Több pecástól, vagy több golfostól lesz jobb a Balaton? És fel kell-e támasztani, vagy már feltámadt? Miért nem jönnek a külföldiek? És mit csinál a We Love Balaton?

Legyen több pecás, szörfös és golfos, együnk több balatoni halat és fedezzük fel a hatvanas évek világszínvonalú balatoni épületeit. Az origo utazási rovata szerint ezekkel lehetne feltámasztani a Balatont. Mindegyikkel egyetértünk, szerintünk azonban nem kell feltámasztani a Balatont. A Balaton már „fel van támadva”, csak ez nem annyira látszik. Itthonról sem biztos, külföldről meg főleg. Ennek fényében íme a We Love Balaton észrevételei: mitől lehetne a Balaton még jobb?

Van élet augusztus 20. után

A közhidelem még mindig a nyárral azonosítja a Balatont. Pedig augusztus 21-től a következő június 14-ig sem áll meg itt az élet. Kevesebb a program, sőt a víz is hidegebb, (bár még októberben sem fagytunk bele), de ősztől tavaszig is egyre több mindent lehet itt csinálni. Borkóstolók, wellness-programok, szervezett gyalogtúrák, kisebb-nagyobb rendezvények, egész évben nyitva tartó helyek egyre többfelé vannak, csak jobban át kell böngészni a programfüzetet. A Tihanyi-félsziget őszi saras ködén átlábolva is ugyanolyan jó süteményeket adnak a sajkodi teaházban, mint bárhol Budapesten. Csak oda kell menni érte.

Vatiz Balaton?

Aki a New York Timest mostanában megnyitja, könnyen belefuthat egy budapesti romkocsmákra, vagy fürdőkre rácsodálkozó cikkre. A Balatont azonban hiába keresnénk a világlapok utazási rovataiban. A külföldieket pedig hiába keresnénk a Balatonnál. Pedig az elmúlt tíz év alatt bőséggel termett itt négycsillagos hotel, Gault Millau-süveges étterem, yachtklub, golfpálya, világlátott borász és angolul beszélő pincér. A külföldiek mégsem jönnek. Tapasztalataink szerint egyszerűen azért nem, mert gőzük sincs arról, hogy itt ez mind megvan.

Think out of Budapest!

Balaton = utazás, hetekig készülődés, csomagolás. Kihúztad a vasalót? Viccesen hangzik ez egy olyan országban, amin pár óra alatt keresztül lehet autózni. Szerencsére egyre többen gondolnak a tóra máshogy. Az északi part, a Káli-medence táján szépen gyarapodnak a Budapestről félig vagy teljesen leköltözők kolóniái. A Balaton szerintünk sem csak egy távoli utazási célpont, hanem sokkal inkább egy olyan hely, ami itt van a közelben, és rengeteg lehetőséget, inspirációt kínál, nyaraláson, bulizáson túl. Ezt üzenik a Kodály Method filmesei a Balatonról készülő új filmjükkel, a Balatonra megálmodott hidrokumbens bicikli feltalálói, a Badacsonyi Kör ötletelő borászai. És mindazok a lelkes balatoniak, akik azzal vágnak bele a vállalkozásukba, hogy majd Budapest jön hozzájuk, és nem nekik kell végül Budapestre menniük.

A Balaton legyen krumplileves, de Michelin-csillagos!

Tehát vannak jó hotelek, meg éttermek is, egyre több magyar megy a Balatonra nyaralni, vagy élni, lelkes vállalkozók vállalkoznak. Mitől lehetne akkor a Balaton még jobb? Nekünk a Balaton olyan, mint egy fazék leves, amibe már beletették a minőségi hozzávalókat, csak épp nincs megfőzve. De mondunk másik képzavart: a Balatonnak mindenki a „régi fényét” szeretné visszaállítani, amilyen Ötvös Csöpi és a Bundesliga-frizurák időszakában volt. Szerintünk a Balaton új fényét kéne felerősíteni. Megismerni, felfedezni, megosztani. Ettől fog gyarapodni.

De akkor miért nem írják meg ezeket?