Egy hétvége alatt feltűnik Veszprémben a Tankcsapda és a Punnany, lehet menni pszichoszínházba, sőt még ingyenes komolyzenei félóra is lesz. Azt viszont ne higgyük, hogy a királynék városán kívül máshova nem érdemes menni hétvégén: túrázni kabátban is ér, a kilátók egyáltalán nem zártak be, akik pedig jól figyelnek, még az egyik leghíresebb csehszlovák hőssel is összefuthatnak.

CSÜTÖRTÖK

Presto, a 30 perces minikoncert - Veszprém (11. 20.)

A napi futkosásban sokszor nem jut időd egy kis zenehallgatásra? Utálod, hogy a komolyzene világába az öltöny és csokornyakkendő kombója az egyedüli belépő? Nagy klasszikusokat már csak kapucsengőkön hallasz? Esetleg úgy érzed, hogy hiányzik az életedből félórányi instant zenei öröm? Ha magadra ismersz a tünetek alapján, akkor csütörtök délután fordulj a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola tanáraihoz, mert ők zenével-tapssal, tokkal-vonóval együtt pont harmincperces ingyenes hangversenyt adnak mindenkinek, akit érdekel. Belépés farmerben és pólóban.

Shakespeare: Titus Andronicus - Veszprém (11. 20.)

Ha pedig a koncert után ráharaptál a "modern, de örök érvényű" címkével ellátott produkciókra, akkor ajánljuk figyelmedbe a Veszprémi Petőfi Színház esti előadását, mert ők modern köntösben mutatják be Shakespeare bosszúval és vérrel bőven fűszerezett darabját, a Titus Andronicus-t. A dráma ezután idén már csak egyszer kerül színre a királynék városában, ezért érdemes minél előbb lecsapni a jó helyekre.

Bácskai Juli Pszichoszínháza - Veszprém (11. 20.)

"Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk!" - olvashatjuk Bácskai Juli kiáltványnak is beillő ajánlójában. Az igazi 21. századi polihisztor - "színházalapító, író, színre álmodó, kellékes, producer, menedzser, titkár, igazgató, pszichológus, szabadszóműves" - Bácskai Juli és az ő saját pszichotársulata azokat érdekelheti, akik a világot jelentő deszkákon túl kicsit önmagukba is bepillantást szeretnének nyerni.

PÉNTEK

Punnany Massif: Tizen1ek vagyunk! - Veszprém (11. 21.)

P mint péntek. P mint Punnany. P mint party! A veszprémi Expresszó klubban a Tizen1ek vagyunk!-turné keretében lép fel a hazai underground pécsi hip-hop fenegyerekeinek bandája, a Punnany Massif. Az ország egyik kedvenc koncertzenekara pesti nyárbúcsúztató koncertje után leruccan Veszprémbe, hogy az Élvezd és a Szabadon mellett a mostanában debütáló Fel#2 névre keresztelt albumuk nótáit is zengje a Bakony. "Élvezd az életnek minden egyes percét, / Megérdemled az időt, hogy tartalmasan teljék." - közel három éve már nem csak a pécsiek dúdolják, és most két "mátyáskirályért" élőben is lehet majd sikítozni ugyanezt.

Ibsen: A vadkacsa - Veszprém (11. 21. - 11. 22.)

Pénteken és szombaton este héttől a Petőfi Színházban hazugság és igazság, szeretet és bosszú, megváltás és bukás feszül egymásnak egy váratlan találkozás miatt. Ibsenről és a tragédia műfajáról van szó, így hollywoodi happy endet ne várjunk, de a két apa-fiú páros (Eperjes Károly és Almási Sándor, illetve Nyirkó István és Haumann Máté) játékának érdemes adni egy esélyt.

Kisvakond-kiállítás - Balatonfüred (11. 21.)

Kevésbé hardcore ötleteink közül szemezgetve említést érdemel az alig egy hete nyílt Kisvakond-kiállítás a Balatonfüredi Városi Könyvtárban. Akiknek ez volt, vagy akiknek jelenleg is ez a gyermekkoruk, mind-mind otthon érezhetik magukat a Cseh Centrum vándorkiállításán. A Zdeněk Miler által megálmodott kedves kis vakond diadalútját bemutató kiállítás helyszínén különböző kisvakondos emléktárgyak is megvásárolhatók. Ahoj, Krtek!

Ha pedig már egy ilyen kedves, természetből érkező barátunkról ejtettünk pár szót, akkor ne felejtsük el, hogy hétvégén veszi kezdetét az európai hulladékcsökkentési hét, melynek keretében a szemét keletkezésének megelőzésére, csökkentésének és újrahasznosításának fontosságára akarják felhívni a figyelmünket.

SZOMBAT

Tankcsapda - Veszprém (11. 22.)

Napjaink egyik legnépszerűbb és legsikeresebb rockzenekara. Polcaik tele vannak arany- és platinalemezekkel. Generációk nőttek fel szövegeiken. Nem, sajnos még mindig nem a Red Hot Chili Peppers magyarországi koncertjét harangozzuk be, viszont itt van nekünk otthon a Tankcsapda. Lukácsék nem henyélnek: hozzájuk hasonlóan sikeres zenekaroktól eltérően ők nem sokadik búcsúkoncertjükkel szórakoztatják a csápoló nagyérdeműt, hanem negyedszázados születésnapjukat országos turnéval ünneplik. Ezért látogatnak el a veszprémi Expresszóba is, ahol időtlen dallamaik mellett a tavaly kiadott Igaz hiénák című albumuk számai is előkerülnek.

MKB-MVM Veszprém vs. HC Vardar Szkopje - Veszprém (11. 22.)

A kézilabda veszprémi szerelmesei minden mérkőzést izgatottan várnak, csarnokuk pedig egész Európában híres a jó hangulatról és a hűséges szurkolókról. Szombaton rangadó következik a Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik fordulójában: a veretlen éllovas MKB Veszprém a második helyezett HC Vardar Szkopjéval csap össze. Elő a sűrített levegős kürtökkel, a sálakkal és a hatalmas, felfújható tapsolókkal!