Nem kérdés, hogy az idei esős nyár miatt a nyaralóknál már csak a borászok szitkozódtak jobban. A mérsékelt vélemények szerint óriási katasztrófa nincs, de ahogy korábban Jásdi Istvántól hallottuk: csopaki kódexes bort az idei termésből nem is próbál majd összehozni. Nemrég a Szászi Pincészet szüretén jártunk, ahol végignéztük mihez kezdenek a sokat átkozott idei terméssel egy bioborászatban.

Távolról semmi gond: a hagyományos bakművelésű 365 tő olaszrizling kifejezetten jól mutat

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
A bioművelésű cabernet sauvignon szintén

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
A kéknyelű kényes fajta szőlő, ami így hálálja meg a túl sok esőt. Szásziéktól megtudtuk, hogy ez a fürt például a madárkásodás miatt ilyen, ami a hűvös, csapadékos idő miatt alakult ki

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Itt nem a posztapokaliptikus kép a lényeg, hanem a virágok, amelyek folyamatosan biztosítják a rovarutánpótlást a biovédekezéshez

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Íme a szokásos lenyűgöző kép a panorámáról

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Na jó, még egy. A távolban látható víz a Balaton makettjének tűnik, de igazából nem az. Úgy hívják, hogy belvíz

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
A szőlő a ládákból minél gyorsabban...

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
...a bogyózóba kerül. Ebben pedig nem valamilyen egyszerű kispályás segít...

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
...hanem egy igazi Lamborghini

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
A régi kosaras prés most már pihen...

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
...helyette a bogyózó után a pneumatikus prés kezd dolgozni

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
A végeredmény pedig később így fog kinézni. Szásziéknál a szokásos 500 hl helyett...

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
...csak kb. 250 hl bor lesz az idei termésből. A Szászi-család szerint a bio művelés számára különösen nehéz volt alkalmazkodni a körülményekhez, de "csodára más művelésmód sem volt képes"

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Ebből nem lesz bor: a törkölyből magőrlemény és olaj is készül. Jogos a kérdés, de nem, itt nem lesz törkölypálinka. Szásziék számára a törköly túl értékes bio-alapanyag

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
A szüret végén pedig még a koldusállásról is megnézhettük a birodalmat

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Rendhagyó módon most a főszereplőket mutatjuk utoljára

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton