Hercsel Máté január 3-án lediplomázott gépészmérnökként, aztán január 4-én kezébe vette a flexet, és azóta sem tud leállni. „Két hónapja nyitottunk, de azóta is folyton alakulunk. Ez egy családi vállalkozás, az első vendéglátós bizniszünk, egyikünk sem csinált még ilyet . A fater ötlete volt, építészként dolgozik, és szeretett volna valami kis vállalkozást, amiben újra lehet hinni, tervezgetni meg francia kockás papírra írogatni a számokat esténként. Felhívott, hogy talált egy cirkuszi kocsit, el kéne menni érte”.

Máté pedig ment, alkudott és végül két kocsit hozott. Aztán nekiesett és két kézzel, két munkás segítségével felújította az egyiket, és beállította a kert végébe. A kocsi a 60-as évek közepéről származik, totálisan szét lett szedve és újraépítve: a festés is családtag műve, a tálalószekrény a dédié volt, a boroshordó pedig a nagypapa egyetlen megmaradt hordója. (A blogon fent vannak a felújítás fázisai, aki kattan az ilyesmire.)

Fellini utánérzés

A Római parton lévő Fellini Kultúrbisztró vállaltan ihletője a Manézsnak, de az utazós konténerek is hatással voltak Hercselékre. „Az eredeti ötlet egy fesztiválkocsi volt, amit viszünk magunkkal, de rájöttünk, hogy ez öngyilkosság lenne. Azzal, hogy ez egy helyben áll, kilencszer könnyebb az üzemeltetése, és végülis mégiscsak ez az első vendéglátóhelyünk. Talán a másikat olyanná csináljuk, meglátjuk, most ezen a nyáron így nyomjuk egyelőre.”

A füredi lokáció nem volt kérdés, itt a családi nyaraló, de a hellyel szerencséjük volt: a ház és az udvar tulajdonosa, a festő Medgyessy Kovács Gyula idén határozta el, hogy kiadja az udvar egyik részét. Az ő festményei egyébként jelentősen hozzájárulnak a látványhoz az udvarban.
Az épületben a 90-es években a Kalóz nevű étterem működött, a nagy kalózfej most is ott virít a nyugágyak mögött. Festmények, falikép, nyugágyak és a Máté által megálmodott raklapbútorok eklektikája:
ez a fajta laza romkocsma feeling már nagyon kellett Fürednek.

A parkolón túl

Amikor a Manézsból bejelentkeztünk a Facebookra, rögtön elkezdtük kapni a leveleket, hogy merre van. Valóban, a parkolón túli rész eddig nem igazán volt az ember fejében, hogy valamit keresni kellene ott. „Pedig itt egész nap árnyék van, nincs verekedés a fagyisnál, nincs tömeg. Persze kevesebben is találnak ide, lent az üzletsoron a turista, ha nem figyel, konkrétan nekimegy a pultnak. De aki idetalál, az leül, élvezi a nyugalmat és nem megy el egykönnyen" - mondja Máté.
"Azt reméljük, hogy egy hiánypótló stílust találtunk Balatonfüreden, ami eddig hiányzott. Az utóbbi időben főleg puccosabb helyek nyíltak. Ez egy középkategóriás hely, nem talponálló, de nem is galléros."

„Nem kell izgulni”

A Manézs fiatal, de már nem ritkák a teltházas napok. "Estefelé kezd jönni a tömeg, amikor felkapcsoljuk a fényeket és a tábla bevilágítja a parkolót. Akkor veszik észre a legtöbbször, hogy van itt valami. Két hete azt vettük észre, hogy hirtelen trendik lettünk, jöttek is szépen a feljelentések. Volt pár full-házas esténk, amikor még a kövön is ültek, azt mondták az ismerőseim, sok fontos ember is volt itt, de nem ismerem őket arcról".