Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Életvizet vegyenek! - Liliomkert piac, Káptalantóti

Szerzők

  • We Love Balaton

2013. 07. 03. 2:00

A Liliomkert piac Káptalantótiban a Balaton leghíresebb piaca. A vasárnaponként nyitva tartó Liliomkertbe járnak a környéken víkendező budapestiek kenyeret és kecskesajtot vásárolni. Nem ritkán az eladók maguk is budapesti állásaikat hagyták fel, hogy sajt- vagy biocsíraárusként kezdjék újra az életüket. A bazárhangulatról a termelők mellett a bioelixíreket és egyéb furcsaságokat kínáló csodabogarak gondoskodnak. Stiller Ákos fotós ellátogatott a Liliomkertbe, a fotók és a szövegek is az ő munkái.

Fotó: Stiller Ákos

Tóth Imre egymás után húzza ki a kemencéből a langallókat. "Hogy mi a titok? Nincs benne ipari méreg, és mindig teszek egy kis gyümölcsfát is a tűzre. Az ízt ad neki." - meséli, miközben egymás után szeli a teli tálcákat.

Fotó: Stiller Ákos

Nincsen vásár kovács nélkül.

Fotó: Ákos Stiller - We Love Balaton

A Liliomkert piac egy eredetileg szántóföldnek nyilvánított területen létesült, ezért már többször fenyegette a bezáratás veszélye.

Fotó: Stiller Ákos

Helyi arcok a piacon. A Liliomkert főképp a Káli-medencében pihenő vagy ide költözött budapestiek körében népszerű.

Fotó: Stiller Ákos

Most még szerencsénk van - meséli egy rutinos piacra járó. Ha jó az idő, szinte mozdulni sem lehet a tömegtől, most, hogy esőre áll, viszont kényelmesen el lehetet férni és nézelődni. (A fotók az egyik tavaszi vasárnapon készültek).

Fotó: Stiller Ákos

Schmidt Borbála apja keramikus termékeit árulja. A samottos masszából készült sütő-főző edényeket viszik leginkább, amelyeket balatoncsicsói galériájukból hoznak.

Fotó: Stiller Ákos

És ha nem lenne elég jó az erőnk vagy térerőnk, akkor vehetünk magunknak Csőr Gábortól Orgonit-OM telefondíszt az elektroszmog ellen. A percdíjakon azért ez sem segít.

Fotó: Stiller Ákos

Csak úgy mint mi, Ágiék is most vannak itt először, egy csopaki hétvégézésről ugrottak át.

Fotó: Stiller Ákos

Szeremley Huba badacsonyi borász nem csak borairól híres, de a húsárúja is elképesztő. Nehéz úgy elmenni a jellegzetes boroshordó mellett, hogy Piroska ne adjon egy kis kóstolót a szürkemarha-mangalica kolbászból vagy a füstölt mangalicasonkából. A kóstolás általában egy komolyabb Atkins-diétára elegendő húsadag megvásárlásával végződik.

Fotó: Stiller Ákos

Szabó Balázs éjjel kettőkor kelt, hogy frissen őrölt tönkölyből és zabból készült kenyereket tegyen be kővágóörsi kemencéjébe.  Eredetileg villamosmérnök a szakmája, gyerekei miatt kezdett el kenyeret sütni, mert nem talált olyat, amibe beletették volna azt, ami miatt a gabonát enni érdemes – meséli, miközben minden arra járónak tör egy falatot, hogy kóstolja meg a reggeli sütést.

Fotó: Stiller Ákos

Nagy Orsolyát és teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült pogácsáit már évek óta megtalálják a főleg a környéken nyaralókból álló törzsvásárlók.

Fotó: Stiller Ákos

Kalmárné Pandúr Éva gyereke vashiánnyal született, az orvosok azt tanácsolták, hogy adjanak neki  sok kecsketejet. Így hát vettek egy gidát. De ha van egy kecskéd, az Isten se ment meg tőle, hogy legyen egy nyájad, hát így kezdtek el foglalkozni a sajttal is. Őstermelők, a piac létrehozásának legeleje óta itt vannak már.

Fotó: Stiller Ákos

Készül a kürtöskalács.

Fotó: Stiller Ákos

Az idő örök érték.

Fotó: Stiller Ákos

"Tótvázsonyi sváb gyerek vagyok" - meséli Nenczl Helmut. "Visszajöttem a gyökereimhez a németországi Rosenheimből." Ott is járt a biopiacra szörpjeivel és bajor húskenyerével. Hogy mi a különbség? Ott odajönnek, vásárolnak, elmennek. A magyar idejön, megkóstolja, tanakodik, tesz még egy kört, és csak azután jön vissza vásárolni.

Fotó: Stiller Ákos

Először 95-ben lett szerelmes egy balatoni házba, később pedig német férjébe, így mind a ketten ideköltöztek - meséli Susanne Daucher. Párja kertész és szakács, és a két szakma lekvárjaikban, mustárjaikban és a házi chutney-variációkban ölt testet.

Fotó: Stiller Ákos

Lacikonyha nélkül sincsen piac.

Fotó: Stiller Ákos

Rácz Lehel csíráztatott gabona készítményt, Mannaraxot árul, de hosszan győzköd minket, hogy érdemes lenne megnéznünk a vályogból készült bioházát.

Hasonló tartalmak

Admin mode