Mintha egy romkocsmát kereszteztek volna egy skanzennel. Porcelánőzek, szovjet tévék és antik bútorok a csárda romjai között. Régiség és lomipiac Szántódpusztán, lomizás, kolbászok, napozás a kápolna oldalában.

A cigánypecsenyés-cigányzenés korszak apokalipszise után új élet nő ki a balatoni "tschárdák" romjain. Hol ilyen, hol olyan. A balatonfüredi Baricska Csárda például „high-end” csárdaként nyitott ki újra tavaly nyáron, villámgyors sikert aratva.

A szántódpusztai Ménes Csárda viszont inkább hasonlít egy Mad Max-film helyszínéhez. Nem csak azért, mert bezárása óta romladozik, hanem mert a kitépett csövek és elbontott konyhapultok helyén régiség- és lomikereskedés működik hétvégenként.

Az épület bejárható zegzugjai bizarr díszletként szolgálnak a felhalmozott régiségeknek. Régi rádióknak, Bonyhádi lábosoknak, Junoszty tévéknek, és mindenféle értékes és kevésbé értékes dolognak. Mintha egy romkocsmát kereszteztek volna egy skanzennel.

Csak éppen itt minden megvehető. Ahogy a csárda előtti tér bolha- és termelői piacán, ahol viszont minden eladható Karády Katalin-bakelitektől a gyerekruháig, a termelői szörpökig és kolbászokig, mivel az árusoktól helypénzt sem kérnek. Vállalkozó kedvűek így nem csak venni, de eladni is jöhetnek ide.

Szántódpuszta amúgy is megér egy kirándulást. A Zamárdi és Szántód közt eldugott egykori birtokközpont (lásd még: Southfork Ranch, csak itt olajbárók helyett a tihanyi apátok lovait és szeszét tartották) abban az állapotában maradt, amikor az utolsó napszámos letette a kaszát.

Bár Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ, a hely teljes neve, de ebből az épületeken kívül több is látszódhatna. A bakelitek és nippek közti búvárkodás után érdemes lenézni az Ádám pince néven működő hatalmas borospincébe, aztán felsétálni a birtokközpont feletti dombon lévő barokk Szent Kristóf-kápolnához.

A szépen felújított szántódpusztai kápolnától a Balaton keleti és nyugati medencéjére is rálátni. Ki is lehet feküdni a fűbe, a pincéből felhozott kötcsei Veszprémi-borral, és az árusoktól vett csecsebecsékkel. Vagy átugrani a komppal a túlsó partra, a Rév mellett működő Tihanyi Piac Placcra, ami innen légvonalban alig pár kilométer, így a Szántódpuszta-Tihany táv egy órán belül abszolválható, még biciklivel is.