Vannak dolgok, amit mindenki tud Zamárdiról, még azok is, akik nem jártak ott. De mit csinálj, ha meguntad a szabadstrandot, nem bírod a Mauro üvöltöző pincéreit és nincs se Balaton Sound, se egyéb fesztivál? Fagyi-, ló-, pálinka-, ősi rejtély- és vallásügyi gyorstalpaló fotel- és valódi kalandoroknak, kulturált étkezésre és kulturált lerészegedésre vágyóknak.

Régen, amikor még sokkal több volt a Bundesliga-mez és -haj a Balaton-parton, akkor az Osztyapenko-szobor volt a Budapestről Balatonra utazás alfája és Zamárdi az omegája. Ment a Zsiguli az autópályán, csattogott a kerék a betonelemeken, rázkódtak a parizeres zsömlék a hűtőládában, aztán Balatonvilágosnál eltűnt a pálya egyik fele, majd Siófok után egy szép jobbos ívvel befordult az egész egyenesen Zamárdiba.
De most már nincsen régen, a Bundesliga-hajak és -mezek eltűntek, de legalábbis megritkultak. Az autópálya pedig Siófok után egy szép balos ívvel elkerüli Zamárdit. Ami viszont maradt, ugyanaz: egy hatalmas szabadstrand, a partján egy várossal. Máshol vannak strandok, kerítéssel és jegyszedő nénikkel, de itt az utca végén ott van a szabadstrand, se kerítés, se néni.

A 3 kilométer hosszú szabadstrandon nagyjából minden van, ami ilyen helyekre kell, csak a vizesblokkok vannak kissé ritkásan. Vízibicikli- és szörfkölcsönzők, vízicsúszda, teniszpálya, játszóterek, díjnyertes lángossütő, csónak- és kishajó-kikötő mólóval, és a Bácskai utca végén zenepavilon azoknak, akik naplementekor a Ciao Marinára  szeretnének lassúzni.
Úti tipp: Sajkod, a titkos strandszektaKeszthely, a múzeumváros
Téged is itt vetett partra a víz, de meguntad a parton heverést, sérti a füled az Arrivederci Amore lakodalmas feldolgozása, kifogyott az ital a nyaralóból, és Balaton Sound sincs éppen. Kezdeni kellene valamit magaddal.

Olasz cirkusz

Ha csak a főttkukoricából van eleged, akkor a legkézenfekvőbb a Mauro Ristorante a szabadstrand keleti végében. A Maurót mindenki ismeri, de ennek megvan az ára: nyáron sokszor állnak sorok az „Olasz” étterme előtt. Az étterem minden négyzetmétere zsúfolva van az olaszság összes tárgyi kellékével, a lejátszókból Pavarotti szól, a pincérek pedig kórusban üvöltve csaóznak minden érkező vendég fogadásakor. Legutolsó látogatásunkkor kicsit úgy éreztük magunkat, mintha a Costa Concordia utolsó éjszakáján lennénk. Mindezek ellenére a Mauro rajongótábora kemény, mint a másnapos pizza széle.

Ha nem kell az olasz cirkusz, érdemes másfele is körülnézni, bár Zamárdi nem egy gasztro-nagyhatalom. Halas Karcsi halsütödéje jó választás lehet Zamárdi-felsőn, de az abszolút értelemben vett hagyománykedvelőknek csak a vasútállomásig kell menniük. Az állomásnál, a 7-es út túloldalán a Paprika Csárda működik időtlen idők óta. Az állomással szemben, a Városháza mellett viszont az Édes Velence fagyizó díjnyertes fagyijába nyalhatsz. Italban Zamárdi jobban teljesít. A környék kevés borászata közül itt van a Szent Kristóf Pincészet, de mi inkább valami erősebbet ajánlanánk: a Zimek Pálinka Manufaktúra díjnyertes italai és bőbeszédű pálinkamestere a balatonendrédi út mellett találhatóak.

Nyaralj tankkal

Ha azokat a kalandokat szereted, ahol anélkül léphetsz ki egy kicsit a komfortzónádból, hogy összetörnéd magad, akkor Tankos Gyuri rozsdás regimentje a megfelelő választás a Szent István út szántódi végén. A Zamárdi Haditechnikai Parkban nem csak felmászni lehet egy csomó kiszuperált tankra, de vezetni is lehet őket. Ha pedig beleélted magad a háborúsdiba, ugyanitt paintballozhatsz is. A háború freakek amúgy is jól jártak Zamárdival, hiszen a 7-es úton Siófok felé egy mini hadtörténeti múzeumba lehet belefutni. A zamárdi iskola igazgatója „civilben katona”: szabadidejében katonai ereklyéket, rozsdás sisakokat és kitüntetéseket halmoz fel a garázsában berendezett kiállítótérben.

UPDATE: Bezárt

A fotelkalandorok számára a legnagyobb dobás a Zamárdi kalandpark. A zamárdi-felsői vasútállomással szemben mindent lehet, amit a Tarzan-filmekben: fákon kúszni, mászni, kötélcsúszdázni, fejjel lefele, háton és két könyéken. Lezuhanni nem fogsz, köszönhetően a karabinereknek és az animátoroknak, akik le is szednek, ha beparáznál a kötélpálya közepén.

Az igazi kalandorok nem szeretik, ha fogják a kezüket, és megmondják merre és hogyan menjenek. Nos, Zamárdit nem nekik tervezték, de azért itt is lehet kisebb-nagyobb túrákat tenni. Ha csak egy rövid kirándulásra vágysz, akkor a Kőhegyi kilátó melegen ajánlott. A déli part egyik legjobb körpanorámájához csak pár kilométert kell sétálni a település központjától. Útközben érdemes megnézni a Szamárkő nevű misztikus kőtömböt, amelyen állítólag a gyermek Jézus lábnyoma látható, bár az sosem derült ki, hogy miért jött a Szent Család Zamárdiba.

Zamárdi erdős-dombos lankáin további túraútvonalakon is lehet kirándulni, gyalog vagy a Kocsi-csárda lovain. A legjobb, ha hagyod a túraútvonalakat, és meg sem állsz a Zamárditól 6-7 kilométerre délre lévő Balatonendrédig. A falu fölé magasodó Várcsige-domb állítólag török kincset rejt, bár eddig még soha senki nem talált ott egy vasat sem.

Batman Zamárdiban

A diszkózás Zamárdiban nem annyira opció. A buliba induló fiatalokat éjjel a vasútállomáson lehet megtalálni, amint a siófoki vagy a földvári vonatra várnak. Ha mégis helyben italoznál, akkor az állomás épületében működő Resti Pub ajánlott. A kisunikumon élő helyi pulttámasztékok inkább az állomással szemben, a part irányában lévő Lesz Vigaszban gyülekeznek. A kocsma mellett van abc, éjjel-nappali és cigibolt is. Sajnos a közelben lévő bankautomatát nemrég elvitték, ezért készpénzt is érdemes csomagolni.