Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Mindenki nagybátyjának teraszán - balatoni borok Tihanytól Balatonfőkajárig

Szerzők

  • Gottschling Gyula

2013. 07. 17. 2:00

Szeretnél egy nagybácsit a Balaton partján, akihez bármikor le lehet ugrani néhány jó sztorira? Aki mesél a vitorlásáról, a helyi történésekről, régi és új pletykákat villant, közben meg finom borokat tölt a poharadba? Ő létezik, és téged is vár a Balaton északi partján, a Tihany és Balatonfőkajár közötti pincék teraszain. Mutatjuk a térképet!

A balatoni az egyik borrégió a hat magyar közül, és ezt összesen hat borvidék alkotja. Amíg pár száz éve ez egyetlen vidék volt, ma már a legtöbb egységre tagolt régiónk – habár a tó körül turistaként járva-kelve ez nem sok mindent jelent. A Tihany – Veszprém – Balatonfőkajár alkotta háromszög például a Balatonfüred–Csopaki borvidékkel esik egybe. Az északkeleti csücsök deltája a türelmetlen budapestiek szúnyoghálója, ahová egy kimerítő hét után, péntek este az autópályától lerohanva felcsapódhatnak. Akik egyetlen percnél sem hajlandóak a feltétlenül szükségesnél többet tölteni a kocsiban, ebben a sarokban rúgják le a makkos cipőt, és vesztik el a slusszkulcsot. Bor szempontjából akkor is jól járnak, ha csak idáig jönnek.

A Zánkától Balatonfőkajárig tartó Balatonfüred-Csopaki borvidék több mint hatezer hektáros borparadicsomának több mint kilencven százaléka ugyanis első osztályú dűlőkből áll. Vöröses homokkő, márga, dolomit talajok romantikáznak a magunk közt hegynek csúfolt dombokon. Itt már a rómaiak is bort vedeltek a környékről előkerült Seuso-kincs ezüstjeiből. A rómaiak után a keresztény egyház is tudta, honnan lesz a jó misebor. Nem hiába tett-vett itt már ezer évvel ezelőtt is a veszprémi püspök, foglalt helyet a Tihanyi Apátság. Ranolder János veszprémi püspök nevét sem hitéleti tevékenysége miatt viselik ma is helynevek és borok a Balaton északi partján.

Fotó: Bordács Krsztina - We Love Balaton

De ha ez nem lenne elég nyomós érv a kóstolásra, 1987 óta Balatonfüred a szőlő és a bor nemzetközi városa címet is birtokolja. Ha pedig garanciát akarsz a minőségre, a csopaki szőlősgazdák Csopaki Borkódex néven olyan szigorú eredetvédelmi szabályt alkottak maguknak, amelynek még a saját boraik sem mindig tudnak megfelelni. Balatonfüreden testes, tartalmas, nehéz borokat keress, és hozzá ugyanilyen húsos, jó kajákat. Csopak felé haladva a könnyű kis rizlingeket hasonló ebéd mellett engedd érvényesülni, ha autentikus akarsz lenni. Olasz- vagy rajnai rizlinggel, rizlingszilvánival nem tévedhetsz nagyot, de a traminit, a sauvignon blanc-t, meg a zweigeltet is bátran kérdd a helyi pincék hűvösében. 

Béla és Bandi, Jásdi, Tamás, Figula, Feind – bárhonnan érkeztél, ezeket a neveket ismerheted, ha rendszeresen nyúlsz jó bor után. Innen jönnek ők, és itt várják a látogatókat. Jásdi István csopaki teraszán például mindig jó a buli, akkor is, amikor éppen csendes pihenő van. A kilátás hibátlan, a borokra nem lehet panasz, a házigazda pedig a helyi társasági élet középpontja, egy percig sem fog untatni. A legjobb sztorikat meséli, borászokról, szőlőről, tóról, vitorlásokról, akár szerenádot is ad a szőlőben. Egy kicsit olyan, mint a nagybácsi, akit ritkán látsz, de akkor mindig feltankolhatsz nála információkból, élményekből, és persze jó borokból. Alkalomadtán a fia, Jásdi Attila főz is a bor mellé, ami szintén nem utolsó élmény azok szerint, akik már kóstolták.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

A Jásdi borterasz szomszédságában van a Tamás Pince. Itt a biogazdálkodásra és a fahordós érlelésre esküsznek, a bor nagy része itt is rizlingből készül. A Tamás pince nem csak erről nevezetes: szörpjeiket a Balaton éttermeiben sokfelé kínálják. A Figula Családi Pincészet szőlőit Balatonfüred, Balatonszőlős, Pécsely, Csopak és Tihany között kerülgetheted, magát a pincét ezek központjában, a füredi Meleghegyen lehet felkeresni. A környéken talált ókori korsó feliratához, egy olyan jó tanácshoz tartja magát a pince, amelyikhez minden borkészítőnek kellene: „Da bibere” vagyis „Adj innom”. A Figula-bort naggyá tevő Figula Mihály néhány éve távozott az élők sorából, de felesége, és fiai, Mihály és János viszik tovább a boltot. A Figula borokat már nem csak a hegyen, hanem Balatonfüreden, a parti sétányon is megkóstolhatod, a Figula borbárban. 

A traktorjukról híres Fodor Béla és Bandi a Gella, a Száka, a Hajagos, a Málnás, vagy a  Baricska-dűlőben lesz valahol, Balatonszőlősön, vagy Balatonfüreden, ha őket keresnéd. Traktorzaj után menj, azon biztosan sokat ülnek, szerethetik is, a címkéjükről integet a kis piros. Balatonfőkajár már – vagy még – nem a Balaton, csak majdnem. Az itteni borok azonban teljes egészében a balatoni borokhoz tartoznak. Balatonfőkajárt Pajor Tamás mellett a Feind család borászai, Feind Lajos és fia, Péter tették fel a térképre. Feind úr és az ifjabb Feind vinotékájában a népszerű rozétól a prémium tételekig is elszaladhat veled az a bizonyos ló. Igazi „Feindség”, pont arra számíthatsz, ami a címerükön van: szőlő, levél, hullám, nap. De ejtsd még útba a minden csopaki gazda védőszentjéről, Szent Donátról elnevezett pincét is, mert ott nem csak borral művészkednek az alkotók, hanem terroArt néven egy külön művészeti projektet is futtatnak. Szőlő, termőhely, jó bor, amit nem a hagyományos módon, hanem egy művészen szűrnek meg? Ez megér egy próbát. A Szent Donátnak ráadásul nagyhírű étterme is van, exkluzív konyhával, amelynek fogásait egy fedett panorámateraszon fogyaszthatod el.

Hasonló tartalmak

Admin mode