látnivalók & kultúra

Az interaktív Matula bácsi Tihanyban tanyázik

Szerzők

  • We Love Balaton

2013. 09. 10. 2:00

Ha Matula bácsi volt Tutajos nevelőapja a Tüskevárban, akkor a tihanyi Levendula Ház lehetne a magyar gyerekek pót-Matula bácsija. Itt szinte mindent megtudhatunk a Balaton-felvidék élővilágáról anélkül, hogy száraz és unalmas beszámolókat olvasnánk a Nagykócsag étkezési és párzási szokásairól. A gyerekek erdőt, vulkánt, mocsarat is bejárhatnak egy röpke óra alatt, amíg anya levendulás szépítőszereket vásárol, apa pedig levendulaszörpöt iszik sör helyett. Aktívan kiránduló családoknak kötelezően ajánlott.

Amikor a Levendula Ház nevét halljuk, rögtön egy Disney-mese helyszínét látjuk magunk előtt: egy levendulabokrok által benőtt épületet, ahova egy sanyarú sorsú hercegnőt zártak. A lényeg, hogy az egész látvány biztosan lila és lányos. A Tihany központjától néhány percre, a főutcával párhuzamos Major utcában, pontosan a Belső-tó partján található Levendula ház már az első percben minden előzetes várakozást cáfol, mert királylány sehol, a nagy épület hófehér és a macheténkkel semmilyen bokron nem kell átvágnunk ahhoz, hogy bejussunk.
A bejárattól jobbra vásárolható palánták azért megnyugtatnak minket, hogy biztosan jó helyen járunk. Belül már tényleg olyan illat fogad, mint egy tinédzserlány szobájában, akinek a menő sminkcuccai már felváltották a plüssállatok helyét, de azért egy-két David Beckham poszter még mindig ott virít a falon. Hiába, egy Levendula Házat a lila és a fehér színeknek kell uralniuk, ha törik, ha szakad.

Fotó: Levendula For Sale. - Székely Dorottya

Az egész kiállítás egy vetítőteremből és egy két részre felosztott nagy teremből áll. Az első rész a Balaton-felvidék földrajzával és élővilágával, a másik pedig a tihanyi levendulaültetvények történetével és magával az eredetileg mediterrán növénnyel foglalkozik. Persze, mediterrán, de felmerül a kérdés: mégis hogy kerül Magyarországra?

Mester és levendula

Azt már Küsz Marianna, a ház üzemeltetője osztja meg velünk, hogy a hatalmas francia ültetvényekről származik a magyarországi levendula nagy része. Pont mint egy B kategoriás hollywoodi történetben, a tanítvány itt is túltett mesterén, manapság már a franciák is elismerik alkalmanként, hogy az itthon termesztett levendula minősége vetekszik a profi és arctalan provence-i "levendulagyár" termékeivel.

Fotó: Küsz Marianna, A Levendula Ház Üzemeltetője. - Székely Dorottya

Kiderült, hogy a látogatóközpont kialakítása előtt a vezetők meglátogatták a franciák Levendula Házát, de ötletek gyűjtése helyett inkább elrettentő példa volt az utazás, mert a régi vágású kiállításon inkább évszázadokkal ezelőtti kapákat mutogattak és ósdi termelési módszerekről írtak, pedig a YouTube-klipeken és mobiltelefonos appokon szocializálódott embert manapság más köt le egy múzeumban.
A tihanyi ház jó tulajdonsága, hogy nem ragad le a levendulánál, hanem átfogó képet ad a Balaton-felvidék természeti adottságairól. Szóval ha pont hiányoztunk földrajzóráról, amikor a "hólabda Föld" elméletet és a sztromatolitokat vették a többiek, most pótolhatjuk a lemaradást.

