Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

szállás

Titokzatos olasz kastély a 71-es út mellett- Sir David Kastélyszálló

Mi köze a balatonszepezdi Sir David Balaton Kastélynak a magyar rovásíráshoz? És miért akarnak a biciklisek kastélyban nyaralni? A kastély falai némán is mesélnek.

A balatonszepezdi Sir David Kastélyszálló egy hektáros parkjával és impozáns épületével jól megbújik a park száz éves fái között. Olyannyira, hogy a 71-es úton autózóknak sokszor fel sem tűnik a nyaralóházak hosszú sorában különösnek mondható jelenség.

Ha a falak mesélni tudnának...

A kastélyt 1906-ban dr. Sebestyén Gyula néprajztudós álmodta és építtette meg. Az ő nevéhez fűződik  a magyar rovásírás jeleinek megfejtése. 1946-ban annak rendje és módja szerint ezt a kastélyt is államosították. A sors fintora, hogy az egykor csak arisztokrata urakat és finom hölgyeket látott kastély ezután évtizedekig a várpalotai bányák üdülőjeként működött. A privatizáció éveiben ismét magántulajdonba került. Ekkor kívül-belül angol reneszánsz stílusban újították fel. Tizenhét évvel ezelőtt jelenlegi tulajdonosa, egy olasz üzletember vásárolta meg. Az ő fiáról kapta a Sir David kastély elnevezést, és itt-ott a szobák enteriőrjében is tetten érhető az olasz ízlés.

Biciklis arisztokraták

Első hallásra meglepő, hogy a várhatóan grófi ellátásra vágyó vendégek biciklit is kapnak a szálláshoz. A kastélyszálló munkatársai sok gyalog- és biciklis túrát szerveznek, de a vendégek kerékpárjukkal egyedül is bebarangolhatják a Káli-medencét. A szálló hátránya a wellness- és éttermi szolgáltatások hiánya. Igaz, a kertben van egy kis méretű medence, a lakosztályok erkélyeiről pedig pazar a balatoni panoráma. A saját konyha hiányát egyébként a révfülöpi Mákvirág étteremmel együttműködve próbálja megoldani a kastélyszálló. A lakosztályok enteriőrje meglehetősen eklektikus, láttunk szemet gyönyörködtető olasz antik bútorokat, de a teakonyhákban inkább a modern, egyszerű bútordarabok dominálnak.

A szálló négy lakosztállyal és hat szobával várja a vendégeket. A lakosztályok stílusa nagyon különböző.  A nászutas részlegben például baldachinos ágy fogad minket, Sir David kimért lakosztálya viszont valószínűleg a férfiak ízlésvilágának fog jobban megfelelni. Itt a whisky esténként szinte kötelező!

Hasonló tartalmak

Téli wellness a Balatonnál – 5 hely a tökéletes kikapcsolódáshoz

?>

Ha a téli szünetet a családdal tervezitek, vagy kizárólag a párotokkal, toplistánkban mindegyik esetre találtok megfelelő opciókat.

gasztró szállás

Megnéztük, mit tartogat a Michelin-ajánlást kapott füredi NOON Restaurant & Lounge a LUA Resortban

?>

Nemrég ellátogattunk Balatonfüredre, az ötcsillagos LUA Resortba, ahol átadhattuk magunkat az igazi kikapcsolódásnak, és megnéztük a NOON Restaurantot, mely idén Michelin-ajánlással gazdagodott.

szállás

Hotel Platán – Kellemes, családbarát hely Zamárdiban, ahova visszavágyunk

?>

Zamárdi központjának közelében találjuk a Hotel Platánt, amely kényelmes szobákkal, szaunával, játszótérrel és finom reggelivel várja a vendégeket.

szállás

Ahol a teraszról a Balatont és az őzeket csodálhatod – Hársfa vendégház a Szent György-hegyen

?>

A Hársfa vendégház Szent György-hegy déli, Balatonra néző dűlőjén, szőlőültetvények ölelésében, egy apró völgyben található. Igazi elvonulós helyszín, a neves borászatoktól sétatávolságra.

Neked ajánlott

A