Legalábbis ezt mondta nekem Sarlós Péter, a balatonudvari Royal Balaton Golf Club menedzsere. Félre minden előítélettel, mindjárt kiderül, hogy a golfhoz nem kell milliomosnak lenni, de időmilliomosnak azért érdemes. Addig is utóbbira gyúrok, és lelkesen nézegetem a galléros pólókat.

A balatonudvari Balaton Golf, hosszabb nevén Royal Balaton Golf & Yacht Club 67 hektáron terül el. Puha, tökéletesre nyírt füves részek, 10 hektár fenyőerdő, több mint 3 hektár vízfelület, egy 30 méter mély bányakatlan és persze olyan egyedülálló rálátás a Balatonra, hogy az ember valószínűleg golfozni is elfelejt, ha első alkalommal jár itt. Itt minden olyan, mint egy élére vasalt fehér vászonsort, csak izgalmasabb. Miközben beszélgetünk egy lebarnult, középkorú, fürge 4 fős csapat halad el mellettünk nevetgélve, angolul csevegve. Úgy néznek ki, mintha az idei Tommy Hilfiger kollekció reklámarcai lennének.

A megengedhető Ferrari

Sarlós Péter azt mondja, golfban is van Trabant és van Ferrari. Nos ez itt most a Ferrari, európai viszonylatban is egyedülálló adottságokkal. „3 évig volt itt junior Európa Bajnokság, volt olyan sokat látott tagja az Európai Golf Szövetségnek, aki a 400-500 pályából a top 20-ba sorolja”. Ez azonban nem azt jelenti, hogy egy átlag ember számára elérhetetlen lenne: a belépés alkalmassági vizsgához van kötve, ami így elmondva nem egy nagy ördöngösség. „Alapvetően a gazdagság már rég nem feltétel, Budapesten is vannak 9 szakaszos pályák, így egy 3 órás programot kapsz 5 ezer forintért, nem sokkal több, mint egy mozijegy. Akinek ez drága, az tényleg ne golfozzon.”

Ha megvan a vizsga, lehet nekikezdeni a hét 18 szakaszos pálya egyikének, vagy 9 szakaszost választani, ilyen etapokra lehet ugyanis pályabérletet váltani Udvariban annak, aki nem korlátlan játszási jogokat adó klubtagsággal rendelkezik. A golf nincs időhöz kötve, mindent csak kényelmesen, de persze, van egy alapsebesség, amihez azért tartani kell magukat a játékosoknak.

Tiltott sport

„Magyarországon ma körülbelül 1500 regisztrált golfozó van. Van még 1500-2000 olyan itt élő külföldi, aki itt játszik de más országban van golfozóként regisztrálva. Ezen a pályán alapvetően 50-60% a külföldiek aránya.

Csak az összehasonlítás miatt: Ausztriában 160 ezer a regisztrált játékos. A golf Magyarországon a kommunizmus alatt tiltott sportnak számított, nyugati sportnak titulálták. Kis társaságok ütögettek titokban mezőkön ezért vannak generációk, akik gyakorlatilag egyáltalán nem ismerik. A cseheknél vagy a szlovákoknál sem szerették, de nem volt megtiltva, megmaradtak a pályák, a golfos is jóval több. Nálunk 91-ben nyílt meg az első pálya, a rendszerváltás után. Nagyon el vagyunk maradva. Itthon a golfnak még mindig az az imidzse, hogy a gazdagok járnak ide vitorláscipőben, Ferrarikkal. Közben egyre többen jönnek rá, hogy gyalog végigjárva egy 18 szakaszt igazi sport, lehet barátokkal jönni, hűtőtáskával piknikezni közben. A golf inkább időigényes, egyfajta életmód.”
Átgondolandó. Egyelőre az is elég, hogy mezítláb állok szemben a Balatonnal a tökéletes pázsiton, de a piknik mint felvillantott lehetőség még kívánatosabbá teszi a nyugodt ütögetést. Csend van, ha valaki üt, a környéken egy pisszenést sem hallani. Állítólag ezért is van az a mondás, hogy a legjobb üzletek a golfpályán kötődnek: „A golfban mindenki a saját labdájával játszik, a játékok párhuzamosan mennek. Nem lehetsz mérges a másikra, minden rajtad múlik. 4-5-6 óra elmélyült séta közben mindent át lehet beszélni.”

Labdalopó róka és ritka orchidea

„A pálya 2008-ban lett kész. Fekete fenyves van körülöttünk, ami szerencsére telepített, tájidegen fajta, ezért megengedték, hogy szakaszokat vágjunk az erdőbe. Ez az oka annak, hogy olyan hatást kelt az egész, mintha egy 20-30 éves pálya lenne.  Nagy szerencsénk volt, hogy találtunk ekkora egybefüggő, alakítható szabad területet. Határosak vagyunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal. A pályába ékelődik a murvabánya, régen Örvényes kőfejtője volt, ma természetvédelmi terület, ugyanis van a közepén egy 2-300 négyzetméteres rész, ahol egy nagyon ritka magyar orchideafaj virágzik júliusban. Nekünk is csak kétszer lehet lemenni egy évben a labdákat összegyűjteni, amiből azért potyog le. Mikor átminősítették a bányát, mi pakoltuk ki belőle a 20-25 év szemetét, volt ott trabant, csónak, traktorgumi, jó magyar szokás szerint. Mostanra visszafoglalta a természet, pont tavaly volt egy róka, aki följött, és elvitt a greenről egy labdát, mert azt hitte, tojás”. (Green = magyarul pázsit, a lyukat tartalmazó terület környezete.)