Fekete szombat lesz a mostani a balatoni halaknak Tihanyban, mi viszont a hal mellett még libából is Balatont rekeszthetünk a hétvégén. A gyomor kibélelését péntek este Bezerics-borokkal kezdjük a Kredencben, de érdemes szinten tartani a vércukrot szombatra is, mert jön a badacsonytomaji újbor-kóstolás.

SZERDA

Shakespeare: Macbeth (a Shakespeare's Globe előadása) - Sió Mozi, Siófok (11.12.)

Mikor máskor lenne érdemes megnézni Shakespeare egyik legsötétebb királydrámáját, ha nem az ősz legsötétebb hónapjában? A siófoki Sió Mozi gondolt egy merészet, és novemberre, decemberre és januárra két-két napra műsorára tűzte Shakespeare egy-egy drámáját. A MacbethA vihar és a Szentivánéji álom a londoni Shakespeare’s Globe Színház előadásában elevenedik meg a mozivásznon.

A mozi-színház kombós Shakespeare-estéket a bűntudat és zsarnokság viszonyát boncolgató Macbeth indítja. „Nincs szem, mely az arcból kiolvasná a lélek alkatát.” – hangzik el az első felvonásban a hatalomvágyó királyt talán legjobban jellemző mondat. Egy zsarnok lélek legsötétebb tetteit izgulhatjuk végig szerda este.

PÉNTEK

Garda Fesztivál - Tihany (11.14.-11.16.)

Nyáron bárkivel találkoztunk Tihanyban, mindenki úgy búcsúzott tőlünk, hogy aztán a Garda Fesztiválra ne felejtsünk el visszajönni ősszel! Hát most eljött a tihanyiak várva várt hétvégéje, amitől viszont minden balatoni hal retteghet. Az évente megrendezett fesztivál egy régi halászati hagyományra épül. Régen, amikor a garda ősszel nagy tömegekben vándorolt a Tihanyi-félszigetnél, egy halász megfigyelőként járta a hegyeket, s kabátjának lengetésével irányította a vízen halászókat a gardatömeg felé. Innen kapta másik nevét, a látott hal elnevezést.

Látni és enni ezen a hétvégén is sok balatoni halat lehet majd a tihanyi Garda Fesztiválon. A paprikás lisztben megforgatott, szőlővenyigére húzott és parázson megsütött gardát frissen sült kemencés cipó és balatoni borok kísérik. Az evésen kívül pedig tánccal és vásárral lehet múlatni a hétvégét.

Balatoni Gardafogó Bajnokság - Tihany (11.08.-11.15.)

A tihanyi Garda Fesztiválhoz kapcsolódik a szeptember vége óta zajló, több fordulós gardafogó bajnokság is. A négy előselejtezőt már teljesítették a versenyzők; most szombaton Tihanyban  a három legjobb páros küzd majd meg egymással a „gardafogó király” címért. Drukkolni, partról irányítani a csónakokat ér!

Zalai borok a Bezerics-pincéből – Kredenc Borbisztró, Balatonfüred (11.14.)

A Kredenc Borbisztró az utóbbi években Füred megkerülhetetlen éjszakai központja lett. Ők azok, akik télen sem hajlandóak magára hagyni a Balatont és akiktől esténként mindig valami jó DJ-zene szűrődik ki. Ja és még egy fontos dolog: mindig kitalálnak valamit, amiért náluk gyűlik össze a fél Balaton-part. Ezúttal egy boros rendezvénysorozattal, a BorParttal rukkoltak elő. Kéthetente péntek esténként egy-egy borász hat borát mutatja be. Az első kötetlen, beszélgetős borkóstolót Bezerics Dániel indítja péntek este. Terítéken az izgalmas zalai borok.

SZOMBAT

11. Balaton Maraton és Félmaraton - Siófok (11.15.)

Egy utolsó közös futást a téli fagyok előtt? A Siófokról induló Balaton Maraton 7 és 42 km-es távon teljesíthető, de az utóbbitól sem kell megijedni, mert két nap alatt, vagy párban, a távot megosztva is le lehet tudni. A versenyzés csak lehetőség, nem elvárás, a szervezők azokat is várják, akik csak egy közös kocogásra vágynak a Balaton partján.

Márton nap elmúlt, de nem ért véget - Káptalantóti, Balatonfüred, Badacsonytomaj (11.14.-11.16.)

Azért jó, hogy idén hétköznapra esett Márton nap, mert így két hétvégén is lehet ünnepelni. Hiába cseng le lassan a főként libahúsokról szóló ünnep, gasztroprogram erre a hétvégére is bőséggel akad. A káptalantóti Istvándy Pincészet speciális borvacsorával készül, a füredi Astoria Hotel pedig bált is rendez  a liba minden porcikáját feltálaló menüjéhez. Libamell carpaccio, sütőtökpürével és rizottóval, liba duett káposztával. Jobb lesz, ha gyorsan abba is hagyjuk a nyálképző felsorolást!