Veszprémvölgy olyan, mint egy mini Ausztria: muskátlik, fehérre meszelt házak, rendezett padok és frissen nyírt bokrok. És egy kis görbeség, Fricska Bisztró rendezetten kócos, nappali beszélgetésekre és görbe estékre is alkalmas, otthonos terei. A tűz már ég a kandallóban, gyertek!

A pesti újhullámos kocsmahangulat elért a Balatonra is, sorra nyitnak a borbárok és az otthonos romkocsmák. Füreden a Kredenc, majd a Manézs volt a helyi stílusteremtő, Almádiban ott a Bor és Szóda, Veszprémben pedig a Fricska faasztalainál szövögetnek – ha nem is világhódító, de – városhódító terveket.

Veszprémvölgy új élete

A megújult veszprémvölgyi részt, a Séd-patak völgyét nemrég adták át, és tényleg lenyűgöző az eredmény: az EU-s támogatásból kivitelezett projekt egy mini Ausztriát hagyott a háta mögött, furfangos vízcsobogókkal, rendezett padokkal és bokrokkal, fehérre meszelt házakkal, felújított romokkal. A völgyön végigmenő sétaút a veszprémi várat köti össze az állatkerttel, itt botlottunk bele a Fricskába is a napsütéses szeptemberi délutánon.

Fricska a télnek

A Fricska jó helyet választott magának: a 13 éve üresen álló épület a várdomb tövében szinte csak arra várt, hogy újra jókedvű tömegek lepjék el. A felújított völgyben a belvárostól kicsit kijjebb lehet lazulni, és bár nincs messze semmitől, egyértelműen a saját közönségét vonzza be. Fricska tipikus törzshely.

„Közösségi helyet akartunk, kultúrkocsma jelleggel, egyedi adottságokkal, ami a helyszínnek köszönhető. Ilyen még nem volt Veszprémben. Kiesik egy kicsit, de aki akarja, az itt igazán jól érezheti magát, elég jó közönségünk lett, az értelmiségiek találták meg maguknak. Jól sikerült ez az első nyár, de most indulhat a fejlesztés. Nem szeretnénk igazi éttermet, de kell, hogy a vendégek tudjanak valamit enni. Szendvicseket, sütiket tervezünk, amolyan pesti street foodot, helyi alapanyagokkal, jó minőségben” – meséli Schönig Márton üzletvezető, aki vigyázó szemét a pesti gyakorlatra veti, és volt a Kopaszi gáti Fruskában is, aminek megjelenése a Fricska ihletője volt. Márton egyébként már 3 éve az épület lakórészében lakott, így ismerkedett meg a két leendő tulajdonossal, akik közül az egyik a rádiós műsorvezetőként is ismert Tüske Ferenc.

A Fricska tulajdonképpen egy parasztház és egy romkocsma keveréke,nagy gerendákkal és oszlopokkal, faelemekkel, szőttesekkel, könyvespolcokkal és olyan apró részletekkel, amik igazi lakberendezési gondosságra vallanak. A ház műemlék jellegű, pályázati pénzek bevonásával újították fel, és egyes részei 3-400 évesek. A tér középpontjában van a kandalló, amit esténként már most is begyújtanak, a völgyben ugyanis 2-3 fokkal hidegebb van. A kandalló feletti kemencében készült már csülök és csokitorta, de itt fogják sütni a péksüteményt vagy épp a langallót is a tervek szerint. A hely nem zár be a nyár végével, egész évben kitartanak, lehet majd a kandallónál melegedni, lesznek felolvasóestek, koncertek (legutóbb Zagar volt), élőzene és gyerekprogramok is.