100 méteres teljesítménytúra, Balaton kerülő ultramaraton, sárban kúszás, éjszakai túrák és gyógynövényekből készült elixir. A We Love Balaton tavaszi ajánlója futóknak és kirándulóknak, spártaiaknak és boszorkáknak.

Futás!

Április 20-án, vasárnap lehet rajtszalag mögéhoz állni a Maratonman Tavaszi Futamán. A szervezők a pálya kialakításánál a biztonságon kívül figyelembe vették azt is, hogy Balatonfüred legszebb részei se maradjanak ki, illetve, hogy a családtagok és szurkolók könnyen kapcsolatot teremthessenek a versenyzőkkel a futam ideje alatt. Biztos, hogy jól jön a bíztatás, ha nekivágsz a maratoni távnak, de a félmaraton, a 10.5, illetve a 6.5 kilométeres verseny résztvevőinek is lehet majd futás közben pacsit adni. A kiválasztott táv leküzdésében segíteni fog még az összes nevezőnek járó frissítés is, a biztosított útvonal, no meg a bográcspartin való részvétel.
Adrenalin vadász versenyzőknek, illetve valódi izgalmakra éhező nézőknek ajánljuk a Spartan Race nemzetközi akadályfutó verseny magyarországi futamát április 26-án, szombaton. Acélkemény nők és férfiak mérik össze gyorsaságukat és ügyességüket futva, úszva vagy akár a sárban kúszva az Eplényben kialakított, mindenféle természetes akadállyal tarkított pályán. Nevezés egyénileg és csoportosan, az ifjú spártaiaknak pedig külön verseny, korosztály szerint.
Baráti hangulat, új, kiegszítő versenyszámok, kirakodóvásár, papírmerítés, állatsimogatás és aszfalt rajzverseny a gyermekeknek, valamint opcionális tésztavacsora a versenyzőknek a 6. Káli futónapon, Kővágóörsön. Május 24-én szombaton 11 órakor indul a rajt félmaratoni és 8 kilométeres távokon, ovis és kölyökfutás 500, illetve 1000 méteren. Lesz amatőr kerékpáros félmaraton, illetve tájékozódási futás is. Utóbbinak csapatban, családostul vagy levezetésképp egyedül is neki lehet vágni 3 és 6 kilométeres távokon. A bringásoknak egyébként már ajánlottunk túrákat és versenyeket itt.
Extrém kihívás vár az Ultramaraton futóversenyen május utolsó hétvégéjén. Balatonaligáról lehet startolni május 31-én reggel 6 órakor és 212 kilométer megtétele után ugyanide megérkezni – csapatban, vagy egyénileg. Lehetőség van még a “mindössze” 50, 115, vagy 156 kilométeres távok valamelyikére is benevezni. A leghosszabb, Balaton kerülő távot bringával is megteheted. Tekerhetsz egyénileg, vagy a futóversenyen valakit kísérve is, így a frisstőpontok szolgáltatásait mindketten igénybe tudjátok majd venni a vádlit próbáló távon.

Túrázás

Számos túrázási lehetőség vár április és május folyamán a Balaton körül, ha nem egyedül indulnál neki. A friss levegő, túrázáshoz pont kellemes hőmérséklet és a tavasszal burjánzó természet mind adottak, így nagyot nem hibázhatsz, ha nekivágsz. Eltévedni nem fogsz, ugyanis az összes szervezett teljesítménytúrán térképekkel és útleírásokkal segítik a célbaérkezést. Sőt, néhol útközben egy szelet csokival vagy egy pohár borral kínálják a megfáradt túrázókat.
Április 19-én, 26-án és 27-én a Keszthelyi hegységben lehet vezetett túrákon részt venni a Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében, míg május 28-án, szerdán Nordic Walking bevezető tanfolyam és túra indul Gyenesdiásról a Nordic Walking Sport Egyesülettel.

Siófokról Zamárdiba nyílegyenes út vezet, de tavakon és erdőkön át is el lehet eljutni a Cinege Teljesítménytúrán, 40, 25, illetve 10 kilométert megtéve április 26-án, szombaton.
Ugyanezen a napon, illetve estén kerül sor a Mounteverest túrasorozat – Balatonalmádi éjjel elnevezésű túrájára. Részletes, bejelölt térképvázlat segíti az indulókat a 8.85 kilométeres túrán, melynek szintideje mindössze három és fél óra, így egy nagyobb esti sétának tökéletes. Rajt és cél Balatonalmádiban a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár.
Éjszakai túrázással kezdheted a hosszú hétvégét is, ugyanis április 30-án, szerda este sötétedéskor indul Felsőörsről a körülbelül 3 kilométeres túra, melyre 4-5 fős csapatok jelentkezését várják. Beérkezés után Májusfa állítás.
Előzd meg a kisvasutat május 1-jén, csütörtökön a Mesztegnyőről induló és 25, 20 vagy 10 kilométer megtétele után ugyanide érkező túrán. Levezetésképp az erdei kisvasútról lehet gyönyörködni a Boronkai tájvédelmi körzetben, ahol a változatos növényvilág között vipera is él.
Következő nap Ábrahámhegy vasútállomásáról indul a Káli-Túra 60, 30 és 15 kilométeres távokon, illetve 50 és 40 kilométeren biciklivel is neki lehet indulni a természeti szépségeiről híres Káli-medence felfedezésének.
Amit semmiképp se hagyj ki ezen a hétvégén, az május 2-án, péntek este az a We Love Balaton tizennyolc plusszos éjszakai városnéző sétája, ahol a buja Balatonfüredet ismerheted meg a Nyitott Balaton programsorozat részeként.

6 kilométeres családi túrával és 20 kilométeres teljesítménytúrával készülnek Alsóörsön május 3-án, szombaton. Célbaérkezéskor mindössze ötszáz forintért csülkös bableves!
Csupán 100 métert kell teljesíteni Magyarország legrövidebb túráján, az ország legkisebb településén, Óbudaváron május 11-én, vasárnap. Bevállalósabbak a település megkerülésével az 1 kilométeres távot teljesíthetik, de lehet még 5, 10, 20 kilométeres és maratoni távokon is nevezni, a rend kedvéért.
Május 17-én, szombaton megintcsak több túra közül választhatsz. Balatonfűzfő környékét lehet bejárni a Jáde 25 és 15 kilométeres túráin. Ugyanezen a napon a Tanúhegyek nyomába is eredhetsz Badacsonytördemici indulással, legyen szó a kényelmes, mindössze 8 kilométeres Tanúhegyek Körúti sétájáról, vagy éppen a 10, 20, 30, illetve 50 kilométeres teljesítménytúrákról. A biciklisek számára is készültek a szervezők, 70, 50 vagy 30 kilométeren lehet Badacsony-szerte tekerni.