A Központi Statisztikai Hivatal október végén összeszedte, hogy 2014-ben január és augusztus között hányan szálltak meg a balatoni hotelekben, hostelekben, apartmanokban, vendégházakban, fakunyhókban. Kiderült, hogy többen jöttek mint tavaly, a németeknek még 30-40 év után is a Balaton a Riviéra, a Benelux államok szinte az összes szomszédunkat beelőzik, a szlovénok pedig mintha pikkelnének ránk.

Nem akarjuk leírni ugyanazt, amit ábrákkal is megmutatunk, de amellett nem mehetünk el szó nélkül, hogy a Balatonnál tíz évvel ezelőtt még közel ugyanannyi külföldi vendég szállt meg, mint magyar. Mostanra az arány teljesen a magyarok felé tolódott egyszerűen azért, mert kétszer annyian jönnek a régióba, mint tíz évvel ezelőtt:

  • 2003: 567 614 magyar vendég
  • 2013: 1 045 638 magyar vendég

Az arány azért is változott jelentősen, mert 2003 és 2013 között valamivel több mint 100 ezer külföldi látogatót elveszített a Balaton:

  • 2003: 488 996 külföldi vendég
  • 2013: 360 828 külföldi vendég

A nagyon jó hírünk, hogy az utóbbi néhány évben a Balaton környéki szállások látogatottságával kapcsolatos tendencia - nem nagyon sokkal ugyan  - idén is folytatódott: az azonos időszakhoz (január-augusztus) képest 2014-ben többen szálltak meg a Balatonon valamilyen fizetős szálláson, mint egy évvel korábban. Ez mindenkire igaz: magyarokra és külföldiekre egyaránt.

Siófok a legnépszerűbb

Ha Siófokon Az élet étterme lenne ennyire vonzó az embereknek azt értenénk, de a Balaton egyetlen nyers vegán étterme csak most nyílt augusztusban. Füred ezüstérme egyáltalán nem meglepő, és az orosz feliratokkal teletűzdelt Hévíz dobogós helye is papírforma. Kicsit úgy tűnik, hogy Zalakaros lett a magyarok Hévíze; Zamárdi pedig a számok alapján teljesen jól kibékült azzal, hogy két nagy fesztivált is megnyert magának. Nem kizárt, hogy a top 10-be Zánkát az úttörős emlékek és az Erzsébet-táborok egyszerre repítik be – nem csoda, hogy egy ilyen élményt a külföldiek nem tudtak feldolgozni. Badacsonyt és Tihanyt mi hiányoljuk a listáról, de az is nagy kár, hogy a délnyugat Balaton sem képviselteti magát.

Hol van a Grand Balaton?

Habár a környéken sehol sincs Grand Balaton Hotelre, vagy más Wes Anderson-filmre emlékeztető közeg, még így is toronymagasan a szállodák voltak a legnépszerűbb szállások eddig 2014-ben. Kempingekben még mindig kétszer annyian szállnak meg, mint üdülőkben, a hostelek pedig a bizonyos izlandi gejzíreket megszégyenítő módon törnek fel.

Arról, hogy tart-e még a "Zimmer frei"-korszak, körülbelül annyi értelme lenne vitatkozni, mint hogy Berlinben van-e még mindig valami nagy fal a Brandenburgi Kapu előtt. Ennek ellenére még mindig tolonganak a germán turisták a tó körül: a németek több mint 72 ezren szálltak meg a Balatonnál, az osztrákok fele ennyien: 37 ezren. Az, hogy Hévíz kapott a nyakába rengeteg orosz vendéget, nem csak valamilyen kósza mítosz: a 28 ezer turistából majdnem 18 ezer a zalai régióba érkezett. Azt nem lenne fair állítani, hogy Nyugat-Európa egyszerűen megőrül a Balatonért: gyanús, hogy a hollandoknak (14 425 vendég) és a belgáknak (9 752 vendég) is csak Zamárdi és a Balaton Sound vonzó, nem pedig az északi part tanösvényei.

Sógorlátogatás

Ha szétnézünk a szomszédaink között, a toronymagasan első Ausztria mellett még Szlovákiából jönnek át hozzánk tömegek. Ukrajnában most valószínűleg pont nem a nyaralás az első gondolata a családoknak, de az egy kicsit meglepő, hogy egy másik EU-tagállamból, Romániából negyed annyian jönnek, mint a szlovákoktól. Azon nincs mit szépíteni, hogy a korábbi jugoszláv tagállamokból kevesen érkeznek: persze a horvátoknak ott a saját tengerpartjuk, a szerb gazdaság finoman szólva sem robban szét a dollármillióktól, azt viszont már kevésbé tudjuk magyarázni, hogy pl. Dániából is többen látogatnak el a Balatonra, mint a szomszédos Szlovéniából.

Közben pedig a skandinávok jóval tovább is maradnak. Ha már egyszer utaznak cirka 1200 km-t, úgy tűnik, legalább egy hetet itt töltenek, míg szlovén barátaink alig két napot bírnak ki nálunk. Nem megyünk végig minden egyes országon, de azt kiemelnénk, hogy a németek itt is bekerültek az élmezőnybe, a svájciak pedig rájuk jellemző pontossággal egy perccel sem maradnak tovább öt napnál. A listán feltűnnek azok is, akik valószínűleg csak átutazóban néznek be Magyarországra (USA, Japán, Kína), de az szintén kiderül, hogy egy átlag magyar hosszú hétvégét tölt a Balatonnál - persze azt azért ne felejtsük el, hogy ezek az adatok az itt megszálló vendégekről szólnak, nem azokról, akik a saját nyaralójukban alszanak.