Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

természet

szerkesztés

Úti tipp: Mit keresett Jézus Zamárdiban?

Szerzők

  • Kiss Ádám

2013. 08. 05. 2:00

Vannak dolgok, amit mindenki tud Zamárdiról, még azok is, akik nem jártak ott. De mit csinálj, ha meguntad a szabadstrandot, nem bírod a Mauro üvöltöző pincéreit és nincs se Balaton Sound, se egyéb fesztivál? Fagyi-, ló-, pálinka-, ősi rejtély- és vallásügyi gyorstalpaló fotel- és valódi kalandoroknak, kulturált étkezésre és kulturált lerészegedésre vágyóknak.

Régen, amikor még sokkal több volt a Bundesliga-mez és -haj a Balaton-parton, akkor az Osztyapenko-szobor volt a Budapestről Balatonra utazás alfája és Zamárdi az omegája. Ment a Zsiguli az autópályán, csattogott a kerék a betonelemeken, rázkódtak a parizeres zsömlék a hűtőládában, aztán Balatonvilágosnál eltűnt a pálya egyik fele, majd Siófok után egy szép jobbos ívvel befordult az egész egyenesen Zamárdiba.
De most már nincsen régen, a Bundesliga-hajak és -mezek eltűntek, de legalábbis megritkultak. Az autópálya pedig Siófok után egy szép balos ívvel elkerüli Zamárdit. Ami viszont maradt, ugyanaz: egy hatalmas szabadstrand, a partján egy várossal. Máshol vannak strandok, kerítéssel és jegyszedő nénikkel, de itt az utca végén ott van a szabadstrand, se kerítés, se néni.

Fotó: Zamárdi, Autós Kemping A Hőskorban. - Fortepan

A 3 kilométer hosszú szabadstrandon nagyjából minden van, ami ilyen helyekre kell, csak a vizesblokkok vannak kissé ritkásan. Vízibicikli- és szörfkölcsönzők, vízicsúszda, teniszpálya, játszóterek, díjnyertes lángossütő, csónak- és kishajó-kikötő mólóval, és a Bácskai utca végén zenepavilon azoknak, akik naplementekor a Ciao Marinára  szeretnének lassúzni.
Úti tipp: Sajkod, a titkos strandszektaKeszthely, a múzeumváros
Téged is itt vetett partra a víz, de meguntad a parton heverést, sérti a füled az Arrivederci Amore lakodalmas feldolgozása, kifogyott az ital a nyaralóból, és Balaton Sound sincs éppen. Kezdeni kellene valamit magaddal.

Olasz cirkusz

Ha csak a főttkukoricából van eleged, akkor a legkézenfekvőbb a Mauro Ristorante a szabadstrand keleti végében. A Maurót mindenki ismeri, de ennek megvan az ára: nyáron sokszor állnak sorok az „Olasz” étterme előtt. Az étterem minden négyzetmétere zsúfolva van az olaszság összes tárgyi kellékével, a lejátszókból Pavarotti szól, a pincérek pedig kórusban üvöltve csaóznak minden érkező vendég fogadásakor. Legutolsó látogatásunkkor kicsit úgy éreztük magunkat, mintha a Costa Concordia utolsó éjszakáján lennénk. Mindezek ellenére a Mauro rajongótábora kemény, mint a másnapos pizza széle.

Fotó: Mauro Ristorante: Arrivederci Amore. - Budavári Dóra - We Love Balaton

Ha nem kell az olasz cirkusz, érdemes másfele is körülnézni, bár Zamárdi nem egy gasztro-nagyhatalom. Halas Karcsi halsütödéje jó választás lehet Zamárdi-felsőn, de az abszolút értelemben vett hagyománykedvelőknek csak a vasútállomásig kell menniük. Az állomásnál, a 7-es út túloldalán a Paprika Csárda működik időtlen idők óta. Az állomással szemben, a Városháza mellett viszont az Édes Velence fagyizó díjnyertes fagyijába nyalhatsz. Italban Zamárdi jobban teljesít. A környék kevés borászata közül itt van a Szent Kristóf Pincészet, de mi inkább valami erősebbet ajánlanánk: a Zimek Pálinka Manufaktúra díjnyertes italai és bőbeszédű pálinkamestere a balatonendrédi út mellett találhatóak.

