aktív

szerkesztés

A Balatont átevezni nem kell félnetek jó lesz

Szerzők

  • Kiss Ádám

2013. 09. 04. 2:00

Áteveztünk a déliről az északi partra, aztán vissza, ami őrült jó volt, csak tilos. De miért nem kelhetsz át a Balatonon olyan eszközökkel sem, amiket viharos tengereken használnak?

Az úgy volt, hogy a nyár utolsó napján Balatonföldváron felültünk egy-egy szörfdeszkára, és áteveztünk az északi partra, a Club Tihanyig. Onnan a partok alatt tovább a sajkodi strandra, aztán evés-alvás után vissza Balatonföldvárra. A szél csendes volt, a nap sütött, a látvány köröket vert a lakótelepi nappalik pálmafás óriásposztereire. Ennél jobban nem is lehetett volna befejezni az idei nyarat.
Szörfdeszkán evezni olyan, mintha a vízen járnál. A Tihanyi-félsziget sajkodi oldala pedig nem csak a partról, de a vízről is egy vernés-kalózos regény élményét adja. Ez az egyetlen hely a Balatonnál, ahol a part és a sziklák között nincs se strand, se hotel, se vasút. Csak a nád meg a dzsungel, meg a motorcsónakjukkal ide elbújók. Meg a Teázó az erdő mélyén.
A kalandor romantikát tovább erősíti, hogy a mentőmellény és a megfelelő eszközök ellenére az út jelentős része illegális volt. Szóval senki ne csinálja utánunk, légyszi, állj.

Által mennék

Teljesen hülyék nem vagyunk a vízi sportokhoz. Tudod, sapka, sál, mentőmellény. De tegye fel a kezét, aki találkozott már a balatoni vízi sportolásra vonatkozó szabályokat ÉRTHETŐEN összefoglaló bármilyen kiadvánnyal, vagy nem hagyta ott 2 perc után sírva a nem hivatalos nevén Hajózási Szabályzatnak hívott jogszabályt. Amiben minden benne van, már ha bírod a terjedelmes, a pontok és bekezdések között kalandjáték-szerűen ugráló jogi szövegeket.

Fotó: Mintha A Vízen Járnál. - Sebestyén Borbála

A lényeg, hogy a Balatonon tilos átkelni mindennel, ami nem "nagy" vitorlás hajó (lásd törvény), vagy motorcsónak. Még a háborgó óceánokra tervezett tengeri kajakokkal sem lehet: Rakonczai Gábor átevezheti az Atlanti-óceánt, de a Balatonon csak 500 méterre távolodhat el a parttól, ami nagyjából a déli parti strandok 180 centis bólyái környékén található. Kajakkal, vagy más vízi sporteszközzel ennyi a határ. A csónakokat és a szörföket kicsit tovább, 1500 méterig engedik. Ez is csak a Tihany-Balatonföldvár-Zamárdi háromszögben teszi lehetővé, hogy átugorj a túlsó partra, ha kedved van, viszont vitorlásod nincs.
De hogy akkor pontosan melyik eszköz minek minősül, és azzal hány méter a határ, azt másfél óra alatt sikerült kibogozni a törvényből, azt is utólag. Így viszont szereztünk magunknak egy felhőtlen délutánt, abban a hitben lapátolva, hogy az evezővel hajtott szörfdeszkával is 1500 métert lehet menni. Vagyis azt gondoltuk, hogy ravaszul kijátsszuk a törvényt, hiszen Földvártól Szántód felé Tihany nincs 3000 méter, tehát egyik partról sem megyünk messzebb a megengedettnél.
Állj deszkára
Stand up paddle-özni, azaz szörfdeszkán állva evezni mostanában annyira trendi lett, még ebben a tenger nélküli szörf(ös póló) királyságban is, hogy már Budapest közepén, a Városligeti csónakázótavon is lehet. De az igazi mégiscsak valamelyik valódi tó. Mondjuk a Balaton.
A sajkodi polinézkedéshez a Club Tihanyban lévő SUP Centerben kölcsönözhetsz deszkát, evezőt, sőt oktatót is – szeptember végéig. De ha a nagybátyád nyugatnémet vendégei hagytak a nyaralóban egy nagy szörfdeszkát, akkor már csak egy állva is használható evező kell. Meg egy mentőmellény, ami kötelező, de a strandon párnának is ideális. Vagy a deszkán, a hátsód alá, ha már túl kényelmetlen állni, vagy ülni, na de már így is túl sok szabályt sértettünk. Vízi kalandozáshoz ajánlott még a hengeres nyakbaakaszthatós pénztárca utóda, az univerzális vízhatlan tok, hogy tudjál pénzt vinni a partraszálláshoz, és telefont az Instagramozáshoz.

Fotó: Sajkod A Vízről. - Kiss Ádám - We Love Balaton

Ha minden a törvény betűje szerint történne, akkor a balatoni szörf, kajak és egyéb kölcsönzők is bezárhatnának, mert hivatalosan a fürdőzők között sem lehetne vízi sporteszközölni, csak ha 5km/h óránál nem mész többel (ki méri?), és csak elindulni akarsz kifelé. Ahol meg már el is érted az ötszáz méteres határt. A törvény amúgy azt is előírja, hány méterre lehet elmenni a komptól, kotróhajótól, vízben dolgozó búvártól, vagy a szembe jövő másik evezőstől. A gyakorlatban viszont ezeket nem nagyon lehet betartani, mert még a vízirendőrnek sincs eszközre rá, hogy megmondja, tényleg 1000 méternél közelebb mentél-e a menetrend szerinti közlekedő Badacsony katamaránhoz, ami szintén tilos.
Separation of surf and state
Nem kevesen vannak kajakosok, szörfösök, vitorlások és más kétéltűek, akik unják, hogy a kedvenc vízi sportjuk a Hello Kitty-s úszógumi szintjére van lekorlátozva, vagy az Apokalipszis mosthoz hasonló helikoptertámadásokat kell kockáztatniuk, ha áteveznek a papíron meghúzott határon. Plusz még a sárga csekket is, ha a közeg nem elégszik meg a kiküldéssel.
A Szabad Balaton mozgalom és egyesület, vagy a Balatoni Critical Mass nevek mögötti szabadságharcosok azzal érvelnek, hogy a törvény életszerűtlen, és keresztbe tesz a turizmusnak is. Mert nem azért büntet, ha részegen hajókázol, hanem azért, mert olyan eszközzel, amivel amúgy más népek új földrészeket fedeztek fel. A tiltakozók évek óta szeretnék elérni, hogy más országok (nem létező) szabályaihoz hasonlóan bárki szabadon evezhessen a Balatonon. Ehhez aláírásgyűjtést és tárgyalásokat is kezdtek már. Amíg ez nem változik, addig viszont marad a strandkrokodil, vagy az illegalitás.

Hasonló tartalmak

Admin mode