Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Mérsékelten kortárs - a füredi Vaszary Villa kiállításai

A Vaszary Villa Füreden egy kicsit olyan, mint Budapesten a Ludwig Múzeum. Jelenleg éppen Hemző Károly fotóiért és Keserü Ilona képeiért érdemes ideutazni, de ősszel már bőven az első világháború lesz a téma. Azért, hogy a kortárs művészet fogyaszthatóbb legyen, a hamarosan nyíló Vaszary Kávézó vendégei piknik kosárral az ölükben lakhatják majd be a villa kertjét.

Kanonizált közelmúlt

A Vaszary Villa kifejezetten bátrat vállal azzal, hogy a kicsit elvont kortárs művészetet is le meri dobni a Balaton partja mellé, de szerencsére úgy tűnik, hogy a kísérlet jellemzéséhez a vakmerő jelzőhöz nem kell hozzányúlnunk. Mert emlékezetes és sikeres volt a tavaszi Kondor Béla tárlat, most pedig Hemző Károly fotóiért és Keserü Ilona képeiért is ugyanúgy érdemes betérni. A kiállítótér mögött pedig már nagyban zajlik a következő, - már nem szigorúan kortárs - tárlatok előkészítése.

A közeljövő tárlatai

Augusztus 9-én nyitják meg a Magyar művészek Itáliában 1800-1850 című kiállítást, ami magyar festők olaszországi tanulmányúton készített romantikus tájképeit mutatja be. Őszre pedig az első világháború kirobbanásának évfordulójára készül egy tárlat a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum kölcsönadott képeiből. A Róka Enikő, Szűcs György és Balázs Eszter kurátori hármasa által összehozott kiállítás a világháború társadalomra gyakorolt hatását és azon keresztül a művészet változásait szeretné korabeli festményeken keresztül bemutatni.

A kiállítótér befogadó helyként is működik, a tárlatok koncepciójáról egy ötfős kuratóriumi bizottság dönt. A szintén füredi Jókai Emlékház, a Városi Múzeum vagy a Kisfaludy Galéria kiállítása közül kétségtelenül a Vaszary Villa tárlatai közelítenek legjobban a kortárs művészetekhez. Majdnem kortársak, de mégsem teljesen: ügyelnek rá, hogy kanonizált, ismert nevek köré építsék a kiállításokat. Mint a Vaszary Villa egyik munkatársa elmondta, bármennyire haladó szellemiségű hely is Füred, a teljesen kortárs vonal még túl nagy rizikó lenne.

budapesti tematikus séták mintájára a Vaszary Villa is próbálja kimozdítani az embereket a négy fal közül. Idáig egy reformkori sétaútvonaluk van, amelyen a régi épületek történetein túl Blaha Lujza és Jókai Mór füredi kalandjairól is elcsíphetünk egy-egy anekdotát.

Kávé, fröccs, művészet

Az interaktív, sokféle élményt nyújtó múzeum elképzelésébe illeszkednek a hamarosan újra nyíló Vaszary Kávézó  izgalmas tervei is. A művészfilmek vetítésén és helyi művészek időszakos fotókiállításán túl a kávézó tulajdonképpen kiköltözik a kertbe, illetve a vendégeket is erre ösztönzi.

Hasonló tartalmak

Idén is látogatható Közép-Európa legnagyobb, templomban épített betleheme

?>

A több mint ötven négyzetméteres, Balaton mellett található alkotást idén is megcsodálhatják a látogatók.

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

?>

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Fonyódot már a 19. századi gerillafürdőzők is imádták

?>

A partszakasz adottságait egy itt kiránduló társaság fedezte fel, így idővel Fonyód és Bélatelep lett a jómódú nyaralók egyik bázisa a partszakaszon.

Neked ajánlott

A