Karcsú faelemekből álló alkotások nőttek ki a földből egy hét alatt a csórompusztai tisztáson, amiknek jó része nemsokára útra is kel, hogy megkeresse végső helyét. Mobilitás, fa, természet, nemzetköziség és innováció a hétvégén ért véget a Hello Wood hatodik alkotótábora.

A Hello Wood egy multikulturális, multidiszciplináris művészeti program, legismertebb eseménye a nyári alkotótábor. Itt ismert és elismert designer és építész párosok valósíthatják meg innovatív projektjeiket, az ő kezük alá dolgoznak a legtehetségesebb fiatalok, akik előválogatással kerülnek be. A tábor résztvevői számára van részvételi díj, és korántsem egyszerű bekerülni: idén is csaknem kétszer annyian jelentkeztek, mint a végül kiválasztott 90 építész és designer, főképp diákok és frissen végzettek.

Kétkezi munka és önbizalom

"A pályázati anyagok itt, ebben az inspirítív közegben nyerik el végleges formájukat, semmi sem úgy néz ki, ahogy azt elképzelték" – mondja Pozsár Péter építész, a Hello Wood kurátora és alapítója. "Különleges lehetőség ez: az építész- vagy tájépítész-oktatásban, sőt a mindennapi munkában sem jellemző, hogy az ember végigvezeti a folyamatot a két kezével, szerszámokkal, tervez, újratervez, létrehoz valamit.  Visszajelzésekből is tudjuk, hogy a tábor  önbizalmat, biztonságot ad, később egyedül is bele mernek vágni egy ilyen projektbe. Kapnak megkereséseket is, ez jó referencia."

"Rendszeresen elhangzik utólag, hogy mennyi töltetet, önbiztalmat adott nekik ez a tábor és a közös munka." Az itt létrehozott alkotásoknak két közös jellemzőjük van: többnyire fából készülnek, és nem hiányozhat belőlük a társadalmi szerepvállalás és a művészet összefonódása.  A spanyol, angol, lengyel, német, osztrák és magyar építészek idei munkájának témája: CLOSER!, azaz KÖZELEBB!  Azt vizsgálják, hogy az építész és a tervező szakmák hogyan tölthetnek be közösségformáló szerepet, hogyan fűzhető szorosabbra a természet, az emberek és az épített környezet közötti viszony. Egyik legjobb példa a hollandok Body Bar című műve, ami olyan helyzetet teremt használói számára, ahol a bár kialakításának köszönhetően kikerülhetetlenül kénytelenek egymással érintkezni, egymáshoz érni.

"Fontos, hogy olyan termékek és innovációk kerüljenek ki a workshopokból, amelyek továbbhasznosíthatóak, fejleszthetőek. Ilyen továbbértékesíthető termék például a tábor "berendezését" képező mobil faház , amelyre már érkezett megkeresés. Emellett vannak olyan projektek, amelyekben a szakmai kihívás és a technológiai fejlesztés a fontos, olyan építészeti kísérletek, amelyekben van potenciál. Szerencsére van annyi jelentkező, hogy már tudunk válogatni a projektek között" – mondja Pozsár Péter.

Utazó projektek

"A 11 fa alapú és egy beton alapú projekt közül az egyik csapat által épített szerkezet a kapolcsi kocsmaudvaron marad, itt marad a szélmalom is Csórompusztán, ami egy energiatermelői kísérlet volt – folytatja Janota Orsi projektmenedzser. – A Szigettel kezdettől fogva nagyon jól működik az együttműködés, idén 5 alkotást választottak ki, ezek a fesztiválon lesznek kiállítva. Az egyik projekt keretében készült egy mobilis asztal, amely kreatív tartalmaknak adhat a jövőben platformot és akár 100 ember is leülhet mellé, igazi közösségépítő tárgy. A Hello Wood logót is ki tudjuk rakni belőle, ebben a formában közösségi gourmet eseményt szervezünk a Design Héten. Vannak olyan művek is, amik még keresik a végső helyüket, lesz amit elajándékozunk, lesz ami értékesítésre kerül majd, ha lesz érdeklődő."

A labormunka díszlete, a gyönyörű táj megfelelő környezetet biztosít a meditatív elmélyüléshez és a tanuláshoz, hét közben 130-an, hétvégén 150-en is összegyűltek a fesztiválhangulatú táborban.  A közösségi vonal egyébként is nagyon erős: a csapatok nagyrészt nemzetköziek, a tábor alapnyelve az angol.

 "A világ jöjjön ide!"

"A világhírű MOOMOO iroda, a barcelonai CODA építészei és Zobóki Gábor is workshopvezetők az alkotótáborban, szerencsére jó a hírünk, sok a jelentkező. Szeretnénk megfordítani a szokásos irányt: nem a tábort visszük külföldre, hanem azt szeretnénk, hogy a világ jöjjön ide hozzánk. Azt szeretnénk, hogy a Hello Woodnak legyen olyan híre, hogy 2 év múlva igazi szupersztár építészek is eljöjjenek worshop-vezetőnek" – mondja Pozsár Péter a jövőbeli tervekről.