Tavaly még a füredi Tescós pékárunál és automatás kávénál nem volt jobb lehetőség egy korai reggelire Tihanyban, most viszont találtunk egy júniusban nyílt reggelizőhelyet, ahol a házi sajtokon és szörpökön át a gluténmentes sütikig minden adott az idilli ébredéshez. És bármilyen meglepő: nem, nem fog bezárni télre.

Miért jó a Balatonnál reggelizni?

  • Sokkal több házi finomság közül válogathatsz, mint amit bármelyik boltban össze tudnál vásárolni
  • Bármiben mernénk fogadni, hogy ősszel nem kell nagy tömeggel küzdeni a helyekért
  • Az eléd kerülő zöldségek és gyümölcsök többsége nem utazott több ezer kilométert
  • Nem sietsz sehova
  • De a legfontosabb:
  • A végén más mosogat

A fentiek mind igazak Tihany új reggeliző helyére is, a Tündérszigetre, ami pedig különösen érdekes, hogy egy valóban hiánypótló helyről beszélünk. Nemcsak azért, mert ez az első reggeliző hely Tihanyban: májusban saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy reggel nyolckor hiába kopogtatunk bárhol kávéért vagy péksüteményért. „Pedig még a rossz idő sem befolyásolhatja a nyitva tartást, gondold csak át. Ha történetesen az egész nyaralásod alatt zuhog az eső, még ki sem tudsz mozdulni sehova a szállásról egy kávéra?” – folytatja gondolatmenetünket a Tündérsziget üzletvezetője.

Az apátságtól pár perc sétára található Tündérsziget rövid idő alatt nagy siker lett Tihanyban; főleg azok a turisták kaptak rá, akik a szállásukon ágyat kaptak, de reggelit nem. Az üzletvezető inkább a helyieket hiányolja egy kicsit: örülne neki, ha a tihanyiak nem zárkóznának be ennyire az otthonaikba.

A Tündérsziget kertje valóban mesés a ház mellett magasodó vén diófával, a gyerekjátékokkal és a szemet gyönyörködtető kilátással a Tihanyi Belső-tóra. A házban lévő parányi helyiség inkább csak az előkészítésre, a levendulás-barackos és megannyi más ízű Tündérsziget házi lekvárok és saját készítésű cukrászsütemények tárolására szolgál, amelyek között gluténmentest is találunk.

Mi az üzletvezető által kikísérletezett recept alapján készült avokádókrémet és zakuszkát kóstoltuk a környékbeli termelők sajtjaival, és mindegyik szereplő hozta a reggelinél különösen nyerő természetesen ízletes vonalat.

Házi lecsót, házi szörpöket és lekvárokat is árulnak üveges kiszerelésben, amiket a PIAC Placcon is megvehetünk, de aki nem mozdulna ki a Káli-medencéből, akár a káptalantóti termelői piacon is megtalálhatja őket.

Ha a helyben fogyasztás mellett döntünk, a sajttálak mellett opció a sonkatál, a főtt virsli és a debreceni kolbász is, de akik könnyebb kezdésre vágynak, azok a házi müzliben sem fognak csalódni.

A ház elejében lévő ruhaboltban pedig kézzel hímzett terítőket és lenből, gyapjúból készített ruhákat árulnak.