Lehet, hogy teljesen véletlen egybeesés, de az Egyesült Államokban pont most tartják a hálaadás néven ismert hatalmas családi lakomát, nálunk pedig finoman szólva is a malacok fekete hétvégéje lesz a mostani. Ugyan nekünk nem kell megemlékeznünk számtalan indián őslakos lemészárlásáról, de a Nyitott Balaton és az adventi időszak közötti időszakban tátongó piaci rést kisajátítja magának a disznóvágás intézménye: Köveskáltól kezdve Tihanyon át Zamárdiig mindenhol disznótorba futunk majd hétvégén. Na jó, nem leszünk igazságtalanok: megemlékezünk ígéretes boros programokról, Nyilas Misi pakkjáról, sőt advent és a fogyasztói társadalom érkezéséről is.

CSÜTÖRTÖK

Légy jó mindhalálig! és Magyar Elektra - Kaposvár (11. 27.)

vs.hu Mivan? című rovata szerint ugyan Nyilas Misi sztorija nem az a kötelező olvasmány, amitől egyre többet, többet és többet akarna egy általános iskolás kis srác olvasni, de ettől még nem kerül rögtön a feketelistánk élére. Inkább adnánk egy esélyt a kaposváriak musicaladaptációjának, hátha Nyilas Misi pakkját itt nem cincálják szét annyira a többiek. Ez csütörtök délután 2-kor derül ki, este viszont a Háy János által átdolgozott Magyar Elektrát játsszák: az előadást a rendhagyó koreográfiáiról ismert Horváth Csaba rendezte, mi pedig a Klütaimnésztrát játszó Takács Katira és a Mestert alakító Kovács Zsoltra különösen kíváncsiak leszünk.

PÉNTEK

Pálffy a Kredencben - Balatonfüred (11. 28.)

Kredenc már nyitása óta a kedvenceink közé tartozik, azt pedig különösen üdvözöljük, hogy a tulaj, Dobai András ősszel és télen is komolyan gondolja a nyitva tartást. Pénteken a szubmediterrán kávéházi hangulatot a Káli-medence egyik fontos borásza, Pálffy Gyula erősíti azzal, hogy elhozza hat borát kóstolásra. Az asztalfoglalás mellett sofőrszolgálat, taxi vagy a hazaút megszervezése erősen ajánlott, ugyanúgy, mint a másnap délelőtti programok lemondása.

Borvacsora Léglivel - Siófok (11. 28.)

Fontos borászok persze nem csak az északi parton vannak, ezért elég komoly dilemma eldönteni, hogy most akkor Pálffyval beszélgessünk Köveskálról, vagy 2012-es Légli Bányászót kóstoljunk a Mala Gardenben. Miközben ez a kérdés felvetődött, kiderült, hogy Siófokon már előételnek is karamellizált kelbimbót és karfiolkrémet szolgálnak fel, ami, lássuk be, nem történik minden héten.

Mozivarázs - Balatonfüred (11. 28.)

A Szolnokról érkező szimfonikus zenekar ezúttal nem Berliozt vagy Schubert-keringőt játszik, hanem közismert filmek betétdalait mutatja be - természetesen kizárólag szimfonikus hangzásban. A plakáton kicsit furán mutat, ahogy sikerült összehozni Marlond Brandót, Pierce Brosnant és a szolnokiak karmesterét, Izaki Maszahirót, de mi bízunk benne, hogy inkább egy igényes válogatásra, mint valamilyen tucat slágerpartyra lehet majd beülni Füreden.

Kiscsillag - Veszprém (11. 28.)

A zenei fronton mindig jól teljesítő veszprémi Expresszó pénteken alternatív estét tart: a Lovasi "Kossuth" András által vezényelt Kiscsillag az idén megjelent Szeles című albumát helyezi középpontba, de azért csalódottak lennénk, ha nem állnának a férfiak, akik mindenkit örökre a szívükbe zárnak, miközben elhangzik az örök kérdés, hogy akkor most van-e szándék? Az sem lehet véletlen, hogy Lovasiék mellett az Esti Kornél is fellép: fiatalok, szeretik magukat alternatívnak nevezni, és épp úgy távol állnak tőlük az egyértelmű dalszövegek, mint a Kiscsillagtól a Compact Disco.

Szabó Balazs Bandája - Keszthely (11. 28.)

Szabó Balázs és az ő bandája idén Élet elvitelre címmel megjelentetett egy új albumot, túlzás nélkül egész nyáron végig koncertezett a Balaton környékén, majd pár hete az együttes ötéves születésnapját is megünnepelte a fővárosi Akvárium Klubban. A bájolásnak pedig még mindig nincs vége, Balázs most éppen Keszthelyen fogja gyújtani azokat a bizonyos szikrákat egy akusztikus koncert keretében.

SZOMBAT

PIAC Placc Mangalica Disznótor - Tihany (11. 29.)

A szüreti fesztiválok és az adventi forralt borozások közötti holtidőt nagyszerűen lefedi az a magyar hagyomány, amely előtt valószínűleg minden Greenpeace- vagy PETA-aktivista vérben forgó és értetlen szemekkel áll. Pedig az ARTPlacc helyszíne most egy disznóvágásnak ad otthont, amit egyszer akár egy elborult kortárs művészeti projekt keretében is fel lehet majd dolgozni. Most semmilyen művészkedésre ne számítsunk: adott egy a balatoni rocksztár megfelelőjeként (lovasi betyár) beharangozott böllér, Spirk Laci, és adott egy egész napos disznóvágás, amelyet mi semmiképpen nem hagynánk ki. Az akció reggel 7 körül kezdődik, de akik csak a kóstolófalatokra utaznak, 9 után érkezzenek.

András-napi disznótoros parti - Zamárdi (11. 29.)

Ha a folyamatból inkább nem vennétek ki a részeteket, csak a végeredménytől feküdnétek ki úgy, mint a Szent Kristóf Pincészet disznótoros eseményének képén szereplő malac, akkor Zamárdiban a helyetek! A nagymama féle fokhagymás, szaftos sertéssült különösen beindítja a pavlovi reflexet, úgyhogy aki benevezne, siessen, mert csak ma estig lehet asztalt foglalni. Andrások külön figyeljenek: névnapjukra való tekintettel a vacsoramenüt nekik a ház állja!

Köveskáli hagyományőrző disznótor (11. 28. - 30.)

Káli Art Innben már pénteken elkezdik a disznóvágásra rávezetést, de az igazi akció szombaton és vasárnap lesz. Ezzel a programmal egyetlen baj van: csak akkor lehet részt venni, ha a szállással, kajával, mindennel együtt kifizetjük a 46 ezer forintos beugrót. Igaz, ezzel egész hétvégén elleszünk: a Káli Art Innben aludni, szaunázni, forralt borozni, majd a Miakőben megkóstolni a ledöfött malacból készült ebédet és vacsorát, pont kimeríti a magyaros wellnesshétvége 2.0 fogalmát.

100 Hungarikum Bormustra - Vonyarcvashegy (11. 29.)

Hogy ne csak magyar disznókról szóljon ez a hétvége, Keszthelyen egyszerre száz különböző pincészet borait kóstolhatjuk egy 4000 Ft-os belépőért cserébe. Az esemény honlapja gyanúsan titkolózik a bemutatkozó pincékkel kapcsolatban, így előre nem lehet megmondani, mennyire lesz minőségi a válogatás. A három elméleti előadás hasznos lehet a jegyzetfüzettel érkezőknek, a korlátlan kóstolási lehetőség viszont valószínűleg jóval több embert fog érdekelni.

VASÁRNAP