, jelmeze, tematikája van. Van ezek között indián tisztítószertartás, tibeti meditáció, ír kocsmaszeánsz, whiskey-s vadnyugati szeánsz, a vonyarcvashegyi Zenit Hotel Balatonban elég sűrűn lehet velem találkozni.”

Balaton – Zoli szemével