„Jaa, a Nagyon Balatonaz ugyanaz, mint B. My Lake ?" – kérdezte nem egy ismerősünk meglepetten, mikor szóba került a legújabb nyári fesztivál. Ezért végignéztük, elsősorban a zenei felhozatal szempontjából, hogy hol, mikor, kik és mit muzsikálnak augusztus végén a Balaton körül a Nagyon Balaton napernyője alatt.

Az augusztus 18-20. közötti B. My Lake Balatonvilágoson, a Club Aliga Beachnél az első robbanáspont. A line-upból kitűnik a trap stílus egyik alapítója, a vírusként terjedő Harlem Shake-et (is) jegyző Baauer, aki az idei fesztiválszezon egyik legaktuálisabb neve. A hip-hop pergőit, szirénázó, kattogó hangjait, lomha tempóját, repetitív szerkezetét, a dubstep masszív, trollként dübörgő dropjait, és az electro-house harsányságát ötvöző bombasztikus stílus szinte kisajtol mindent, amit a tánczenéből ki lehet. Hibrid tánczenei stílusok közül képviselteti magát moombahton is, Mord Fustang képében, de Zomboyt sem zárnánk ki a körből. Ezen kívül fellép még majd a skandináv űrprogram egyik legismertebb képviselője, Lindstrom, aki ismét űrbe markoló, krautrockos space-discoval fogja elvarázsolni az embereket. Ebben segítségére lesz a könnyed, táncos nu-disco/house nagykövet, Tensnake. De érdemes az újvonalas house egyik legjobb képviselőinek, a dOP-nak a fellépését is bekarikázni a programfüzetben.

Zamárdiban a Strand fesztiválon a kritikusok helyett a tinilányok által körberajongott Fall Out Boy lép fel, karrierjük során először – pop-punk, egy csipet emo és persze standionrock várható. Mellettük augusztus 18. és 20. között fellép majd az MR2 Petőfi rádió All-Star gálája, a nagybetűs Pitchfork-popot játszó Bermudától a Punnany Massifon át Yonderboiig. Akit pedig inkább a külföldi fellépők érdekelnének, annak ott van még a dobbasszus stílus legismertebb művelőinek, a Faithless albérletét kibérlő Pendulumnak a DJ-szettje, és a hetvenes-nyolcvanas évek new-wave/punk/szintipop klasszikusait franciás könnyedséggel sanzonokká formáló Nouvelle Vague fellépése. Ha azt gondoltad, hogy a Depeche Mode, Billy Idol vagy a Joy Division a stadionokba való, nagyot fogsz nézni. A naptejet azért ne felejtsd otthon!

Az MTV Ikon után újra Balaton-part közelbe kerül az LGT, akik Alsóörsön fesztiváloznak majd augusztus 18-án. Stílusosan különvonatok és zenebuszok szállítják a nagyérdeműt a fesztiválra, ahol bebizonyosodik az is, hogy a kerek formák közül a tagok nem csak a vonatkereket, hanem a fekete lemezeket is szeretik, ugyanis LGT DJ-k is szolgáltatják majd a zenét. Nem véletlen továbbá a ’Tabán a Balatonon!’ szlogen, hiszen egy egész korszak kerül megidézésre – nem csak a zenén keresztül. Három Aréna koncerten túl is lehet a zenekarnak mondanivalója? Meglátjuk.

Augusztus tizennyolcadikán az LGT írja neked a dalt, 19-én és 20-án viszont neked húzza a Muzsikás, Palya Bea, és a többi népzenei nagyágyú, akik Alsóörstől nem messze, Veszprémben, a Veszprémfolk kétnapos világzenei rendezvényén muzsikálnak. Utcazene, néptánc, népzene!

Amikor az Irigy Hónaljmirigy Leslie Mándoki, „Dzsingisz Kán” öregedésén tréfálkozott, biztosan nem gondolták, hogy Leslie Mándoki egyszer a nemzetközileg is befutott hazánkfia glóriájával, és világsztár zenész barátainak kompániájával fog bevonulni Magyarországra, ló és tatárbajusz nélkül. A Man Doki Soulmates a Művészetek Palotája után most a Siófoki Szabadtéri Színpadon lép fel, augusztus 19-én.

Az általuk játszott zene pont olyan színes lesz, mint ARTplacc kortárs művészeti fesztivál zenei programja Tihanyban augusztus 16-tól 20-ig. A rendezvény filozófiájához hűen a sokszínűségre törekszik. Itt fellép a Qualitons, a Volkova Sisters, a Morningdeer és a 40 Days, mindazoknak a trendérzékenyeknek, akiknek a rádióbarát pop és a nagy öregek muzsikája „too mainstream”.