Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

aktív

szerkesztés

Pumpát minden kocsmába!

Szerzők

  • Gottschling Gyula

2013. 07. 19. 2:00

„Pumpát minden kocsmába!”- üvöltöttük, amikor a biciklipumpa-kérdésre az ikszedik bicikliút menti büfés is értetlen, üveges szemekkel nézett vissza, és az általuk ajánlott egyetlen közeli szerviz is zárva volt. Szuper a Balatoni Bringakörút, de fel is kellene nőni hozzá.

Állsz a 30 fokban, leeresztett biciklikerékkel, vasárnap, mondjuk Balatonkenesén, és sehol a felmentés. Egy órás keresgélés után egy strandos trafikos labda-fújásra használt pumpája ideiglenesen megmentett minket, de a gumicsere még hátra volt. Az út során több helyet is végigkérdeztünk, kiderült: a Balatonnál vasárnap biciklit felfújni, úgy tűnik, jóval nagyobb kihívás, mint garnélarákos rizottót enni, pedig előbbire nagyobb szükség lenne.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Még mindig a benzinkút a mentsvár

Büszkélkedünk a Balatoni Bringakörúttal, hogy mennyire jó, hogy körbe lehet tekerni a tavat, és valóban: végre tényleg normálisan ki van építve, gyönyörű helyeken visz keresztül,  legtöbbször kényelmes, sima aszfaltos az út, és van jó pár, kifejezetten a kerékpárosokra építő kedves pihenőhely. Nem hiába indulnak neki tavasztól őszig annyian, hogy például Balatonfüreden egy nyári hétvégén igazi biciklis dugók alakulnak ki. A Balaton első sorban a hétvégékre épít, főleg előszezonban, de józan ésszel is belátható, hogy 30 fokban lehet számítani némi biciklis turizmusra.

Mégis, az utunkba eső bicikliszervizeknél a vasárnap a Balaton partján is szünnap volt. Persze néha szegény szerelőknek is pihenniük kell, de hát tessék mondani, miért pont a 12 nyári hétvégén, amikor a biciklisek defektet kapnak, kulacsot vásárolnának, frissítőt kérnének, vagy csak fújnának egy kis levegőt a forró aszfalton lelapult gumikba? Úgy tűnik, hiába a bicikliút és a biciklis turizmus, még mindig a 3-4 településenként felbukkanó benzinkutak a biztos pontok a pórul járt biciklis számára, már ha csak fújni akar, és nem gumibelsőt cserélni.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Megmentőnk a Yacht Kemping és a Tourinform

A szerviz kérdést meg kellett oldani rövid úton, így az első szembejövő Tourinformba mentünk be segítséget kérni. A Tourinformmal egyébként eddig csak jó tapasztalataim voltak: a vasárnap bent ülő lány is rögtön elintézett pár telefont, mert kapásból ő sem tudta a választ. Kiderült, a balatonalmádi Yacht Kempingben van egy szerviz, ahová egy órán belül visszaér a szerelő. A Yacht Kempingben aztán tényleg segítőkészek voltak, bár további egy óra kellemes fröccsözéssel teli várakozásba és pár telefonba telt, míg megkerült a vízibiciklik javításával is foglalkozó srác, innen már csak 10 perc, és indulhattunk is tovább. Szerencsére a Yacht Kemping jó kis vízparti hely, úgyhogy nem panaszkodunk, persze nem is siettünk sehova.

Kedves bicikliút melletti büfé- és kocsmatulajdonosok! Ha az üzlete, kocsmája, büféje bicikliút mellett van, minden esélye megvan rá, hogy sok biciklist bevonzzon. Vásároljon egy biciklipumpát, és mondjuk adja 50 forintért a pumpálást. Vagy adjon sportfröccsöt ajándék biciklipumpálással, vezessen be bringás menüt, találjon ki bármi kreatívat. Tegyen ki egy táblát jól láthatóan a bicikliút mellé, várjon, majd örüljön a sikerének, hogy egyre több a betérő kétkerekű vendég. Mert ha valaki megáll a nagy melegben pumpálni, biztosan iszik egy frissítőt, eszik egy szendvicset vagy vesz egy fagyit. Ha még pár biciklibelsőt is beszerez, és beteszi a pultba, garantáltan még többen lesznek hálásak Önnek az idény végére.

Hasonló tartalmak

Admin mode