Miután tavaly az Év Pincészete díjjal is megjutalmazták a Balatonboglári borvidékhez tartozó IKON Pincészetet, meggyőző minőségi jelző után kutatni teljesen hiábavaló lenne. Elég annyi, hogy a személyes tapasztalatok abszolút alátámasztják az elismerést. Amellett, hogy a pincészet építészetileg és funkcionálisan is különleges értéket képvisel, kifogástalan állapota, illetve a borok sikeressége is magáért beszél.

Az IKON Pincészetnek három borszerető tulajdonosa van, az ügyvezetői feladatokat viszont Konyári Borbála látja el. Ez a 38 hektáros területen 2007 óta létező tőkék életének függvényében az év különböző szakaszaiban mást és mást jelent, a közelgő szüret például teljes vagy inkább százhúsz százalékos erőbedobást kíván. Minden jel arra mutat azonban, hogy Borbála a gyerekei mellett is remek munkát végez. Szerintünk a top balatoni inspiráló helyszínek egyike lehetne a kicsit erődítményre hasonlító rádpusztai épület teraszáról tapasztalható látvány, azt viszont ne higgyük, hogy itt ezzel már mindent láttunk.

A dűlők ugyanis nemcsak szépek, de kivételesen egészséges szőlő is terem rajtuk: “jól érzi magát itt a telepítés” - mondja Borbála. Nincsen sok beteg szőlő, és az évi termelés eléri a 350 ezer palackot. Gravitációs technikával zajlik a termelés, az emeletes épület ennek megfelelően lett kialakítva. Azaz a feldolgozás időbeli sorrendisége a térben függőleges helyzetben megfordul. Tehát minden felülről lefelé történik: legfelül történnek a borkészítés első lépései, a földszinten találhatóak a boroshordók. Ezzel a technikával rengeteg energia megtakarítható, és a köztes termékek is sokkal inkább sértetlenek maradnak, mint abban az esetben, ha épületen kívül kellene szállítani őket.

A palackokba alap-, illetve csúcskategóriás borokat is töltenek, áraikat tekintve ezek 1000-től 6000 forintig terjedő skálán mozognak. A kínai export és a Bortársaságon keresztül történő értékesítés egészen nagy volumenű, de helyben és a környéken is nagy a kereslet. A borok nyolcvan százaléka vörös, de rozé és fehér kiválóságok is vannak. Borbála egyébként az Evangelista és a Tulipán elnevezésű boraikra szavaz, majd bevezet minket a címkedizájn kissé átértelmezett demokráciával kezelt folyamataiba is. Édesapja, Konyári János ugyanis ebből a feladatból különösen szereti kivenni a részét.

Ami az idilli környezetben való vendéglátást illeti, egyelőre borkóstolókra van lehetőség az IKON Pincészetben. A különböző kategóriába tartozó borok mellé apró falatkákat és sajtot szolgálnak fel, a meleg ételekre vonatkozó tervek megvalósítása még emberi kapacitás hiányában várat magára. Valószínűleg már nem sokáig, mert Borbála azzal kapcsolatban is lelkes, hogy hamarosan a déli part gasztrotérképén is meghatározó helyet tudjanak magukénak.