A nap egyre távolabbról tűző sugaraival ugyanúgy érdemes feltankolni november első hétvégéjének környékén, ahogyan a nyáron a csárdákban elfogyasztott kemencés libasülteknek sem árt egy utolsó löketet adni a hagyomány szerinti negyven napos adventi böjtölés és vásárlási láz előtt. Márton-napi kulináris és kulturális programok, örömködések és borvacsorák egész hada vár rátok a következő napokban, de a Hősök szülinapi zsúrjára vagy akár egy holdfénytúrára is be lehet nevezni!

Szerda és csütörtök

Veszprémben ma a kézilabdázóknak, többek között Nagy Lászlónak is lehet szurkolni az MKB-MVM Veszprém - HC Meshkov Brest kézilabda mérkőzésen

Természetesen a Nyitott Balaton szavazásán a kedvenc télen is nyitva tartó éttermetekké választott balatonszemesi Kistücsök is felkészült a Márton napra, újabb nehéz választás elé állítva benneteket: libakolbász almás zellersalátával vagy narancsos libaleves libatepertős maceszgombóccal, esetleg ludaskása? Az új étlap ma startol.

Péntek

Pálinkafesztivál - Siófok (11.07 - 11. 09.)

Siófokon a libából készült finomságok előtt, közben és után szigorúan veszik az italozást is a hatodik, egész hétvégés, és már pénteken induló Pálinkafesztivál cégere alatt, de a Balaton parton tovább haladva is találunk még enni és innivalót a Márton nap jegyében.

Márton-napi Libanapok - Köveskál (11.07.)

A köveskáli Miakő étteremben szintén pénteken indul a Márton-napi Libanapok, melynek keretében a klasszikusokat tartalmazó 11 tételből álló ételsort libás fogásokkal töltik fel, például az almán sült libamájjal, házi brióssal, Ottelo mártással tálalva.

Hősök szülinap Veszprémben (11.07.)

Indul a hétvégi pezsgés Veszprémben, a Királynők városában is, méghozzá egy igazi bólogatós születésnapozással a hip hop Hősökkel az Expresszó Klubban, de akit most a csend vonz és nem a zaj, annak távol a város zajától és fényeitől az éjszakai Holdfénytúrával is meg lehet alapozni a hétvégét.

Holdfény túra - Rezi (11.07.)

8,5 kilométeres túra Rezi várához érkezik, ahol az útravalóul elcsomagolt szalonnát is meg lehet majd sütni a telihold fényénél. A túra 10 fő jelentkezése esetén indul el, ezért jelentkezz időben, ha bevállalod a nem mindennapi gyaloglást!

Szombat

Balatoni ludasságok - Márton-napi borvacsorák (11.08.)

A hagyomány szerint jó termés és bőséges lakoma jár annak, aki püspökfalatot, azaz a liba hátsóját tűzi a villájára november 11-én, Márton napon. Vannak nagyon lelkes arcok, akik főpróbát tartanak szombaton: a Balatonnál számos borvacsorát rendeznek a Márton nap jegyében, amit rendszerint az új borok kóstolásával (is) összekötnek. Kötcsén például libás újborkóstolót tartanak a Gutman Pincészetben, ahol az újborokon és a régi nagyágyúkon kívül a palacsintába tekert borlekvárt is meg lehet majd kóstolni, de természetesen Badacsony is remek úticél, ahol Márton, Laposa és a liba hétvégéje Badacsonyban címmel, valamint libatepertővel, kemencében sült libacombbal és sütőtökös csokitortával készülnek a borok mellé.

A déli parti székhelyű ultramodern Ax&Ax borászat Vonyarcvashegyre költözik egy estére, ahol a Bock Bisztró Balaton séfjei olyan fogásokkal készülnek a kéthelyi borok mellé, mint a libamáj szusi wasabis dippel vagy a rózsaszín kacsamell gyömbéres mézes karalábévalBalatonalmádiban a Kerekes Pince a hideg házi libaízelítők után liba erőlevessel indít, ami vargányával töltött derelyével lehet bekanalazni a hagymás törtburgonyával és rozéval párolt káposztával kemencés libacomb és a borászné desszert meglepetése előtt. Balatonfüreden bormustra lesz a Koczor Pincében, természetesen itt is sok-sok libás finomsággal, de, ZamárdibanHévízen és Káptalantótiban is sütnek-főznek a borászatok és éttermek a Márton-nap jegyében.

Közös libasütésben lehet részt venni Gyenesdiáson,
ahol a zenés vacsora mellett lampionos bevonulás és meglepetés műsor is szerepel a programban a Márton-napi Zöld est keretében, míg Felsőörsön tradicionális, zenés-táncos Márton-napi Vigadalom lesz a gazdálkodási munkák végét és a tél kezdetét jelentő fordulópont alkalmából.

Gardafogó Bajnokság - Tihany (11.08.)