A meteorológia jelenlegi állása szerint a pénteki napon kitombolja magát mindenféle esőisten, de a szombat és a vasárnap már a jobb idő jegyében fog telni. Legyen így. A hideg marad, szóval kabáttal készüljünk, de szakértők szerint az esernyő zavarhat a süllő és a nagyszerű badacsonyi borok fogyasztása közben, így azt csak vészhelyzet esetére tartsuk magunknál. A Balaton környéke nyitott: lesz csodadoktorról szóló film, Hiperkarma koncert, az igazán hidegvérűek pedig még biciklitúrákat is vállalhatnak.

PÉNTEK

Nyitott Balaton (10. 22. - 11. 02.)

Az elmúlt hetekben már néhányszor megírtuk, hogy ősszel is kinyit a Balaton, ez pedig a mostani hétvégén kezdődik. A programokról részletesebben itt olvashattok, maradjunk annyiban, hogy ha nem találtok Nyitott Balatonos rendezvényt, akkor jó eséllyel nem is a Balatonnál vagytok.

Hiperkarma, Bermuda - Veszprém (10. 25.)

Bérczesi Robi is back. Nem feltétlenül lenne hírérték egy bármilyen könnyűzenével foglalkozó arc visszatérése a színpadra, de a Hiperkarma frontembere nem egy hétköznapi eset. Miután most - minden jel szerint - maga mögött hagyta súlyos drogfüggőségét, már nem szokott ébren lenni 12 napig és 8 napnál előbb visz be folyadékot a szervezetébe. A fentiek miatt újra összerántotta a Hiperkarmát, ezért gyorsan össze is hoztak egy klipet, szombaton pedig Veszprémben állnak színpadra. Ott lesz velük a Bermuda együttes is, akiktől tavasszal az sem állt távol, hogy a We Love Balaton diszkóhajóján lépjenek fel.

Szigligeti Süllőfesztivál (10. 23. - 10. 26.)

A süllőfesztivál megosztott a Facebook oldalán néhány 88 db képet a csütörtöki napról. Ebből kiderült, hogy süllő van bőven, helyi borászok szintén. Az időjáráshoz alkalmazkodva úgy tűnik, az idei forralt bor-szezon kicsit hosszabb lesz, de Szigligeten erre felkészültek. Szóval nem, a Süllőfesztivál nem marad el, de a kabát és a gumicsizma azért ajánlott.

Tök jó napok - Zalakaros, Rádpuszta (10. 24. - 10. 26.)

Az elmúlt hetekben annyi tökkel kapcsolatos programot ajánlottunk a Balaton környékén, hogy az angolszászok Halloweenja legfeljebb egy halvány utánlövése lehet az eseményeknek. Most éppen Rádpusztán lehet majd szombaton tököt faragni, lovasbemutatót nézni és megkóstolni a legjobb balatoni borokat a tökös ételekkel együtt. Zalakaroson erre is rálicitálnak, mert nem csak a hosszú hétvégét töltik meg a termálvíz mellett tökkel is, de egészen november 2-ig lesznek programjaik. Igaz, az itt fellépő Majkáéknak sem a Balatonhoz sem a tökös dolgokhoz sincs sok közük, de a tucatnyi családos programért emeljük nem létező kalapunkat.

SZOMBAT

Balatoni Gardafogó Bajnokság - Tihany (10. 25. - 11. 15.)

Inkább ne menjünk bele a túlságosan régóta húzódó halászat-horgászat bénázásba vitába, mert a végén még megjön a kedvünk egy jó argentin hekkhez. Inkább örüljünk a gardafogó bajnokságnak és a ténynek, hogy a harmadik fordulót ezúttal Európa legmenőbb falujában, Tihanyban rendezik. Ha mégis meggondolná magát a meteorológia, akkor a szombati verseny csúszik egy napot.

Katamarán Hétvége - Alsóörs (10. 25. - 10. 26.)

Fiatal katamaránosok, szevasztok! Alsóörsön most vitorlázás iránt érdeklődő fiataloknak mutatják be, hogy katamaránozni legalább annyira jó, mint klasszikus vitorlással hajózni. Sőt. Három különböző típusú katamaránt lehet majd kipróbálni: szkegest, egyenes uszonyost és íves uszonyost. Akit érdekel, kattintson ide, és hívja a szervezők megadott telefonszámát.

Balaton Golf Klub Bajnokság - Balatonudvari (10. 25.)

Tiger Woods ugyan még nem érkezik hozzánk játszani, de ettől függetlenül most hétvégén tartják Balatonudvariban az év utolsó ranglista versenyét. Teljesen kezdők ne most próbáljanak szerencsét, de a golfról már írtuk korábban, hogy legalább annyira kipróbálásra érdemes, amennyire néhány felületes benyomás alapján arisztokratikus sportnak tűnik.

Szigliget túra (10. 25.) és Balaton Körtúra (10. 26.)

Ezen a hétvégén minden út Szigligetre vezet a végtelen mennyiségű süllő közé, de emiatt nem is reklamálunk. Szombaton Keszthelyről induldélelőtt 11-kor egy biciklitúra, ami érinti a vonyarcvashegyi Szent Mihály Kápolnát, valamint a becehegyi pihenő nagyszerű panorámáját, de a lényeg a célpont: Szigliget. A vasárnapi Balaton Körtúra már egy fokkal korábbi indulást (7:15) igényel, de cserébe az útvonal is nagyobb kihívás. Balatongyörökről indulva a déli part, azon belül Fonyód a cél, majd az állítólag leghosszabb fövenyes stranddal bíró városból hajóval jutnak majd át a kerékpározók Szigligetre.

Októberi Olaszrizling Kóstoló - Vonyarcvashegy (10. 25.)

Már csak egy hét, és vége az olaszrizling-őrületnek, de mivel még októbert írunk, nem fogjuk elhallgatni, hogy Vonyarcvashegyen öt tételes olaszrizling borkóstolót tartanak. Ráadásul most kihagyják a csopaki rizlinggyárosokat, akik még álmukban is bornaplókat írnak, helyettük a badacsonyi régióból nézik meg a Laposa Pince, vagy a Szeremley Birtok termését.

VASÁRNAP

Bruno Gröning, a fenomén - A csodadoktor nyomában - Keszthely (10. 26.)

Bruno Gröning kifejezetten furcsa figuraként járta Németországot, Svájcot és Ausztriát II. világháború után. Megmagyarázhatatlan gyógyításai gyorsan híressé tették, de a módszereit övező misztikumot a mai napig nem sikerült pontosan felderíteni. Legalább annyian tartják őt csodatévőnek, mint sarlatánnak, az pedig egy teljesen jogosan felmerülő kérdés, hogy ha annyit tudott a földöntúli energiákról, akkor miért halt meg 52 évesen gyomorrákban. A róla készült dokumentumfilm viszont vitán felül egy mentőprogram lehet eső esetére, ha Keszthelyen járnátok.