Európai kapcsolat

Senki nem lepődik meg azon, hogy Tihany a természetimádók Mekkája, mert a félsziget (ős)ereje tényleg az idegnyugtató zöld környezetben rejlik. Teljesen érthetően nemcsak a turisták, hanem a brüsszeli bürokraták is felfigyeltek az egyedi környezetre, ezért 2003-ban az EU Európa Diplomával jutalmazta a Tihanyi-félszigetet. Egy szimpla szóbeli csokinál jóval többet jelent ez a besorolás, hiszen így Tihanyt most már egy lapon említhetjük a Tengeri-Alpokkal, vagy az Angliában játszódó filmek közkedvelt helyszíneként ismert Peak District Nemzeti Parkkal.

Fotó: Mediterrán Hangulat Készülőben. - Székely Dorottya

Még egy dolog miatt fontos az Európa Diploma: ha a félszigetnek nem adnak ilyet, valószínűleg egy Levendula Házzal szegényebb lenne Magyarország, mert a látogatóközpont létrehozásának terve a diploma kiosztása után született meg. A terv és a nyitás között nyolc év telt el, amit még jószívvel sem nevezhetünk villámmunkának, de a kiállítás ötleteinek alaposságára nem lehet semmilyen panasz.

Interaktív játszótér

Mert a régimódi franciákkal ellentétben itt minden látogató kap feladatot az olvasáson kívül is. Az erdőben meg kell találnunk a különböző állatok lakhelyét – ami könnyűnek hangzik, de közben rájövünk, hogy egyáltalán nem az –, halált megvető bátorsággal végigmehetünk az iskolai tornaszőnyegnek álcázott mocsáron, és a talpunk alatt berendezett alkalmi akváriumutánzatból az is kiderül, milyen halak úszkálhatnak körülöttünk, amíg mi hidrokumbens vízibiciklizünk.

Fotó: Egy Sikeres Mocsárjáró. - Székely Dorottya

Nem véletlen, hogy az Erdei Iskola program egyik állomása a Levendula Ház, mert miközben tisztázza a tihanyi kecskekörmök eredetét, olyan közkeletű tévedést is igyekszik cáfolni, hogy a Balaton a Pannon-tó maradványa, vagy számíthatunk-e Magyarországon hirtelen egy Vezúv erejű vulkánkitörésre. Szóval még az sem lenne meglepő, ha a gyerekek miután kimozogták magukat ebben a fedett játszótérnek is beillő múzeumban, megjegyzik a jégmadár, a kecskebéka vagy a barna rétihéja nevét. Pláne akkor, ha a Belső-tó partján kialakított stégen is tesznek egy sétát, ahol sorban mindegyik védett állat képét láthatjuk.

Fotó: De Hová Tűnt Matula Bácsi? - Székely Dorottya

A Belső-tó nádasából már tényleg csak Matula bácsi gunyhója és Csikasz hiányzik, bár ki tudja, lehet, hogy az öreg is itt bujkál valahol a környéken, mert az élővilágra vonatkozó kiállítás olyan alapos mintha Gergő bácsi lett volna a kurátora.

Fotó: Lilaság A Négyzeten. - Székely Dorottya

Levendula apukáknak

A kisgyerekes szülők is feltalálják magukat a házban, mert anya kedvére böngészhet a levendulás illóolaj, szappan és fürdősó rengetegben, amíg apa a büfében elfogyaszthat egy pohár levendulaszörpöt. Ezen elsőre mi is meglepődtünk, de volt arra példa, hogy a középkorú apuka határozottan követelt magának egy sört, mire az ott dolgozók sajnálattal közölték, hogy az bizony itt nincs. Nagy duzzogva mégis beleegyezett egy pohár szörpbe, majd távozáskor már azt kérdezte, hol tud majd ilyet Budapesten vásárolni.
Jó hírünk minden alkoholos frissítőre vágyó apukának, hogy kicsit arrébb, Füreden a Kredencben már ott van valószínűleg a magyar történelem első alkoholos levendulás itala, a Tamás Levendula Cider. Apuka tegyen egy kitérőt arrafelé!

Hasonló tartalmak