Nyaralj tankkal

Ha azokat a kalandokat szereted, ahol anélkül léphetsz ki egy kicsit a komfortzónádból, hogy összetörnéd magad, akkor Tankos Gyuri rozsdás regimentje a megfelelő választás a Szent István út szántódi végén. A Zamárdi Haditechnikai Parkban nem csak felmászni lehet egy csomó kiszuperált tankra, de vezetni is lehet őket. Ha pedig beleélted magad a háborúsdiba, ugyanitt paintballozhatsz is. A háború freakek amúgy is jól jártak Zamárdival, hiszen a 7-es úton Siófok felé egy mini hadtörténeti múzeumba lehet belefutni. A zamárdi iskola igazgatója „civilben katona”: szabadidejében katonai ereklyéket, rozsdás sisakokat és kitüntetéseket halmoz fel a garázsában berendezett kiállítótérben.

UPDATE: Bezárt

A fotelkalandorok számára a legnagyobb dobás a Zamárdi kalandpark. A zamárdi-felsői vasútállomással szemben mindent lehet, amit a Tarzan-filmekben: fákon kúszni, mászni, kötélcsúszdázni, fejjel lefele, háton és két könyéken. Lezuhanni nem fogsz, köszönhetően a karabinereknek és az animátoroknak, akik le is szednek, ha beparáznál a kötélpálya közepén.

Az igazi kalandorok nem szeretik, ha fogják a kezüket, és megmondják merre és hogyan menjenek. Nos, Zamárdit nem nekik tervezték, de azért itt is lehet kisebb-nagyobb túrákat tenni. Ha csak egy rövid kirándulásra vágysz, akkor a Kőhegyi kilátó melegen ajánlott. A déli part egyik legjobb körpanorámájához csak pár kilométert kell sétálni a település központjától. Útközben érdemes megnézni a Szamárkő nevű misztikus kőtömböt, amelyen állítólag a gyermek Jézus lábnyoma látható, bár az sosem derült ki, hogy miért jött a Szent Család Zamárdiba.

Fotó: Szamárkő: Ami A Bibliából Valahogy Kimaradt. - We Love Balaton

Zamárdi erdős-dombos lankáin további túraútvonalakon is lehet kirándulni, gyalog vagy a Kocsi-csárda lovain. A legjobb, ha hagyod a túraútvonalakat, és meg sem állsz a Zamárditól 6-7 kilométerre délre lévő Balatonendrédig. A falu fölé magasodó Várcsige-domb állítólag török kincset rejt, bár eddig még soha senki nem talált ott egy vasat sem.

Batman Zamárdiban

A diszkózás Zamárdiban nem annyira opció. A buliba induló fiatalokat éjjel a vasútállomáson lehet megtalálni, amint a siófoki vagy a földvári vonatra várnak. Ha mégis helyben italoznál, akkor az állomás épületében működő Resti Pub ajánlott. A kisunikumon élő helyi pulttámasztékok inkább az állomással szemben, a part irányában lévő Lesz Vigaszban gyülekeznek. A kocsma mellett van abc, éjjel-nappali és cigibolt is. Sajnos a közelben lévő bankautomatát nemrég elvitték, ezért készpénzt is érdemes csomagolni.

Fotó: Resti Pub Az Állomás Épületében. Az Állomás Környékén Mindent Megtalálsz. - Bordács Krisztina - Wlb

Az éjszakai szórakoztatás erős bástyája a szabadstrandon lévő Szonáta, Party Fészek vagy Kokó bár néven is ismert hely, ahol befutott és kevésbé befutott zenekarok tépkedik a húrokat és a közeli nyaralósor lakóinak idegeit. A Party Fészek és a budapesti Fészek Művészklub egy galeri. Így aztán nem meglepő, ha a 100 Folk Celsius folknagypapáiba vagy Mester Tamásba botlik a szórakozni vágyó.
Zamárdiban a mozi sem marad el: a klasszikus balatoni kertmozik egyike a Kossuth utcában található, és pont úgy néz ki, mint 1975-ben. Itt általában azokat a filmeket játsszák, amelyekről év közben lemaradtál, vagy eleve nem is voltál rájuk kíváncsi, de premierre úgyis multiplexbe megy az ember.

Eltöltöttél egy hetet Zamárdiban, felmásztál a kilátóba, megnézted a legutolsó Batman-filmet, Jézus lábnyomát, a kőhegyi panorámát, megkóstoltad a Zimek pálinkákat vagy a Resti Pub ijesztő redbull-vodka vödrét. Ideje, hogy vezekelj. Erre a legalkalmasabb hely a Petőfi utcai üdülőhelyi kápolna, amely a nevéből is következően a strandolóknak épült. Itt strandpapucsban, a kert fái alatt üldögélve hallgathatod az Igét vasárnaponként, hogy egyszersmind lélekben rákészülj a vasút vagy az autópálya által rád váró megpróbáltatásokra.

Hasonló tartalmak

Admin mode